Cine e femeia care a inventat berea așa cum e astăzi. Hildegard of Bingen a fost canonizată

.

Când și unde a apărut pentru prima dată berea? Este dificil să atribui invenția berii unei anumite culturi sau perioade de timp, dar primele băuturi fermentate din lume au apărut odată cu dezvoltarea agriculturii cerealelor cu aproximativ 12.000 de ani în urmă. Iar cea care a creat berea așa cum este astăzi, cu gustul distinct amărui, a fost o femeie, mai exact o călugăriță.

Când și unde a fost inventată berea

Berea ar fi fost preparată în jurul anului 7000 î.H. în China. Această băutură bogată în nutrienți au fost o piatră de temelie a dietei sumeriene și au fost probabil o alternativă mai sigură la apa potabilă din râurile și canalele din apropiere, care erau adesea contaminate cu deșeurile animale.

Consumul de bere a înflorit și sub Imperiul Babilonian, unde vechiul său set de legi, Codul Hammurabi a decretat o rație zilnică de bere pentru cetățeni. Băutura era distribuită în funcție de statutul social: muncitorii primeau doi litri pe zi, în timp ce preoții și administratorii primeau cinci. La acea vreme, băutura era întotdeauna nefiltrată, iar sedimentele tulburi, amare se adunau pe fundul vaselor de băut. Au fost inventate paie speciale pentru a evita noroiul, potrivit Historia.

Puține culturi antice și-au iubit berea la fel de mult ca egiptenii antici. Muncitorii de-a lungul Nilului erau adesea plătiți cu o băutură hrănitoare și dulce, iar toată lumea, de la faraoni la țărani și chiar și copiii, beau bere ca parte a dietei lor de zi cu zi. Multe dintre aceste beri antice au fost aromate cu aditivi neobișnuiți, cum ar fi mandragora, curmale și ulei de măsline.

Una dintre problemele fabricării timpurii a berii a fost că berea nu se păstra bine. Se strica repede, așa că nu putea fi exportată și nu ținea nici măcar în timpul călătoriilor între orașe. Acest lucru putea fi rectificat șit într-o anumită măsură prin creșterea conținutului de alcool, dar asta era costisitor.

Citește și: Un bărbat de 35 de ani, care arată ca un adolescent, și-a dezvăluit secretele anti-îmbătrânire. „A trăi pentru totdeauna nu este o prioritate”

Citește și: Cine este femeia care a inventat mașina de spălat vase. Josephine Cochrane a reușit să se afirme într-o lume a bărbaților

Hildegard of Bingen, femeia care a creat berea așa cum este astăzi

În analele istoriei berii, Sf. Hildegard din Bingen deține o distincție unică. Stareța germană din secolul al XII-lea este responsabilă pentru cele mai vechi scrieri care au supraviețuit despre utilizarea hameiului în bere și pentru asta a fost venerată ca o patronă neoficială a berii.

„Ca urmare a propriei sale amărăciuni”, a scris Hildegard în Physica, textul ei clasic despre sănătate și vindecare, în jurul anului 1150, „(hameiul) oprește putrificarea când este pus în (bere) și poate fi adăugat astfel încât să reziste mult mai mult”.

Pe lângă aromatizarea berii, hameiul, cel mai important, elimină o mulțime de microorganisme care vor strica berea, creând în același timp un mediu ideal pentru ca drojdiile de bere să își facă treaba.

Cu toate acestea, după cum se dovedește, contribuțiile ei la fabricarea berii ar putea fi cel mai puțin interesant lucru la ea.

Hildegard s-a născut în 1098 într-o familie nobilă din comitatul Sponheim, la aproximativ 100 km vest de Frankfurt. În copilărie, ea a experimentat viziuni despre Dumnezeu, pe care le-a descris drept „lumină vie”. A fost dată în grija unei călugărițe la vârsta de opt ani, care a învățat-o să scrie și să citească, iar la 14 ani, ea însăși era călugăriță. Când mentorul ei a murit în 1136, Hildegard a fost aleasă în unanimitate să-și conducă mănăstirea benedictină.

Pe lângă conducerea mănăstirii, Hildegard și-a dedicat timpul și scrierii de compoziții muzicale, poezii și piese de teatru, precum și texte teologice, cărți de medicină și eseuri științifice. Ea a întemeiat două mănăstiri și a călătorit prin Germania unde a ținut numeroase discursuri. A trăit până la 80 de ani și nu a încetat niciodată să lucreze.

Citește și: Cine este femeia care a inventat ștergătorul de parbriz. Mary Anderson s-a luptat să revoluționeze industria auto, dar a fost refuzată

Citește și: Cum a apărut sistemul Braille. Tragedia lui Louis Braille, copilul care a inventat alfabetul pentru nevăzători

Maica Hildegard of Bingen a fost canonizată

Deși a fost beatificată în 1326 de Papa Ioan al XXII-lea, ea nu a fost canonizată efectiv până în mai 2012. La acea vreme, Papa Benedict al XVI-lea a numit-o și Doctor al Bisericii, doar a patra femeie care a primit această desemnare.

Hidegard of Bingen a spus, în scrierile sale despre hamei: „Este caldă și uscată, are o umiditate moderată și nu este foarte utilă în folosul omului, deoarece face să crească melancolia în om și întristează sufletul omului și îi îngreunează organele interioare. Dar totuși, ca urmare a propriei sale amărăciuni, păstrează unele putrefacții din băuturi, la care se poate adăuga, pentru ca acestea să reziste atât de mult.”

Într-un capitol ulterior al cărții sale, despre frasin, stareța a scris: „Dacă vrei să faci și bere din ovăz fără hamei, dar doar cu grusz (gruit), ar trebui să o fierbi după ce ai adăugat un număr foarte mare de frunze de frasin. Acest tip de bere purifică stomacul băutorului și îi face inima ușoară și veselă.”

Sursă foto: Profimedia, Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton