Copiii din Harkov vor studia în săli de clasă amenajate în stațiile de metrou

.

Copiii din Harkov vor începe noul an școlar în clase amenajate în stațiile de metrou ale orașului. Forțată să-și protejeze școlarii de amenințarea cu rachete rusești supersonice lansate la distanță scurtă, metropola de est a Ucrainei, Harkov, a construit zeci de săli de clasă în stațiile de metrou, pentru a permite elevilor să se întoarcă la sistemul clasic de învățământ.

Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, avea o populație de peste 1,4 milioane de locuitori înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022. Unele părți ale orașului se află la mai puțin de 20 de mile de granița cu Rusia. Suburbiile sale de nord au fost afectate de bombardamente.

Peste 1.300 de școli au fost distruse complet în bombardamente

Școlile din Harkov au fost forțate să predea online pe tot parcursul războiului, deoarece unele rachete rusești pot ajunge în oraș în mai puțin de un minut, timp insuficient pentru a fugi din sala de clasă la un adăpost.

Primarul Ihor Terekhov a declarat marți că au fost create 60 de săli de școală în stațiile de metrou din Harkov înainte de noul an școlar din septembrie. Acestea asigură spațiu pentru mai mult de 1.000 de elevi.

„Copiii vor putea să comunice între ei”

Citeşte şi: Rusia, acuzată că ar fi răpit sute de ceceni pentru a îi trimite cu forța la război în Ucraina

Citeşte şi: Volodimir Zelenski, despre Vladimir Putin: „Mi se pare că trăiește în lumea lui virtuală, fără să-și dea seama că Ucraina nu pleacă nicăieri”

Citeşte şi: Viața în Donbas, prima linie a frontului din Ucraina: „De ce m-a pedepsit Dumnezeu să mă nasc aici?”

Citeşte şi: O adolescentă din Ucraina riscă închisoare pe viață pentru că a ajutat armata rusă

„Copiii vor putea să socializeze între ei, să găsească un limbaj comun, să comunice. Susțin acest lucru”, a spus Iryna Loboda, mama unui școlar, în fața unei stații de metrou din centrul orașului unde au fost construite săli de clasă, potrivit presei internaționale.

În Ucraina, anul școlar începe la 1 septembrie.

Guvernul a decis să reia cursurile în modul mixt, ceea ce înseamnă că școlarii vor studia offline doar atunci când situația de securitate din cauza invaziei pe scară largă a Rusiei o va permite.

La Kiev, părinții a 240.000 de școlari au fost de acord să studieze offline, de 2,5 ori mai mult decât anul trecut.

În general, 80 până la 85% dintre școlile ucrainene vor începe noul an școlar în format full-time sau mixt, potrivit ministerului Educației.

De la începutul invaziei rusești din 2022, peste 1.300 de școli au fost distruse complet în bombardamente, iar altele au fost grav avariate.

Foto – captură Youtube

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton