Cum recunoaștem carnea de pui proaspătă și bună de mâncat din magazine. Testul consumatorului de rând

.

Produsele ușor și rapid alterabile, cum este carnea crudă depozitată în frigiderele din magazine, trebuie mereu verificate pentru a ne asigura că sunt sigure pentru consum. Chiar dacă au o dată de valabilitate pe etichetă, este bine să fim atenți la anumite detalii – mirosul, culoarea și textura produsului, ca să evităm îmbolnăvirea. Testul acestor trei factori ne va arăta dacă putem sau nu consuma carnea de pui, fără teama de a ne îmbolnăvi.

Cum recunoaștem carnea de pui optimă pentru consum din magazine?

Scandalul „puiului vopsit” din ultimele zile, lansat de fostul șef Administrației Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) în mediul online, i-a alertat pe consumatori. Horia Constantinescu, fostul șef ANPC a anunțat printr-o postare pe Facebook că există producători în România care vopsesc carnea de pui pentru a o face „să pară mai bună”. Deși a precizat că furajele folosite pentru a da culoarea galbenă a păsărilor nu sunt toxice, Constantinescu spune că totul este o „înșelătorie comercială”.

În comerț, există diverse rase de pui, unii cu pielea mai galbenă, cum există și păsările hrănite cu porumb, care au și ei o nuanță gălbuie, dar și păsări hrănite cu furaje îmbogățite cu extrate din palnte, ce contribuie la schimbarea culorii pielii. Indiferent de cât de intensă este nunanța de galben a puiului din magazine, oricine ar trebui să fie atent la calitatea cărnii, pentru a evita îmbolnăvirea. Iată principalele aspecte la care trebuie să fim atenți când mergem să cumpărăm pui.

Termenul de valabilitate

Primul lucru la care trebuie să ne uităm când alegem produsul dorit de pe rafturi este termenul de valabilitatea. Dacă produsul se află în termenul menționat pe etichetă, atunci putem trece la pasul următor de verificare a cărnii. Dacă data de expirare lipsește complet, atunci produsul nu trebuie achiziționat. Data trebuie verificată și în cazul produselor congelate.

Culoarea cărnii

Dacă data de valabilitate a cărnii este optimă, este momentul să inspectăm culoarea produsului. Orice tip de carne își poate schimba culoarea din cauza mai multor factori – temperatură, lumină, expunerea la oxigen sau apariția bacteriilor/microbilor. În cazul puilor care nu au fost crescuți astfel încât să devină mai galbeni, culoarea cărnii trebuie să fie roz pal. De obicei, carnea alterată va începe să se învinețească, să se facă gri, ajungând, în cazurile extreme de putrefacție până la înnegrire.

Citeşte şi: Tacos cu pui, rețeta Andreei Ibacka. Preparatul a stârnit controverse pe internet

Citeşte şi: Top 4 alimente care devin toxice dacă le ținem în frigider. „Mulți oameni fac această greșeală!”

Citeşte şi: Pericolul din frigiderul tău. Descoperirea unei femei a șocat internetul

Citeşte şi: Alimente care nu se țin la frigider. Inclusiv legume și fructe

Textura cărnii

Când verificăm prospețimea unei bucăți de carne, un alt aspect de luat în considerare este textura cărnii. Puiul crud și proaspăt trebuie să aibă carnea fermă, fără consitență lipicioasă, moale la atingere.

Mirosul cărnii

Este un indicator bun, dar putem testa astfel calitatea cărnii doar după ce am cumpărat produsul, pentru că în supermarketuri sau în magazinele mixte foarte mici, puiul stă ambalat în frigidere. Dacă vorbim despre magainele alimentare unde se vând produse proaspete și la vitrină, atunci putem sesiza din prima dacă mirosul cărnii este sau nu în regulă.

De obicei, carnea proaspătă nu are niciun miros deranjant. Dar carnea alterată are miros înțepător sau putred. De asemenea, carnea nu trebuie să miroasă nici a înăălbitor sau a amoniac, deoarece poate fi veche dar vândută ca proaspătă.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton