Cum citești factura de gaze naturale. Cele mai utile informații!

.

Analizează cu atenție factura la gaze naturale, compară consumul de la o lună la alta și vei reuși să faci economie. Factura la gaze naturale poate părea stufoasă la prima vedere, dar noi te ajutăm să urmărești cele mai importante informații.

Factura la gaze naturale poate fi destul de piperată în condițiile în care ai centrală de apartament. Mulți români au ales această modalitate de încălzire și au un consum de gaze naturale mult mai ridicat, decât cei care plătesc factura la gaze în sistem paușal. De aceea, este bine să știi cum să citești factura la gaze, pentru a verifica lunar consumul și pentru a încerca să faci economie în anumite perioade ale anului.

Factura la gaze seamănă destul de mult cu factura de curent electric, dar consumul și plata se stabilesc după criterii ușor diferite.

Reglementările ANRE. Un format mai simplu al facturilor

Noile prevederi aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei au stabilit informațiile minime pe care trebuie să le cuprindă o ofertă-tip de furnizare a gazelor naturale și un contract de furnizare a gazelor naturale. Totodată, a fost simplificat conținutul minim al tuturor facturilor de gaze naturale, fiind prevăzute informațiile obligatorii pe care trebuie să le ofere furnizorul.

Pentru a asigura o mai bună înțelegere de către clientul final a facturii de gaze naturale, conținutul acesteia a fost structurat astfel încât clientul să înțeleagă foarte ușor care este consumul facturat şi cât trebuie să plătească pentru acesta.

Conținutul facturii a fost simplificat, aceasta cuprinzând pe prima pagină următoarele informații  prioritare:

  • datele de identificare şi de contact ale furnizorului şi ale clientului,
  • data de încetare a contractului, dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată,
  • numărul şi data emiterii facturii,
  • data de începere şi de sfârşit a perioadei de facturare,
  • consumul de gaze naturale facturat,
  • termenul scadent de plată,
  • obligaţiile de plată neachitate, dacă este cazul,
  • valoarea totală de plată cu TVA.

Detaliile cu privire la factură, inclusiv defalcarea componentelor din care este format prețul final facturat de către furnizor clientului final, vor fi trecute pe a doua pagină, iar anexele la factură vor cuprinde o serie de informaţii adiţionale care nu se referă la facturare, dar care îi pot fi utile clientului. Este vorba de informaţii privind facturarea care îi oferă consumatorului date despre consumul efectiv realizat şi despre costul actual al gazelor naturale, astfel încât să aibă posibilitatea de a-şi ajusta propriul consum.

Posibilitatea de eșalonare a plăților

În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta are obligația să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalități.

Nu în ultimul rând, ANRE a introdus prevederi referitoare la măsurile suplimentare de protecție şi pentru clienții vulnerabili, prin acordarea unei facilităţi privind eşalonarea la plată a facturii, la

cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi. Şi tot ca o măsură suplimentară de protecţie a clienţilor finali, au fost detaliate modalitățile de soluţionare de către furnizor a plângerilor clientului privind facturarea, acesta nefiind obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluționarea plângerii.

Ce conține factura de gaze. Informațiile de bază

Cei mai mulți dintre noi verificăm suma totală de plată și data scadentă a facturii. Unii dintre noi urmărim și perioada de facturare, adică perioada în care am consumat un anumit volum de gaze naturale, pentru a face o comparație de la o lună la alta.

Dar, pe lângă acestea, există câteva informații utile pe care trebuie să le urmărim în factura de gaze naturale și anume:

  • Informații despre furnizorul de gaze și datele lui de contact;
  • Detaliile bancare pentru plata facturii;
  • Datele titularului de contract, adresa de corespondență și cea a locului de consum;
  • Numărul contractului de furnizare gaze naturale;
  • Intervalul în care poți transmite autocitirea indexului de pe contorul de gaze;
  • Diversele modalități prin care poți da autocitirea timp de 7 zile pe lună;
  • Numărul facturii, data emiterii și data până la care trebuie achitată factura fără penalități/majorări de întârziere;
  • Tipul facturii după metoda de determinare a consumului și perioada facturată;
  • Detalii despre valoarea totală a facturii curente;
  • Codul de client după care este identificat locul unde consumi gazele facturate de furnizor;
  • Categoria de consum stabilită conform consumului anual;
  • Numărul de urgență al operatorului tău de distribuție la care poți anunța dacă simți miros de gaz sau unde poți afla dacă există o întrerupere în alimentarea cu gaze;
  • Cantitatea de gaze facturată;
  • Suma totală pe care o ai de plată;
  • Servicii taxe/abonamente/ajutoare conexe incluse în factură în funcție de contract/legislație;
  • Codul de bare aferent valorii facturii curente, care te ajută să plătești factura la partenerii de plată comerciali și bancari.

Cum se calculează consumul de gaze

Multă vreme românii își calculau singuri factura la gaze mai ușor în funcție de metri cubi de gaze consumați în perioada determinată. Recent, însă, consumul de gaze a început să fie convertit în unități energetice în loc de unități de volum. Astfel că volumul de gaze consumat se exprimă în lei/MWh (lei per megawat oră) în loc de metri cubi. Pentru a putea calcula ce ai de plătit, volumul trebuie transformat în unități de energie, măsurate în kWh.

Furnizorii de gaze calculează prețul gazelor în funcție de consumul tău, dar și de puterea calorică superioară (kWh/m3) a gazelor naturale furnizate, iar pentru a realiza conversia din metri cubi în kilowați oră se aplică o formulă matematică pe care o regăsești pe factură:

Energie gaze naturale [kWh] = Volum gaze naturale consumat [mc] x Puterea calorifică superioară (Pcs) [kWh/mc].

Această formulă de calcul a valorii facturii de gaze ține seama de calitatea gazului natural, care nu este aceeași în toată țara, diferențele de calitate putând să ajungă chiar și la 15% – 20%.

Valoarea puterii calorice superioare poate varia între 9,7 – 11,5 KWh, în funcție de distribuitorul de gaze naturale. Puterea calorică superioară are valori diferite în funcție de zonele de calitate identificate la nivelul întregii țări.

Acest sistem de facturare introduce în calculul facturii de gaze naturale și parametrul de calitate, pe lânge cel de cantitate.

Potrivit ANRE, producătorii și distribuitorii de gaze naturale au obligația să monteze aparate de verificare și control a calității gazului natural livrat consumatorului final, în anumite puncte din rețea, pentru măsurarea puterii calorice a gazului. Iar puterea calorică trebuie menționată pe factura de gaze, astfel încât consumatorul să știe ce putere calorică au gazele pe care le plătește și ce calitate au serviciile furnizorului la care s-a abonat.

Ce înseamnă consum estimat

De fiecare dată când citești factura de gaze, verifică ce tip de consum ai trecut pe factură, dacă este un consum estimat sau consum de regularizare.

Dacă valoarea facturii pentru un consum estimat a fost mai mică decât consumul efectiv realizat, la următoarea factură de regularizare vei plăti mai mult.

Dacă ai consumat mai puțin decât valoarea consumului estimat, la regularizare suma va figura cu minus pe factură. Consumul de regularizare va fi trecut în sistem după ce un reprezentant al furnizorului de gaze va sosi la locuința ta pentru a citi contorul de gaze.

De ce este bine să transmiți indexul de gaze on-line

Verifică ce modalități de transmitere a indexului îți oferă compania la care ai contract. Indexul sau consumul real de gaze naturale poate fi transmis de obicei de pe telefon la un robot automat sau pe internet, în contul de client pe care îl deschizi on-line. Furnizorii de gaze naturale ne oferă și posibilitatea de a descărca o aplicație specială pe telefon pentru a transmite consumul real în fiecare lună.

Autocitirea sau transmiterea personală a indexului are mai multe avantaje pentru tine ca și consumator. În primul rând, vei putea urmări timp de trei – patru luni consumul real de gaze din gospodărie și, în al doilea rând, vei fi mult mai atent la consum și vei încerca singur să faci economie pe cât posibil.

În mod cert, în sezonul cald, folosim mult mai rar aragazul și cuptorul pentru a găti. Aceasta este perioada în care se poate face o economie reală la gazele naturale.

Chiar dacă ai centrală pe gaze și faci duș în fiecare zi pe timpul verii, consumul de gaze se va păstra mai redus față de perioada rece a anului, când centrala consumă mult mai mult pentru încălzirea locuinței.

La ce te ajută un cont on-line la furnizorul de gaze

Dacă ești obișnuită să folosești diverse aplicații și să faci plăți pe internet, merită să îți faci un cont on-line la furnizorul tău de gaze.

Acest cont îți oferă posibilitatea de a transmite indexul în fiecare lună, adică efectiv consumul real de gaze naturale din locuință. Și tototdată îți oferă posibilitatea de a plăti factura rapid, în câteva secunde, folosind cardul bancar.

Totodată, un cont on-line îți oferă accesul direct la diverse informații utile și oferte pe care le poți primi din partea furnizorului de gaze.  

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton