Cum a apărut sistemul Braille. Tragedia lui Louis Braille, copilul care a inventat alfabetul pentru nevăzători

.

Louis Braille a fost un pedagog francez care a inventat sistemul de citire și scriere pentru persoanele nevăzătoare, în anul 1824. Alfabetul îi poartă numele, Braille, și constă în puncte ieșite în relief, simțite cu ajutorul degetelor.

Sistemul de citire inventat de francez este folosit și în zilele noastre.

Povestea lui Louis Braille, inventatorul sistemului pentru nevăzători

Louis Braille s-a născut pe 4 ianuarie 1809, în Caupvray, Franța. Povestea lui a început la vârsta de 3 ani când un tragic accident l-a lăsat fără vedere.

Într-o zi, pe când părinții lui, Monique și Simon-Rene Braille făceau hamuri și șei în atelierul lor, copilul a luat o sulă și a început să se joace cu ea. Din greșeală, Louis s-a rănit la unul din ochi cu ea, iar infecția s-a extins rapid și la celălalt ochi. Până la vârsta de 5 ani, acesta rămăsese complet orb.

Deși nu mai avea vedere, părinții lui au vrut ca Louis Braille să aibă cea mai bună educație, astfel că l-au înscris la școala din sat. Acolo, copilul învăța prin ascultare. Nu putea să citească sau să scrie, însă avea o mare putere de reținere, potrivit Icoe.org.

A fost cel mai bun din clasă, astfel că, la vârsta de 10 ani a obținut o bursă la Institutul Național pentru Tineri Nevăzători din Paris.

Software-ul prin care părinții pot monitoriza problemele de sănătate ale nou-născuților de acasă

În timp ce se afla acolo, studenții au fost vizitați de Charles Barbier, un ofițer al armatei franceze. Acesta le-a prezentat studenților un sistem criptografic cu 12 puncte, pe care îl crease pentru soldații săi, pentru ca aceștia să poată comunica pe timpul nopții.

Louis Braille a crezut că acel sistem tactil este o idee grozavă și că ar putea sta la baza unei forme de citire și scriere ce ar putea fi folosită de persoanele nevăzătoare.

Braille a creat alfabetul pentru nevăzători până la vârsta de 15 ani

De la vârsta de 12 ani și până la 15, Louis a studiat cu atenție sistemul ofițeului Barbier și a dezvoltat un sistem mai simplu folosind un cod de șase puncte pentru ca persoanele nevăzătoare să folosească doar un deget arătător pentru a simți și citi. De atunci înainte, Louis Braille a petrecut fiecare clipă din afara clasei înțepând găuri în ziar, în mod ironic, cu o sulă ca cea care l-a orbit pe el. A completat astfel sistemul braille, care conține per total 64 de simboluri.

Cum a apărut sistemul Braille. Tragedia lui Louis Braille, copilul care a inventat alfabetul pentru nevăzători

Alfabetul Braille a fost prezentat colegilor tânărului în 1824. Din acel moment, Louis și colegii lui nu mai erau nevoiți să învețe prin procesul lent de urmărire a literelor și numerelor uriașe tipărite în relief.

Louis Braille a fost susținut de directorul institutului, până la venirea unui nou director care a interzis noul alfabet. În 1840, acest director s-a temut că, din cauza sistemului Braille, nu va mai fi nevoie de profesori văzători dacă toți cei care erau nevăzători puteau citi folosind noul alfabet.

Tânărul a continuat să învețe și a devenit un muzician, scriitor, cercetător, inventator și profesor, la aceeași școală la care el a studiat. La vârsta de 20 de ani, Louis Braille a publicat prima carte braille.

Acesta a fost nevoit să se retragă din învățământ din cauza tuberculozei și a murit pe 6 ianuarie 1852, la vârsta de 43 de ani.

Sistemul Braille nu a fost folosit o lungă perioadă de timp după moartea inventatorului său, însă acum este recunoscut în întreaga lume ca o invenție revoluționară și este folosit în mai multe limbi.

Sursă foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton