Ce țări nu au ieșire la mare

.

Majoritatea statelor lumii se bucură de ieșire la mare sau la ocean. Dar sunt câteva state, cele mai multe în Europa și Asia, care nu au ieșire la mare. În schimb, au alte bogății naturale, lanțuri montane impresionante, salbe de lacuri și râuri bogate.

În lume există 44 de țări care nu au ieșire la mare sau la ocean, dar unele dintre ele se bucură de legătura cu marea prin fluvii și râuri întinse pe care se poate naviga spre mare. Toate cele 44 de state fără ieșire la mare reprezintă doar 11,4% din suprafața planetei. Cele mai multe țări din lume au legătură directă cu marea sau cu oceanul.

Pe de altă parte, populația celor 44 de state fără ieșire la mare se pare că este în jur de 475 milioane de locuitori, ceea ce reprezintă doar 6,9% din populația planetei.  

Cele mai multe state fără coastă maritimă se află în Africa, și anume 16. În top, pe locul doi, vin țările din Europa, care sunt în număr de 14. Pe locul trei se află continentul asiatic, cu 12 state fără legătură cu marea sau cu oceanul. Iar în America sunt cele mai puține, și anume doar două țări din America Centrală.

Ce avantaje are legătura directă cu marea sau cu oceanul

iesire-la-mare-nessebar-bulgaria

Din cele mai vechi timpuri, așezările umane s-au dezvoltat în apropierea apelor. Iar coastele primitoare ale mărilor și oceanelor au fost treptat cucerite și transformate în zone dezvoltate din punct de vedere industrial, maritim și turistic.

Ieșirea la mare reprezintă un mare avantaj din multe puncte de vedere, inclusiv strategic, economic, comercial și nu în ultimul rând turistic.

Porturile și stațiunile turistice dezvoltate la malul mării reprezintă pentru orice stat o sursă uriașă de venituri. Iar marea întreține ramuri industriale variate, de la construcția de nave, transportul de mărfuri, până la exploatarea zăcămintelor din subsol (gaze naturale sau petrol).

Nu în ultimul rând, statele puternice dețin flote maritime de apărare care reprezintă un atu în fața vecinilor sau a unor posibili invadatori.  

Ce avantaje și dezavantaje au țările fără ieșire la mare

Statele care nu au legătură directă cu marea sau cu oceanul au anumite dezavantaje economice din cauza faptului că nu pot obține resurse din pescuit, din industria navală sau din comerțul pe mare.

În schimb, multe dintre ele sunt străbătute de fluvii și râuri, dețin salbe de lacuri și multe alte bogății naturale (păduri sau zăcăminte minerale) care pot compensa industria maritimă.

Pe de altă parte, lipsa accesului direct la o mare poate duce la o dezvoltare mult mai accelerată a transportului pe uscat, așa cum s-a întâmplat în țara vecină, Ungaria.

Țările fără ieșire la mare sunt ferite și de cataclismele naturale care se produc uneori pe coastă: tsunami, furtuni devastatoare și taifunuri. Pagubele pe care aceste fenomene le generează în unele state maritime sunt uriașe, iar viețile omenești pierdute nu sunt puține de-a lungul anilor.

Turismul este și el mult mai înfloritor pe malul mării. Toate țările care au susținut dezvoltarea turismului de coastă au de câștigat, dar și țările interne au resursele lor pentru un turism sustenabil, bazat pe frumusețile unice ale reliefului, pe tradiții sau gastronomia locală, așa cum este Elveția.

Lipsa legăturile directe cu marea sau cu oceanul nu trebuie să fie un obstacol în dezvoltarea unui stat. Printre țările europene care nu au ieșire la mare se numără state cu un nivel de civilizație foarte ridicat și cu venituri importante precum Austria, Cehia sau Elveția.

Trebuie menționat și faptul că țările continentale, fără ieșire la mare își pot apăra mult mai ușor granițele. Și în cazul unui război, și în cazul valurilor de migrație, țările cu granițe terestre pot controla mult mai bine riscurile și se pot apăra, dacă dețin infrastructura necesară. Marea poate fi un aliat prețios, dar și un vecin vulnerabil în cazul unui atac armat.

Țări care nu au ieșire la mare din Uniunea Europeană

Ce țări nu au ieșire la mare
Catedrala Sf. Stefan din Viena

Austria

Republica Austria este o țară fără ieșire la mare, populată de circa 8,47 milioane de locuitori, aflată în Europa Centrală. Ea se învecinează cu Cehia, Germania, Ungaria, Slovacia,  Slovenia, Italia, Elveția și Liechtenstein. Austria are o climă temperată și alpină, iar relieful este predominant muntos datorită Munților Alpi, unde se află și câteva lacuri întinse de origine glaciară. Austria este străbătută de Dunăre, care trece chiar pe la Viena, și de câteva râuri puternice, unele dintre ele afluenții Dunării.

Cehia

Republica Cehă este o țară fără ieșire la mare aflată în Europa Centrală. Ea se învecinează cu Germania, Polonia, Austria și Slovacia. Ca multe alte state europene fără ieșire la mare, Cehia se bucură de un bazin hidrografic important, iar râurile care străbat țara se varsă în trei mări diferite: Marea Nordului, Marea Baltică și Marea Neagră.

