Cei mai mulți dintre români urmăresc prețul final din factura de curent. Puțini dintre noi citesc cu atenție toate detaliile. Dar factura de curent conține o mulțime de informații utile, care te ajută să îți estimezi consumul și să înveți treptat să faci economie.
Prețurile tot mai mari pe kilowat oră ne obligă să fim atenți ce și cât plătim pe factura de curent. Cei mai organizați dintre noi au un consum de curent electric estimat în funcție de sezonul cald și de sezonul rece. Dar mulți dintre noi nu sunt atenți la consum și urmăresc pe factura de curent doar suma totală de plată.
Kilowați sau kilowați oră?
Cei mai mulți consumatori casnici știu că trebuie să plătească un anumit număr de kilowați pe lună, ceea ce este greșit. În realitate, noi plătim un anumit număr de kilowați oră, ceea ce reprezintă consumul real al tuturor aparatelor casnice conectate la curent electric.
Energia electrică se măsoară în Wh (wați-oră) și are ca multiplu KWh (kilowat-oră), astfel că 1KWh = 1000Wh.
Puterea se măsoară în W (wati) având ca multiplu KW (kilowatul), astfel încât 1KW = 1000W.
O simplă lecție de fizică ne arată că energia electrică este direct proporțională cu puterea consumată într-un anumit număr de ore, astfel încât consumatorul plătește energia electrică consumată în kilowați oră (KWh) și nu puterea totală a aparaturii electrice utilizate.
Orice echipament electric, orice aparat electric sau electrocasnic, în momentul în care este conectat la rețea, devine consumator de energie. Energia consumată de un aparat este direct proporțională cu puterea lui electrică înscrisă pe etichetă. De exemplu, un uscător de păr electric, cu o putere de 1500W, dacă este folosit continuu timp de 10 minute, consumă o energie electrică egală cu:
Timpul (ore) = 10 minute / 60 minute = 0,17 ore
1500 W * 0,17 ore = 255 Wh
Un alt exemplu: un TV care are o putere de 100W, dacă va funcționa 5 ore, va consuma 500 Wh, iar în cazul în care va funcționa 10 ore va consuma 1KWh.
Consumul estimat, important pentru eficiență
Este important să știm ce plătim pe factura de curent și să estimăm singuri numărul de kilowați oră pe care îi consumăm într-o lună.
Consumul de energie electrică poate crește semnificativ în lunile de iarnă, când aprindem mai multe becuri în casă, când gătim mai des la cuptorul electric sau ne încălzim cu un calorifer pe ulei. Vara, consumul de electricitate poate fi mai scăzut, dacă nu folosim intens aparatul de aer condiționat.
Fiecare consumator are stilul lui de viață și specificul lui, dar putem estima consumul de kilowați oră făcând o medie din ultimele 3 sau 6 luni. Iar factura de curent ne ajută cel mai bine să facem această medie, dacă nu urmărim singuri kilowații oră înregistrați de contorul electric.
Informații importante și suma de plată
Suma totală de plată este primul lucru la care ne uităm când vine factura de energie. Dacă ne surprinde neplăcut cu o sumă prea mare, trebuie să analizăm cu atenție factura, să vedem câți kilowați oră am consumat și cum am putea face economie pe viitor.
Așadar, pe lângă suma totală de plată, pe factura de curent trebuie să citim și perioada de indexare, adică perioada de consum și numărul de kilowați oră care au fost consumați în acel interval de timp care este de obicei de 30 de zile.
Cei mai mari consumatori de electricitate din casă sunt cuptorul electric, aparatul de aer condiționat, placa de întins părul, grillul electric sau caloriferul cu care ne încălzim în sezonul rece, mașina de spălat și mai ales uscătorul de rufe.
Cine este interesat să facă economie, trebuie să învețe să folosească mult mai eficient aparatele mari consumatoare de curent. Spre exemplu, așteaptă să strângi mai multe rufe înainte de a pune mașina de spălat sau usucă la uscător doar rufele groase, folosește grillul electric numai dacă este necesar și închide bine ușile și ferestrele când pornești aparatul de aer condiționat.
Ce informații utile mai conține factura
În afară de suma totală de plată și intervalul de consum, pe factura de curent vei regăsi:
prețul propriu zis al energiei active – adică prețul la care furnizorul cumpără și vinde către client, exprimat în lei/kWh;
tarifele de rețea (transport și distribuție a enegiei electrice) – în România sunt practicate 8 astfel de tarife,
contribuția de cogenerare – o taxa unică impusă de statul român, exprimată în lei/kWh, pentru susținerea centralelor electrotermice;
certificatele verzi – componente impuse de statul român cu valoare unică pentru susținerea energiei regenerabile;
acciza – taxă modică impus de stat consumatorului final, valoarea fiind de 0,5 bani/kWh,
procentul TVA – taxa pe valoarea adăugată calculată la prețul final către consumator,
abonamentul zilnic (dacă există) – o componentă variabilă introdusă de furnizor, cu valoare diferită, de la o ofertă la alta, exprimată în lei/zi.
Așadar, prețul final pe care îl regăsești pe factura de curent conține prețul energiei active, tarifele de rețea, taxa de cogenerare, taxa din certificatele verzi, acciza și prețul abonamentului, acolo unde acesta există.
Alte detalii la care trebuie să fii atentă
Orice factură de curent menționează locul de consum. Dacă ești proprietara mai multor locuințe sau unități racordate la rețeaua electrică, trebuie să verifici locul de consum pentru care primești factura respectivă.
Codul locului de consum este un cod unic atribuit de operator fiecărui loc de consum din zona proprie de licenţă de operare și asigură identificarea acestuia. Dacă ai mai multe locuri de consum aceasta reprezintă modalitatea prin care le poți distinge pe factură.
Alături de codul locului de consum, ai și un cod unic de client care te ajută să plătești factura mai ușor, fie on-line, fie prin intermediul unor terți.
Pe factură sunt menționate un număr și o serie, importante pentru a ține evidența facturilor tale. Vei găsi data la care a fost emisă factura, ceea ce te ajută să nu rămâi în urmă cu plata, și data la care este scadentă factura, ceea ce te ajută să plătești mereu la timp.
De asemenea, este important să verifici dacă este factură de regularizare sau de estimare a consumului. De obicei, factura de regularizare este mai mică și este emisă după ce indexul contorului a fost citit de către un reprezentant al companiei.
Foarte important pentru mulți consumatori este consumul mediu zilnic, pe care îl poți găsi citind cu atenție factura. Acest consum mediu zilnic te ajută să îți revizuiești comportamentul de consum și să găsești o soluție prin care să reduci consumul, dacă vrei să faci economie.
Factura de curent mai cuprinde:
seria și tipul de contor;
indexul vechi și indexul nou;
intervalul de citire a indexului și anume intervalul de timp între două citiri consecutive ale indexului echipamentului de măsurare.
perioada de facturare care include intervalul de timp pentru care se emite factura reprezentând contravaloarea consumului, pentru fiecare loc de consum în parte.
estimarea consumului, ceea ceînseamnă că furnizorul de servicii estimează consumul pe baza unei convenții de consum sau a unei cantități înregistrate într-o perioadă similară a anului anterior sau citirii de către distribuitor.
regularizarea consumului careînseamnă că factura este calculată în acord cu consumul real înregistrat în sistemele informatice, după înregistrarea valorii indexului (transmis de tine sau citit de către distribuitor).
cogenerarea, adicătaxa plătită pentru susținerea centralelor electrotermice și dezvoltarea acestora conform ANRE.
Autocitirea și contul on-line
În cazul în care folosești internetul și te descurci să urmărești sau să plătești on-line facturile, ar fi bine să îți faci un cont on-line la compania de distribuție a energiei electrice. Contul on-line te ajută să urmărești factura de curent lună de lună, te ajută să îți regularizezi singur consumul și chiar să faci economie. Vei calcula mult mai bine câți kilowați oră consumi pe lună și cum poți să reduci consumul, dacă este necesar.
Pentru a deschide contul on-line, ai nevoie de codul de consumator, de codul locației de consum și de datele tale personale. Toate aceste informații se găsesc ușor pe factura de curent pe care o primești acasă.
Odată ce deschizi un cont on-line pentru consumul de electricitate, ai avantajul de a citi și raporta indexul în fiecare lună, astfel încât să ții singură evidența consumului.
Un alt mare avantaj este că vei putea plăti on-line, fie de la calculator prin contul on-line, fie de pe telefon, folosind aplicația gratuită pusă la dispoziție de compania respectivă. Iar plata se face în câteva secunde și scapi de un drum inutil la poștă sau în alte locații unde poți plăti factura de curent.
Un alt beneficiu pe care ți-l aduce contul on-line este acela că vei fi notificată din timp să transmiți indexul on-line și să plătești factura, chiar dacă tu ai obiceiul să uiți. Nu trebuie decât să bifezi în aplicație posibilitatea de a fi anunțată la timp și vei primi mesaje de notificare sau avertizare pe adresa ta de mail sau pe telefonul mobil.