Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a constatat că au existat atacuri cibernetice menite să influențeze corectitudinea primului tur al alegerilor prezidențiale, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, informează Hotnews.ro. În ședința CSAT de joi, convocată de președintele Klaus Iohannis, s-au prezentat „evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.
CSAT: Au existat atacuri cibernetice pentru influențarea alegerilor prezidențiale din România
În actualul context electoral, România a devenit ținta unor acțiuni ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, au concluzionat membrii CSAT, potrivit unui comunicat oficial citat de Hotnew.ro. Există un interes crescut de a influența agenda publică și coeziunea socială în societatea românească.
Tratament preferențial pe TikTok
Un aspect îngrijorător semnalat de CSAT este faptul că „un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia”. Conform comunicatului, TikTok nu a marcat respectivul candidat drept politician și nu i-a impus obligația de a marca materialele electorale video cu codul unic atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă.
Nerespectarea legislației electorale
CSAT a constatat că TikTok nu a respectat normele legale privind desfășurarea procesului electoral, având impact asupra rezultatului final. Platforma nu a implementat prevederile unei decizii a Biroului Electoral Central, contrar celor comunicate oficial autorităților române.
Măsuri solicitate de CSAT
În urma acestor constatări, membrii CSAT au cerut autorităților competente și organelor de urmărire penală să întreprindă urgent demersurile necesare pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședință. Situația ridică semne de întrebare cu privire la integritatea procesului electoral și necesită o investigație aprofundată.
Deși CSAT nu are atribuții directe legate de desfășurarea alegerilor, analiza acestor aspecte s-a impus din cauza potențialului impact asupra securității naționale. Rămâne de văzut ce măsuri concrete vor fi luate pentru a contracara aceste amenințări și a asigura corectitudinea scrutinului prezidențial.
CCR a cerut BEC renumărarea celor peste 9,4 milioane de voturi din primul tur prezidențial
Curtea Constituțională a decis joi, cu unanimitate de voturi, să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată la finalul unei ședințe de două ore, în urma contestației depuse de Cristian Terheș, care acuza fraude privind voturile acordate Elenei Lasconi. Contestația depusă de Sebastian Popescu privind o fraudare făcută de candidatul Călin Georgescu a fost respinsă. Judecătorii vor relua mâine ședința.
Foto: Libertatea.ro
Ultima modificare noiembrie 28, 2024 5:50 pm