Luxemburg

Marele Ducat de Luxemburg se află în partea de vest a Europei și se învecinează cu Belgia, Germania și Franța. Este unul dintre cele mai mici state suverane în Europa, având o întindere aproximativ egală cu jumătate din județul Călărași din România).

Slovacia

Republica Slovacă se află în Europa Centrală și se învecinează cu Polonia, Ucraina, Ungaria, Austria și Cehia. În cea mai mare parte a teritoriului este o țară montană, dominată de lanțurile muntoase ale Carpaților și ale munților Tatra. Slovacia nu are ieșire la mare, dar se bucură de un număr bogat de râuri mari și este străbătută de Dunăre.  

Ungaria

Ultima țară fără ieșire la mare din Uniunea Europeană este vecină cu România. Ungaria se află în Europa Centrală și se învecinează cu Slovacia, Ucraina, România, Serbia, Croația, Slovenia și Austria. Ungaria este străbătută de Dunăre și de Tisa și se bucură de cel mai mare lac din Europa Centrală și anume lacul Balaton.

Alte țări care nu au ieșire la mare din Europa

Vatican Piata Sf. Petru
Vatican Piata Sf. Petru

Vatican

Statul Cetății Vaticanului este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în orașul Roma. Întreaga țară are aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeței și al numărului de locuitori.

Andorra

Principatul Andorrei este o țară fără ieșire la mare, aflată în sud-vestul Europei, în estul Pirineilor, la frontiera dintre Spania și Franța. Este a șasea cea mai mică țară din Europa, cu o suprafață de 468 km². 

Belarus

Republica Belarus se află în Europa de Est și se învecinează cu Rusia, Ucraina, Polonia, Lituania și Letonia.

Elveția

Confederația Elvețiană se află în partea de vest a Europei Centrale, unde se învecinează cu Germania la nord, cu Franța la vest, cu Italia la sud, și cu Austria și Liechtenstein la est.

Liechtenstein

Este un microstat germanofon din Europa Centrală, condus de principele de Liechtenstein. Se învecinează cu Elveția la vest și la sud și cu Austria la est și la nord. Are o suprafață puțin mai mare de 160 km² și o populație de circa 37.000 de locuitori.

Macedonia

Republica Macedonia de Nord se află în Europa de Sud-Est se învecinează cu Kosovo, Serbia, Bulgaria, Grecia și Albania.

Republica Moldova

Vecina noastră, Republica Moldova se mai învecinează cu Ucraina și are ieșire directă la Dunăre, chiar dacă nu are ieșire la Marea Neagră.

San Marino

Republica San Marinoeste un microstat-enclavă înconjurat de Italia, situat în Peninsula Italică pe versantul de nord-est al Munților Apenini. Dimensiunea acesteia este de doar puțin mai mult de 61 km².

Serbia

Republica Serbia este o țară situată la răscrucea Europei Centrale cu Europa de Sud-Est, în sudul Câmpiei Panonice și se învecinează cu Ungaria, România, Bulgaria, Macedonia de Nord, Croația, Bosnia, Herțegovina și Muntenegru.

Țări care nu au ieșire la mare din Asia

Pe continentul asiatic sunt 12 state care nu au ieșire la mare sau la ocean. În această grupă se află Uzbekistanul care, deși nu are ieșire la mare, a fost un teritoriu important pe vechiul Drum al Mătăsii, ceea ce a dus în trecut la dezvoltarea comercială și economică a unor regiuni defavorizate.

Tot în această grupă se află Kazahstan, cea mai mare țară fără ieșire la mare din lume, cu o suprafață de aproape 2.800.000 km pătrați, în opoziție cu Vaticanul care nu are nici jumătate de kilometru pătrat.   

  • Afganistan
  • Armenia
  • Azerbaidjan
  • Buthan
  • Kazahstan
  • Kârgâzstan
  • Laos
  • Mongolia
  • Nepal
  • Tadjikistan
  • Turkmenistan
  • Uzbekistan

Țări care nu au ieșire la mare din Africa

Ce țări nu au ieșire la mare

Pe continentul african sunt 16 state care nu au ieșire la mare sau la ocean. Majoritatea sunt țări subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. În această grupă se află Etiopia, țara cu cel mai mare număr de locuitori dintre țările fără ieșire la mare. Etiopia este populată în prezent de 101,8 milioane de locuitori care trăiesc din resurse destul de modeste, în special din agricultură și din producția de cafea.

  • Botswana,
  • Burkina Faso,
  • Burundi,
  • Ciad,
  • Etiopia,
  • Lesotho,
  • Malawi,
  • Mali,
  • Niger,
  • Rwanda,
  • Republica Centrafricană,
  • Sudanul de Sud,
  • Swaziland,
  • Uganda,
  • Zambia
  • Zimbabwe.

Țări fără ieșire la mare din America

Doar în America de Sud există două state care nu au legătură cu o mare sau cu un ocean. Acestea sunt Bolivia și Paraguay, state care se folosesc de relațiile cu vecinii lor pentru a avea legătură cu porturile de la ocean și cu transportul maritim.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton