Regulile de bun simț spun că fiecare proprietar sau asociație de proprietari trebuie să curețe zăpada de pe trotuare în fata caselor sau a blocurilor si magazinelor. Trotuarele și căile de acces pentru pietoni trebuie să rămână libere, chiar dacă a nins abundent.
Cuprins
În fiecare localitate, există hotărâri ale Consiliilor județene care stabilesc cine trebuie să curețe zăpada și gheața de pe trotuare. Aceste hotărâri nu aduc nimic nou față de regulile de bun simț pe care ar trebui să le respectăm cu toții în comunitate.
Cine este proprietar, fie că are un magazin, o firmă sau o locuință, trebuie să aibă bunul simț să curețe zăpada de pe trotuar din fața proprietății lui. Regulile de a menține curățenia nu se aplică doar iarna, când ninge. În fața curții, în fața magazinului sau a biroului, trotuarul trebuie menținut curat, să fie îngrijit, măturat și uneori spălat, atunci când este necesar.
Cu toții ne dorim să mergem pe trotuare și străzi curate în localitatea în care locuim. Cu toate că există destui locuitori care aruncă gunoaie și lasă mizerie, în fața casei sau a magazinelor și instituțiilor se impune să se mențină curățenia. Cu atât mai mult pe timp de iarnă, când zăpada și noroiul înghețat se transformă în pericole pentru trecători.
Noi înșine ne expunem pericolului când ieșim din curte sau din bloc pe un trotuar acoperit de gheață. Nimeni nu vrea să ajungă la spital, cu mâinile și picioarele rupte, și să îndure chinul unei ghete din ghips timp de o lună!
Cuprins
Cine are obligația să curățe zăpada și gheața
A nins? În câteva ore, proprietarii de locuințe, persoanele juridice care dețin magazine, firme sau birouri, dar și asociațiile de proprietari au obligația prin lege să curețe zăpada. Nu este vorba doar de regulile de bun simț. În fiecare localitate există legi și hotărâri ale Consiliilor locale care stabilesc răspunderile și obligațiile proprietarilor, dar și sancțiuni contravenționale destul de usturătoare pentru cei care nu respectă legea.
Poliția locală are dreptul să urmărească și să dea amenzi proprietarilor care refuză să curețe zăpada din fața imobilului, magazinului sau firmei. De obicei, după o zi de ninsoare, poliția se rezumă la un avertisment, cu rugămintea să fie respectată legea. Dacă proprietarii refuză să se conformeze, se poate trece la amenzi.
Conform art. 30, alin. (3) și alin. (4) din legea asociațiilor de proprietari, Legea nr. 196/2018, aflăm că:
- „proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, locuința sau spațiul cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună din punct de vedere tehnic și funcțional, pe propria cheltuială. Niciun proprietar, chiriaș sau angajat al asociației de proprietari nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu și nu poate afecta funcționarea normală și întreținerea condominiului”;
- „proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu”.
Așa cum se înțelege din cele două fragmente de lege, cu toții trebuie să contribuim pentru a menține blocul, curtea comună, căile de acces și trotuarul aferent curate și în bună stare, fără să existe riscul de accidente pentru cei care le folosesc: noi înșine, vecinii sau trecătorii.
Spre exemplu, în București, conform art. 12 din Anexa nr. 1 a HCGMB nr. 120/2010, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice „au obligația ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze țurțurii de gheață formați la nivelul acoperișului imobilului/construcției, să curețe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă și gheața formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea, a sediilor de firme, curților și terenurilor deținute, astfel încât traficul pietonal să se desfășoare în condiții normale”.
Suplimentar, art. 27, alin. (1), lit. b) si lit. c) din acelasi act stabilește ca persoanele fizice și juridice au obligatia de a asigura înlocuirea jgheaburilor și burlanelor degradate și să mențină corespunzător celelalte părți integrante din proprietate.
În concluzie, legea arată clar cine are obligația să curețe zăpada și gheața de pe trotuar:
- Instituțiile de orice fel, școli, spitale, ministere etc.
- Proprietarii de case, imobile și construcții de orice fel (depozite, ateliere etc);
- Proprietarii de terenuri virane (chiar dacă nu există clădiri, iar terenul nu este folosit, pe trotuarul din fața lui trebuie curățată zăpada și gheața iarna, așa cum trebuie curățate buruienile sau mizeria pe timp de vară)
- Proprietarii sau chiriașii care folosesc magazine, firme, birouri etc.
- Asociațiile de proprietari din blocuri care pot solicita firme specializate să curețe trotuarele iarna sau pot solicita sprijinul voluntar al vecinilor.
În cazul blocurilor sau condominiilor la parterul cărora există societăți comerciale sau alte persoane juridice, obligațiile de curățare și întreținere a trotuarelor și pasajelor le revine acestora din urmă pe întreaga durată a funcționării. Aceleași reguli se aplică în toate orașele și localitățile din țară, diferențele pot apărea doar în cazul amenzilor, de la un oraș la altul.
Unde se aruncă zăpada de pe trotuar
Este important de știu că, atunci când se curăță zăpada sau gheața de pe trotuar, aceasta se strânge grămezi la marginea trotuarelor. Legea interzice ca zăpada să fie depozitată în intersecții, pe spații verzi sau virane. Unii locuitori pun zăpada în jurul copacilor sau la marginea spațiilor verzi, unde va asigura un plus de umiditate când se topește.
În cazul în care trotuarul nu este mărginit de un spațiu verde, atunci el trebuie curățat cel puțin în așa fel încât să fie practicabil, iar pietonii să se poată deplasa fără riscul de a aluneca pe gheață. Grămezile de zăpadă sau de gheață se formează la marginea trotuarului, fără să împiedice circulația. Ele trebuie puse la îndemâna lucrătorilor de la curățenia orașelor care au obligația să vină și să încarce în mașini zăpada sau grămezile de gheață, la 24 de ore după încetarea ninsorii.
Cei care participă la dezăpezire, trebuie să rețină faptul că legea interzice aruncarea zăpezii sau măturarea acesteia de pe trotuar pe partea carosabilă, pentru a nu afecta circulația autovehiculelor. Potrivit Hotărârii Consiliului Local, acesta trebuie depozitată pe trotuar, în așa fel încât să nu deranjeze circulația pietonală.
De cele mai multe ori, proprietarii de mașini care își dezăpezesc autoturismele din parcare, aruncă zăpada pe șosea, pentru a fi preluată de mașinile care curăță carosabilul cu lame. Dar acest obicei contravine legii. Zăpada nu se aruncă pe șosea și nici pe trotuare, în calea pietonilor. Ea trebuie strânsă în grămezi la marginea trotuarelor sau a locurilor de parcare, astfel încât să nu îngreuneze circulația nici pe trotuare, nici pe șosele.
Ce amenzi se dau, dacă nu se curăță zăpada
Conform Legii asociațiilor de proprietari, revizuită în anul 2024, Anexa nr. 1 a HCGMB nr. 120/2010 stabilește că cei care încalcă prevederile art. 12 riscă o amendă a cărei valoare se situează între 200 și 500 lei. Aceasta poate fi aplicată ori de câte ori se constată încălcarea legii, iar proprietarii refuză să curețe zăpada de pe trotuare.
Aceeași sancțiune se aplică și pentru cei care nu respectă prevederile privind depozitarea corectă a zăpezii.
Încălcarea acestor prevederi de către persoanele juridice, în București, contituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 2.000 de lei, conform art. 43, lit. b) din norme. În cazul persoanelor fizice, amenda este cuprinsă între 200 și 500 de lei.
O amendă mai mare se aplică de către Politia Locala pentru cei care nu asigură înlocuirea părților degradate cum ar fi burlanele sparte sau bucăți de fațadă crăpate care pun în pericol siguranța trecătorilor: sancțiunea pleacă de la 500 lei și ajunge până la 2.000 de lei.
Așa cum este stipulat în lege: ”asigurarea și păstrarea curățeniei și ordinii pe teritoriul localităților, buna gospodărire a acestora și respectarea normelor de igienă constituie o obligație fundamentală a autorităților administrației publice locale, a instituțiilor publice, a operatorilor economici și a altor persoane fizice și juridice”.
Dacă autoritățile locale sunt obligate să ia măsuri pentru a dezăpezi străzile, pentru a preveni şi a combate formarea poleiului, instituțiile publice, firmele și persoanele fizice au obligația să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate sau doar în folosință și de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale.
Valoarea amenzilor diferă în funcție de localitate, cuantumul acestora fiind stabilit de consiliile locale și de cele județene. În București, amenzile pot ajunge până la 2000 de lei, în alte orașe amenzile pot ajunge până la 400 sau chiar 1500 de lei.
Cu toții avem obligația de a curăța zăpada, într-un fel sau altul! Nu există nicio prevedere legală care să ne scutească de aceste obligații, iar anunțurile de tipul ”atenție, cad țurțuri” nu scutesc proprietarii de imobile de răspunderea de a-i curăța. Orice pieton vătămat de țurțuri sau care cade pe gheață, dupa ninsoare sau lapovita, în fața imobilului are dreptul să dea în judecată proprietarul și să primească despăgubiri, inclusiv cheltuielile de spitalizare și tratament.
foto: Shutterstock
Ultima modificare ianuarie 18, 2025 12:41 pm