Cum ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă

.

Așa cum suferi tu pe caniculă, suferă și animalul tău de companie pe caniculă! Până și pisicile care iubesc foarte mult căldura resimt temperaturile toride și caută adăpost la răcoare. Iată cum să îți îngrijești animalul de companie pe caniculă, ce alimente îl mențin hidratat și câtă apă are nevoie!

Majoritatea câinilor și pisicilor suportă destul de bine temperaturile ridicate din timpul verii, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ai o grijă sporită pentru animalul tău de companie pe caniculă. Și el suferă de deshidratare, are nevoie de răcoare și de apă proaspătă mereu aproape. Uneori, când deshidratarea este accentuată, iar tu observi prea târziu, pot apărea probleme de sănătate care se remediază greu. Până și micile noastre patrupede au de suferit dacă fac insolație și se deshidratează puternic.

Evită plimbările lungi la orele toride

Scoate câinele la plimbare dimineața devreme, cât mai este răcoare afară, sau seara, după apusul soarelui. În miezul verii, când temperaturile sunt caniculare, ai grijă ca animalul tău de companie să nu stea în plin soare.

Câinii și pisicile vor căuta în mod instinctiv locurile cele mai umbroase. Evită să îi scoți la plimbare în miezul zilei și mută cușca într-un loc bine umbrit, dacă locuiești la curte. În cazul în care cușca micului patruped nu poate fi mutată, pune o umbrelă de soare să îi facă umbră!

Pregătește mai multe boluri cu apă rece

În mod obișnuit, fiecare animal are un bol cu apă. Dar animalul tău de companie pe caniculă trebuie să aibă acces ușor la mai multe boluri cu apă rece. Așadar, pregătește mai multe recipiente din sticlă sau din inox cu apă la îndemâna lui și adaugă din când în când cuburi de gheață să se păstreze rece. Până și pisicile au tendința să bea mai multă apă vara, ceea ce este foarte bine pentru a se menține hidratate.

Fă-i o baie răcoritoare!

Cum ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă

Dacă pisica sau câinele tău sunt deja obișnuite să facă baie, vor fi încântate să se răcorească în zilele toride. Baia le ajută să scape de firele de blană moarte și menține pielea hidratată.

Un duș rapid la câteva zile este benefic pentru orice câine. Dacă locuiești la curte, va fi încântat să îl stropești din când în când cu furtunul și să se joace cu jetul de apă. Iar, dacă ajungeți la mare sau pe malul unui lac, va fi tentat să intre în apă să se răcorească.

Pisicile acceptă mai greu baia, dar dacă înveți pisica de mică să facă o baie din când în când, îți va fi mai ușor pe timpul verii. O baie la două săptămâni este binevenită și pentru pisici pe timpul verii, mai ales dacă au acces în curte unde se murdăresc de praf.

Tunde blana câinelui, dar cu grijă!

Oricât ar fi de cald afară, niciun medic veterinar nu îți va recomanda să tunzi câinele prea scurt. Blana are un rol foarte important de protecție, chiar și în zilele caniculare.

La începutul sezonului cald, câinii năpârlesc și pierd stratul de fire moi și dese care le-a ținut de cald peste iarnă. Astfel că blana de vară este mai bine aerisită și îi protejează de temperaturile caniculare, dar mai ales de razele puternice ale soarelui. Și câinii pot avea de suferit din cauza ultravioletelor. Și ei pot avea arsuri de la soare sau se pot îmbonăvi de cancer de piele. De aceea, blana are un rol important de protecție în zilele călduroase și nu este nevoie să îi tunzi la piele.

Câinii cu blana foarte lungă și deasă pot fi ajutați să facă față căldurii printr-o tunsoare moderată, în așa fel încât să rămână un strat protector de cel puțin 2 centimetri lungime. În niciun caz nu trebuie să îi tunzi blana încât să se vadă pielea, pentru că va avea de suferit. Trebuie să ții cont că rasele de câini cu blana lungă au și pielea mai sensibilă decât rasele cu blana scurtă, deci nu trebuie scurtată prea mult.

Este mult mai indicat să perii câinele mai des în zilele caniculare, să scape de firele de păr dese, și să îl înveți să facă baie. Băile sunt binevenite pe timp de vară, pentru mulți câini fiind o distracție neașteptată. În plus, la baie, poți vedea mult mai bine dacă micul patruped a adunat căpușe de prin iarbă sau dacă are purici și poți lua măsuri în consecință.

Ține cont de faptul că tunsoarea se face cu moderație numai în cazul raselor cu blana foarte lungă și deasă. Blana bine tunsă nu se mai încâlcește și nu mai face noduri, iar tu îți poți peria câinele mai ușor. Pe de altă parte, o blană scurtată se spală mai bine și câinele tău nu mai miroase urât pe timpul verii.

Cu ce hrănești câinele pe caniculă

Hrana umedă este cea mai bună pe timp de caniculă, la care poți adăuga supă făcută în casă din oase de pui sau de vită și legume simple precum morcovii, cartofii și țelina. Dacă nu este obișnuit să consume legume, strecoară supa și toarn-o peste carnea din conserve. Va fi un deliciu pentru patrupedul tău.

Dacă ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă, îi poți oferi și mici tratații reci și suculente, așa cum sunt fructele. Câinii pot consuma fără probleme felii de măr, de piersici, avocado sau pepene. Afinele sunt excelente pentru câini. Bogate în antioxidanți, vitamine și acizi benefici, fructele protejează organismul de boli grave, de la afecțiuni ale ficatului și rinichilor, până la cancere. Pepenele galben este permis, dar este bogat în zaharuri și trebuie oferit în cantități mici, mai ales câinilor bătrâni sau grași.

Cu ce hrănești pisica pe caniculă

Cu blana lor lungă și deasă, pisicile au mult de suferit în zilele toride. Oricât de mult le-ar plăcea căldura, temperaturile foarte ridicate sunt neobișnuite și pentru ele. Se pot deshidrata ușor și le piere pofta de mâncare. Din instinct, pisica ta se va întinde pe gresia din baie unde este cel mai răcoare sau pe un hol mai răcoros, unde nu ajunge soarele.

Las-o să găsească un loc pe placul ei și nu o deranja. Cu cât o agiți mai mult sau încerci să te joci cu ea pe căldură, s-ar putea să devină nervoasă și să se ascundă din calea ta. Dacă este tentată să stea în baie sau chiar în cadă, ia din calea ei detergenții și prafurile de curățat!

Apa din bolul pisicii trebuie să fie mereu rece și poți pune câteva cuburi de gheață pe la prânz, când temperaturile urcă mai mult. Pisica va aprecia apa proaspătă și rece și este posibil să bea mai multă apă în zilele caniculare.  

În ceea ce privește hrana pisicii, este indicat să îi oferi mai des hrană umedă, decât uscată. Peste carnea din conserve sau preparatele pe care le faci chiar tu poți adăuga câteva linguri de supă de pui sau de vită, fiartă fără sare. De asemenea, poți suplimenta porțiile de lapte, dacă pisica ta bea cu plăcere laptele. Astfel, va fi mai bine hidratată și va trece cu bine peste zilele toride.

Câtă apă are nevoie animalul de companie pe caniculă

Apa hidratează și răcorește, iar câinii și pisicile nu au altă soluție să își scadă temperatura corpului atunci când este caniculă decât umbra deasă și apa rece. Micile patrupede obișnuite să facă baie sunt cele mai fericite când temperaturile cresc în termometre. Un duș rapid sau o baie în mare le ajută să suporte mai bine căldura.

Câtă apă trebuie să bea o pisică pe zi

O pisică adultă și sănătoasă are nevoie de un sfert de litru de apă pe zi. Ai grijă să îi oferi apă proaspătă și puțin mai rece în zilele foarte calde de vară. În mod normal, pisica ar trebui să bea mai des apă vara, mai ales după fiecare masă sau gustare. Dacă o vezi că trece mai des pe la bolul cu apă, atunci când este foarte cald în casă, este semn bun. Dacă, din contră, ți se pare că nu bea suficientă apă, atunci trebuie să îi oferi mai multă hrană umedă. Aproape toate conservele cu hrană umedă conțin peste 60% apă, ceea ce ajută la hidratare pe timp de vară.

Cum se mai poate hidrata o pisică

Dacă pisica ta tolerează laptele, atunci îi poți oferi o porție în plus de lapte dulce la temperatura camerei. De asemenea, foarte delicios poate fi un iaurt în care amesteci și câteva bucățele de cărniță fiartă de pui. Multe pisici consumă cu plăcere supă de legume și carne, făcută fără sare. Dacă supa are bucățele de carne de pui sau de curcan, este o adevărată delicatesă. Legumele pot fi folosite doar pentru gust și nutrienți, apoi pot fi strecurate, dacă pisica ta nu le agreează.

Câtă apă trebuie să bea un câine pe zi

În zilele foarte călduroase, câinii au nevoie de mai multă apă, rece și proaspătă. Ba chiar au nevoie și de baie, dacă sunt obișnuți deja cu dușurile sau cu baia în mare. Un câine de talie mică trebuie să bea între 300 – 600 ml de apă pe zi, în timp ce un câine de talie mare are nevoie de 1 până la 1,8 litri de apă pe zi. Regula generală spune că un câine sănătos are nevoie între 30 și 60 ml de apă per kilogram corp.

Cum se mai poate hidrata un câine

Iaurtul este un bun prieten cu digestia câinelui și ajută la hidratare. Oferă-i iaurt cu mici bucățele de carne. Hrana umedă din conserve conține și ea aproape jumătate din cantitate apă. Supa de oase și legume este foarte bună pentru câini în perioadele caniculare.

Fructele recomandate pentru câini sunt pepenele roșu, afinele, merișoarele și murele. Acestea pot fi mărunțite și puse în mici caserole la congelator cu apă. După ce îngheață, se scot din congelator, se lasă să se înmoaie câteva minute și se pot oferi câinelui să se delecteze cu ceva răcoritor. Evită să îi dai vreodată înghețată! Este prea dulce, iar zahărul nu este recomandat pentru câini.  

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton