Cum arată bunica de 80 de ani care câştigă competiţii de culturism. Ce sfaturi de fitness oferă Iris Davis: „Cred că am găsit izvorul tinereţii”

.

Într-o viață marcată de tristețe și greutăți, Iris Davis, în vârstă de 80 de ani, a reușit să transforme adversitatea într-o carieră strălucită în culturism. Născută în 1944 în Dublin, Irlanda, Iris a cunoscut de mică sărăcia și dificultățile, fiind una din cei 13 copii ai unei familii sărace postbelice. Dar abia după două tragedii cumplite, sportiva şi-a transformat complet viața.

Drama bunicii de 80 de ani care acum câştigă competiţii de culturism

Iris Davis, campioana de bodybuilding în vârstă de 80 de ani, este un exemplu viu al puterii interioare și rezilienței umane. Născută în 1944 în Dublin, Irlanda, viața ei a fost marcată de tragedii grele încă de la început.

Primul șoc major în viața ei a venit când fiul său, la doar două luni, a murit din cauza unei pneumonii: „Mă plimbam pe străzile din Dublin, plângând și vorbind singură”, a mărturisit sportiva pentru the-express.com.

La doar 22 de ani, a trebuit să facă față și pierderii soțului, lăsând-o singură cu un copil de doar două luni. Fără resurse și fără sprijin social, Iris Davis a simțit că viața ei este la capăt.

Totuși, o femeie puternică și hotărâtă, aceasta a găsit o nouă cale. S-a angajat ca bonă în Statele Unite ale Americii și a găsit o slujbă în Massachusetts cu doar 10 dolari în buzunar. Depășind depresia severă prin mersul pe jos, a descoperit întâmplător o sală de sport în care a început să-și cultive pasiunea pentru culturism.

„În 1966, sălile de sport erau foarte diferite. Erau pline de bărbați mari, transpirați, cu cretă pe podea și fără mașini moderne. Majoritatea sălilor nu permiteau femeilor să se alăture, deoarece era considerat un sport de bărbați. În plus, exista opinia generală că mușchii sunt urâți și bărbătești pentru femei, așa că nu era popular. Eu eram singura femeie din sală. Cu toate acestea, acolo am descoperit și am dezvoltat dragostea mea pentru culturism”, a mai spus Iris Davis pentru sursa menţionată anterior.

Cu toate acestea, aici a descoperit și a dezvoltat dragostea pentru culturism, devenind o prezență unică într-o lume predominant masculină.

La vârsta de 50 de ani și trăind în Londra, Iris a văzut un anunț despre o competiție de culturism și, încurajată de colegii de la sală, s-a înscris. În cadrul concursului, aceasta a concurat alături de bărbați în vârstă de 20 de ani, unde a obținut locul doi.

Întorcându-se în SUA, Iris Davis și-a continuat pasiunea pentru culturism, învățând totul singură și stabilindu-și propria metodă de antrenament, pe care a urmat-o consecvent timp de 60 de ani. La 57 de ani, a câștigat primul loc la o competiție de culturism mixt în Florida și a obținut primul loc și în categoria de peste 45 de ani pentru femei.

În 1994, la vârsta de 50 de ani în culturism, Iris a fost considerată Maestră, concurând în alte șapte competiții și câștigând primul loc în toate, fiind totodată cea mai vârstnică competitoră feminină. Succesele ei au marcat începutul unei cariere impresionante în culturism, acumulând în total 17 titluri de prim loc.

În 2006, Iris a fost desemnată de Nintendo cea mai în formă senioră din SUA. În 2020, la vârsta de 76 de ani, a revenit dintr-o pensie de 10 ani pentru a câștiga alte trei titluri de prim loc în aceleași competiții pe care le-a câștigat cu un deceniu în urmă.

În plus față de recunoașterea în culturism, Iris Davis a fost onorată ca pionieră a fitness-ului la Congresul Mondial al Femeilor Lider din Mumbai. A călătorit în India, a ținut un discurs inspirațional și a prezentat o mică rutină de poze.

Un alt moment semnificativ a fost când, la vârsta de 74 de ani, a realizat 21 de tracțiuni pe o televiziune în direct, o performanță pe care nicio altă femeie, în special de vârsta ei, nu a reușit-o.

Motivația lui Iris Davis de a rămâne în formă vine din dorința de a-i inspira pe clienții ei: „Am deschis propriul meu studio la vârsta de 75 de ani. Am clienți care sunt cu mine de 13 ani. Am încurajat trei tineri să urce pe scenă și toți au câștigat și au devenit campioni. În prezent, îndrum sute de femei să își urmeze visele în culturism”, a mai dezvăluit sportiva pentru the-express.com

Ce mănâncă Iris David la 80 de ani, ca să se menţină în formă

Programul său nutrițional este la fel de disciplinat. Ea consumă multe alimente simple dar nutritive, inclusiv pui, pește proaspăt, porc și friptură, împreună cu o mulțime de legume precum varză, salate mari și broccoli. Iris își pregătește mesele dimineața și mănâncă puțin la fiecare două ore, asigurându-se că nu rămâne niciodată foarte flămândă și nu trebuie să gătească mese complete pe tot parcursul zilei. Totodată, consumul de apă este o parte crucială a regimului ei – bând cel puțin trei litri de apă zilnic.

Citeşte şi: 5 alimente care te ajuta sa scapi de stres. Fasolea şi lintea se numără printre ele

Citeşte şi: Care este cel mai toxic tip de pește vândut în România. Conține niveluri crescute de mercur

Ce sfaturi le oferă persoanelor în vârstă care vor să facă sport

Sfatul lui Iris Davis pentru persoanele în vârstă, mulți dintre ei fiind clienții săi, este simplu: nu este niciodată prea târziu să începi să construiești mușchi și să îți îmbunătățești condiţia fizică. Mulți dintre clienții ei au început călătoria lor în fitness la vârsta de 67 de ani și acum sunt bine în anii lor târzii de 70 de ani. În ciuda oricăror leziuni sau deficiențe, ei au reușit să își construiască mușchi și să își transforme viețile.

„Am deschis propria mea sală de sport la 75 de ani. Am clienți care au fost cu mine în ultimii 13 ani. Am încurajat trei tineri să urce pe scenă și toți au câștigat și au devenit campioni. În prezent îndrum sute de femei să-și urmeze visurile în culturism. Sunt foarte mândră de toate realizările mele și mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântările mele. Încă sufar de depresie zilnică, așa că medicamentul meu zilnic este exercițiul fizic. Cred că am găsit izvorul tinereții și mi-am salvat viața de multe ori”, a mai spus sportiva.

Îndreptându-se spre cea de-a 81-a aniversare, Iris Davis speră să fie recunoscută de Cartea Recordurilor Guinness ca cea mai în vârstă IFBB Pro. În ciuda demersurilor făcute acum mai bine de un deceniu, încă așteaptă recunoașterea pentru numărul ei impresionant de titluri, depășind orice altă culturistă feminină.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton