Cum a ajuns Israelul țara cu cea mai mare rată de vaccinare

.

Israelul ar fi țara cu cea mai mare rată de vaccinare împotriva COVID-19 din lume. Pentru a reuși acest lucru, statul evreu ar fi încheiat un acord cu compania farmaceutică Pfizer. 

Acordul care ar putea permite Israelului să devină prima țară care își vaccinează toată populația, în schimbul accesului la numeroase date medicale. Oficialii israelieni au spus că și-ar dori să vaccineze cea mai mare parte a țării până la sfârșitul lunii martie.

”Israelul va fi un stat model global. Israelul va împărtăși cu Pfizer și cu întreaga lume datele statistice care vor ajuta la dezvoltarea strategiilor de înfrângere a coronavirusului” – a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

Citește și: Cât durează vaccinul anti-COVID-19? Raed Arafat a făcut anunțul

Guvernul israelian ar transmite datele pentru a ”vedea, în primul rând, cum influențează nivelul îmbolnăvirilor din Israel, dar și posibilitatea de a deschide economia, diferitele aspecte ale vieții sociale și dacă există efecte ale vaccinării”, după cum a mărturisit ministrul israelian al Sănătății, Yuli Edelstein, potrivit știrileprotv.ro.

Ce date ar trebui să transmită Israelul

Israelul, o țară cu o populație de aproximativ 9.3 milioane de locuitori, are un sistem de centralizare a datelor medicale extrem de eficient, ceea ce a permis administrarea a peste 2 milioane de doze de vaccin în mai puțin de o lună. Monitorizarea ar putea ajuta compania farmaceutică să afle cât timp au imunitate cei vaccinați, dar și dacă prin vaccinare poate fi stopată transmiterea virusului.

Informațiile pe care ar trebui să dezvăluie Israelul în schimbul imunizării, ar fi despre diferite vârste și grupuri demografice. În acest fel s-ar „analiza datele epidemiologice care rezultă din lansarea produsului, pentru a determina dacă imunitatea efectivului este atinsă după atingerea unui anumit procent de vaccinare în Israel”.

Citește și: Campania de vaccinare, etapa a II-a. Unde te poți vaccina în București. Lista completă a centrelor

Datele ar fi „destinate să ajute la stoparea pandemiei globale COVID-19, în beneficiul tuturor pacienților din interiorul și din afara Israelului”.

Pe de altă parte, cei care nu sunt de acord cu acest compromis făcut de Israel, spun că înțelegerea ar putea duce la încălcarea vieții private a populației, precum și la defavorizarea altor state mai sărace, care ar trebui să aștepte mai mult dozele de vaccin. Israelul a anunțat achiziționarea a milioane de doze de vaccin înainte să fi fost anunțat acordul cu Pfizer, iar aranjamentul ar fi dus la distribuția inegală a vaccinurilor între națiunile bogate și cele sărace.

Sursă foto: Shutterstock.com

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale