Ministerul Sănătății a stablilit care sunt criteriile de externare ale unui pacient cu COVID-19. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial joi.
Potrivit documentului, pacienţii asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice şi fără factori de risc vor fi transferați şi internați în unităţile de izolare şi de tratament. Externarea pacienților asimptomatici se va face după 48 de ore de la internare. Aceștia pot fi externaţi după o evaluare clinică şi paraclinică, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării. Pacienţii care au fost diagnosticaţi cu forma asimptomatică de COVID-19 nu mai necesită testare după 14 zile de la diagnosticul iniţial. Ei pot desfăşura activităţi curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtării măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de medicul de familie zilnic, prin sistemul de telemedicină. În cazul celor care nu au medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de DSP.
Citeşte întreaga ştire: Epidemia de COVID-19 din România: Bilanțul oficial al persoanelor decedate
Pacienţii asimptomatici cu factor de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare vor fi internaţi în spitale de faza a doua sau suport. Aceştia pot fi externaţi după minimum 10 zile de la internare, doar dacă nu au febră și simptomele li se ameliorează în cel puţin 72 de ore. Testarea de control se va efectua în a opta zi de la internare.
Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport. Internarea acestora trebuie să dureze dacă sunt îndeplinite criteriile următoare: au trecut cel puţin 14 zile de la debutul simptomelor, nu mai au febră pentru cel puţin 72 de ore şi li s-au ameliorat simptomele.
Citește gratuit ediția de august a revistei Unica. O găsești AICI
După îndeplinirea acestor criterii, se poate face testarea de control. Pacienţii cu rezultat pozitiv la testul de control vor fi externaţi dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicaţii de izolare la domiciliu sau la o altă locaţie, pentru o perioadă stabilită de medicul curant.
De asemenea, pacienţii care prezintă dispnee după externare trebuie monitorizaţi în continuare în servicii de pneumologie, cu controale regulate ale funcţiei pulmonare, CT, test de mers, se mai arată în ordinul Ministerului.
sursa foto – 123rf.com