Comisia Europeană amenință România cu sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene din cauza exploatării forestiere ilegale, a calității aerului și a nedesemnării unor arii protejate care să fie incluse într-o rețea europeană.
Bruxelles-ul a acordat țării noastre termene cuprinse între o lună și trei luni pentru a soluționa aceste probleme, în caz contrar urmează să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene. Comisia solicită României să își îndeplinească obligațiile ce îi revin în temeiul legislației UE. Astfel, trebuie să combată exploatarea forestieră ilegală, să protejeze mai bine pădurile aflate pe siturile Natura 2000 de pe teritoriul său și să ia măsuri în ceea ce privește calitatea aerului.
Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica
Comisia Europeană solicită României să ia măsuri cu privire la exploatarea forestieră ilegală
„Comisia îndeamnă insistent România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (Regulamentul (UE) nr. 995/2010), care interzice producerea și introducerea pe piața UE a produselor obținute din bușteni recoltați în mod ilegal. Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal.”
În plus, Comisia Europeană a remarcat că autoritățile române „gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate. De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene.
România trebuie să ia atitudine cu privire la instalațiile industriale care poluează aerul
„Comisia solicită României să îmbunătățească punerea în aplicare, pe teritoriul său, a normelor UE privind autorizațiile pentru instalațiile industriale. România permite instalațiilor industriale să funcționeze fără autorizațiile necesare care stabilesc condițiile de funcționare în conformitate cu legislația UE. Activitățile industriale au un impact semnificativ asupra mediului în care se desfășoară. Deși s-au înregistrat unele progrese după trimiterea de către Comisie a unei scrisori de punere în întârziere, trei instalații continuă să funcționeze fără să respecte cerințele din directivă. În plus, două instalații mari de ardere care au făcut inițial parte din planul național de tranziție al României, dar care au fost de atunci retrase, nu respectă valorile-limită de emisii aplicabile pentru dioxidul de sulf, oxidul de azot și praf” este specificat în comunicat.
Citește și: Uniunea Europeană vrea sa interzică intrarea americanilor pe teritoriul său
României trebuie să ia măsurile necesare pentru a-și proteja și a-și gestiona rețelele Natura 2000
De asemenea, „Comisia a constatat că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei privind habitatele și a Directivei privind păsările.” Aceasta a solicitat României „să ia măsuri pentru a-și proteja și a-și gestiona rețelele Natura 2000. În temeiul acestei directive, statele membre au obligația de a propune situri UE de importanță comunitară (SIC), care să fie apoi adăugate pe listele biogeografice ale UE. În termen de șase ani de la includerea pe listă, statele membre trebuie să stabilească obiective și măsuri de conservare pentru a menține sau a readuce speciile și habitatele protejate la un stadiu corespunzător de conservare, desemnând respectivele SIC drept arii speciale de conservare (ASC). Aceste cerințe sunt esențiale pentru protecția biodiversității în întreaga UE. România nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare și nu a stabilit, în general și în mod sistematic, obiective și măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit.”
România riscă să ajungă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene
Comisia Europeană a înaintat României o scrisoare de punere în întârziere în februarie 2020, dar „problemele de la fața locului nu au fost soluționate. Prin urmare, Comisia emite în prezent un aviz motivat. Dacă România nu ia măsuri în termen de o lună, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu acest caz”, mai este menționat în comunicatul de presă.
Sursă foto: 123rf.com