Cine a fost, de fapt, Moș Ion Roată. Povestea vestitului țăran intrat în istorie și rolul avut în Unirea Principatelor Române

.

Moș Ion Roată a jucat un rol important în înfăptuirea Unirii Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Țăranul a fost deputat în divanul Ad-hoc al Moldovei. Mai târziu, inspirat de povestea lui, Ion Creangă l-a făcut personaj de poveste.

Moș Ion Roată și domnitorul Alexandru Ioan Cuza sunt două personalități emblematice ale Micii Uniri din anul 1859. Ion Roată s-a născut în anul 1806 într-o familie de țărani muncitori, clăcași pe moșia boierului din satul Câmpuri, din fostul județ Putna (Vrancea).

Povestea lui Moș Ion Roată, vestitul țăran intrat în istorie, și rolul avut în Unirea Principatelor Române

Ion Roată era un bărbat cinstit și cu mintea ageră, deși n-ar fi știut să scrie. Cea mai importantă calitate a sa era, însă, că nu se sfia să-și exprime opiniile în fața boierilor. Așa a ajuns să fie ales reprezentant al clăcașilor. La alegerile din 1857 a fost ales, cu unanimitate de voturi, deputat al județului Putna în Divanul ad-hoc al Moldovei.

În 1857, Ion Roată a adus în Divan „Propunerea deputaților săteni“, o jalbă în care erau descrise suferințele țărănimii din Moldova care dorea împroprietărirea clăcașilor. Documentul, pe care îl și semnase, a stârnit mare scandal în Divan.

Citește și: S-au schimbat regulile de eliberare a antibioticelor fără prescripție medicală. Alexandru Rafila: „A fost o eroare!”

Moș Ion Roată a militat pentru înființarea unei școli în Câmpuri

Din cauza atitudinii sale ostile împotriva boierimii, Ion Roată a căzut în dizgrația autorităților și a fost arestat de Poliția Iași. A fost eliberat „pe chezășia județului și a locuitorilor din satul Câmpurile“, sub condiția să nu se mai implice în activitățile Divanului.

Persecutat de autorități și hulit de boieri, Ion Roată a fost nevoit să-și părăsească satul natal și s-a mutat la Gura Văii. După Unire, se implică în viața comunei, este ales în județul sătesc, unde militează pentru înființarea școlii în localitate, iar în anul 1878, Mihail Kogălniceanu îl decorează cu ordinul „Steaua României”.

Citește și: Povestea Cătălinei Danilișin, fata de 11 ani care a citit peste 100 de cărți și a scris un roman. „Am idei pentru șapte cărți”

Urmașul lui Ion Roată a murit la 97 de ani

Cine a fost, de fapt, Moș Ion Roată. Povestea vestitului țăran intrat în istorie și rolul avut în Unirea Principatelor Române

Ion Roată, din comuna Câmpuri, urmaș al țăranului vrâncean cu același nume, a murit la 97 de ani. Anunțul a fost făcut luni, 22 ianuarie 2024, de Primăria Câmpuri, cu două zile înaintea sărbătorii Unirii Principatelor Române.

„Cu deosebită stimă și regret, comunitatea din Câmpuri anunță trecerea în neființă a unui membru marcant din familia lui Moș Ion Roată și anume ION ROATĂ, care, la vârsta de 97 de ani, a trecut alături de strămoșul său, la cele veșnice. Dumnezeu să-l numere în ceata celor drepți și să-i fie țărâna ușoară! Primăria și Consiliul Local Câmpuri transmite familiei, SINCERE CONDOLEANȚE!”, a scris Primăria Comunei Câmpuri pe Facebook.

Citește și: Ce semnificație au visele? Trei lucruri legate de vise care te pot ajuta să le descifrezi, dezvăluite de psiholog

Casa Memorială „Ion Roată”

În 1959, la 100 de ani de la Unirea Principatelor Române, casa lui Ion Roată din centrul satului Câmpuri a fost organizată muzeistic. În Casa Memorială „Ion Roată”, amenajată de Muzeul Vrancei, se află un mobilier țărănesc, obiecte gospodărești și personale ce i-au aparținut lui Ion Roată.

De asemenea, în casă sunt expuse fotografii și documente despre viața lui Ion Roată și lupta lui ca deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei.

Citește și: Cine este Frederik al X-lea, noul rege al Danemarcei. De ce nu și-a dorit în adolescență să urce pe tronul țării

Ion Creangă, despre moș Ion Roată: „Nu avea ascunzători în sufletul său”

„Moș Ion Roată, după câte văzuse și după câte pățise el în viața sa, nu prea punea temeiu pe vorbele boierești și avea gâdilici la limbă, adică spunea omului verde în ochi, fie cine-a fi, când îl scormolea ceva la inimă.

Așa e țăranul: nu prea știe multe. Și moș Ion Roată, fiind țăran, cum v-am spus, deși se-nvrednicise a fi acum printre boieri, nu avea ascunzători în sufletul său”, îl descrie Ion Creangă pe Ion Roată.

Foto: Captură YouTube, Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton