Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Parascheva. Rostește-o și îți va aduce liniște în vreme de necaz și supărare

.

An de an în data data de 14 octombrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva, despre care se crede că înfăptuiește minuni. De aceea, cea mai puternică rugăciune către ea poate aduce sănătate și liniște celor care o rostesc. Sfânta Parascheva, cunoscută în tradiția populară și drept Sfânta Vineri, a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea, într-o familie de oameni înstăriți. Impresionată de predicile preoților, de la o vârstă foarte fragedă a pus binele celorlalți mai presus de al ei, contrar dorinței părinților.

Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Parascheva

Rugăciunile către Dumnezeu sunt considerate una dintre cele mai puternice forțe pe care El le-a dat pământenilor. De-a lungul scripturilor, întâlnim multe exemple în care Dumnezeu face minuni ca răspuns la rugăciune. În perioada Vechiului Testament, profetul Daniel a fost aruncat în groapa cu lei pentru că a refuzat să se oprească din rugăciune. Când s-a rugat lui Dumnezeu în groapa cu lei, îngerii au apărut și au închis gurile leilor.

Înainte de Sfânta Parascheva, dar mai ales în ziua în care este prăznuită, creștinii pot rosti cea mai puternică rugăciune, despre care se spune că aduce sănătate și liniște în viață.

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin”.

Citește și: Ce semnifică Taina spovedaniei şi Taina împărtăşaniei

Cine a fost Sfânta Parascheva

Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea la Epivat – azi Selimpasța, în Turcia – într-o familie de oameni înstăriți. Mergând constant la biserică, copila Parascheva avea să fie tot mai impresionată de predicile preoților și, mai ales, de textul Evangheliei.

Mărturiile târzii despre viața sfintei au consemnat faptul că pe când avea în jur de 10 ani, Parascheva a auzit citindu-se în biserică din Evanghelia după Marcu, iar versetul „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” a impresionat-o într-atât de mult încât a împărțit săracilor toate hainele pe care le purta. Astfel de gesturi deveniseră o obișnuință pentru Parascheva, contrar opiniilor părinților ei.

După ce i-au murit părinții, toată partea de avere care i se cuvenea a dăruit-o nevoiașilor. Ulterior a ales calea monahismului și retragerea din lume.

Sfârşitul vieţii pământeşti a Sfintei Cuvioase Parascheva a fost în locurile natale. Avea în jur de 25 de ani, și s-a întors în localitatea natală fără ca nimeni să o recunoască. După ani de post şi suferinţă fizică, Parascheva a murit în Epivat. Acolo, se spune că a revenit la îndemnul unui înger care i-a apărut în vis. A fost înmormântată ca orice străin, fără ca mormântul să-i fie cunoscut în anii care au urmat.

Citește și: Rugăciuni pentru vise urâte și coșmaruri

Legenda descoperiri trupului Sfintei Cuvioase Parascheva

Descoperirea trupului a fost a una considerată de creștini un miracol. Camarazii unui marinar mort au aruncat trupul acestuia peste bordul navei. Acesta a fost descoperit de un călugăr, care s-a îngrijit de înmormântarea lui. Venind şi alţi creştini, au săpat o groapă pentru cel decedat. În locul acela au descoperit trupul întreg şi frumos înmiresmat al unei femei.

Bărbaţii au depus trupul marinarului lângă cel al cuvioasei şi apoi au plecat. Peste noapte, în visele unuia dintre gropari, pe nume Gheorghe, şi ale unei femei credincioase, numită Eftimia, a apărut însăşi Sfânta Parascheva, în chip de împărăteasă. Aceasta a cerut ca trupul ei să fie mutat la loc de cinste. Astfel, credincioşii locului au adus-o într-o procesiune solemnă în biserica Sfinţii Apostoli din Epivat.

Foto: Stiri din Muntenia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton