Ce semnifică Taina spovedaniei şi Taina împărtăşaniei

.

O veche tradiție creștină spune că este bine să mergi la spovedanie și împărtășanie înainte de marile sărbători, înainte de Paști sau înainte de Crăciun. Dar niciuna dintre aceste taine nu are termene. Fiecare creștin poate cere Taina spovedaniei de câte ori simte nevoia de a se confesa unui părinte duhovnic.

Taina spovedaniei și taina împărtășaniei sunt momente sacre din viața credincioșilor, în care se căiesc, se roagă și se apropie mai mult de împărăția lui Dumnezeu, de sfintele învățături care ne ajută să ne liniștim sufletul și mintea.

Conform tradiției, cei mai mulți creștini merg la spovedanie și împărtășanie înainte de Paști sau de Crăciun, după ce au ținut zilele de post rânduite. Dar cele două taine pot fi primite oricând în timpul anului, ori de câte ori simți sufletul încărcat și ai nevoie de iertare și sprijin duhovnicesc. Rolul acestor taine este acela de a-ți limpezi sufletul de păcate, de griji și regrete, drept pentru care oricine cere aceste taine în biserică trebuie să meargă la preot cu sufletul deschis, să se pocăiască sincer pentru orice gând necurat și să se îndrepte pe viitor.

Ce semnificație are Taina spovedaniei

Spovedania este Taina prin care Dumnezeu ne iartă de păcate, iar mila Sa este trimisă prin preotul duhovnic către credinciosul care se căiește. Dar Dumnezeu iartă doar păcatele creștinilor care se căiesc sincer și le mărturisesc cu mare sinceritate și părere de rău în cadrul spovedaniei. Dacă ceri Taina spovedaniei doar pentru că așa face toată lumea înainte de Paști, dar nu crezi cu tot sufletul în căință, mila lui Dumnezeu nu va coborî niciodată asupra ta.

Rolul spovedaniei este acela de a te ușura de povara păcatelor, de a-ți limpezi sufletul și de a primi o nouă șansă către o viață virtuoasă și liniștită.

Din punctul de vedere al părinților bisericii, spovedania are o semnificație complexă:

  • este pocăință, pentru că cel care o cere și o primește trebuie să regrete în mod sincer păcatele săvârșite, oricât ar fi de mărunte;
  • este mărturisire și totodată acceptare, deoarece tu singur îți recunoști păcatele, devii conștient de răul pe care l-ai făcut și le mărturisești în fața preotului;
  • este al doilea botez pentru că, prin spovedanie și recunoașterea păcatelor, mila lui Dumnezeu spală păcatele ca și prin taina botezului;
  • este iertare pentru că, prin taina spovedaniei se dezleagă păcătosul de legătura păcatelor sale;
  • este împăcare cu noi înșine, dar mai ales cu Dumnezeu, în măsura în care credem cu tărie în căință și ne ferim să repetăm păcatele și greșelile care sunt de condamnat în ochii lui Dumnezeu.

Cine se poate spovedi și cine poate da Taina spovedaniei

Ce semnifică Taina spovedaniei şi Taina împărtăşaniei

Toți credincioșii este bine să se spovedească de mai multe ori pe an, fie în perioadele de post, înainte de Paști sau de Crăciun, fie când își simt sufletul încărcat și au nevoie de un sprijin puternic pentru a-și înțelege păcatele și pentru a se căii.

Porunca a patra a Bisericii cere să ne mărturisim păcatele de patru ori pe an, adică în posturile Paștelui, al Crăciunului, al Sfintei Marii și al Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Orice credincios are datoria să se spovedească cel puțin o dată pe an.

Bolnavii, mai ales, trebuie să se îngrijească să se spovedească și să se împărtășească pentru ca eventualul sfârșit să nu-i găsească fără a fi spovediți și împărtășiți cu sfintele taine.

În ceea ce privește persoanele cele mai abilitate să ofere taina spovedaniei, acestea sunt numai episcopii și preoții. În cadrul bisericii, doar ei au puterea și dreptul de a dezlega de păcate.

Unde se face spovedania și cum trebuie să ne spovedim

Conform tradiției bisericești, spovedania se face doar în biserică, înaintea icoanei Mântuitorului. Se fac excepții doar pentru bolnavii netransportabili, la care preotul este obligat să se ducă fie acasă, fie la spital, pentru a-i spovedi.

Este foarte important și momentul în care vrem să mergem la spovedanie. Conform învățăturilor bisericești, spovedania se poate face oricând, dar este important ca ea să vină după o perioadă în care am ținut post și ne-am rugat cu mare sinceritate pentru iertarea păcatelor.

În biserică, spovedania sau mărturisirea păcatelor trebuie făcută prin viu grai, în fața preotului-duhovnic și trebuie să fie:

  • completă, adică să cuprindă toate păcatele săvârșite de la ultima spovedanie de care suntem conștienți;
  • sinceră și făcută de bunăvoie;
  • secretă, adică fără alți martori;
  • cu umilință și sinceră părere de rău și totodată cu dorința sinceră de a nu mai repeta păcatele pentru care primim dezlegare.

Spovedania sau mărturisirea păcatelor trebuie să rămână un secret profund între credincios și preot. Niciun părinte duhovnic nu are dreptul sau libertatea de a împărtăși altora păcatele pentru care se spovedește un credincios care vine la el cu toată încrederea.

Cum se desfășoară spovedania și ce înseamnă canonul

Când un creștin cere taina spovedaniei, preotul spune anumite rugaciuni, care fac parte din Taina spovedaniei, după care ascultă cu luare aminte și răbdare mărturisirea păcatelor de catre penitent. Acesta răspunde la întrebările preotului-duhovnic sau își mărturisește singur păcatele.

În funcție de gravitatea păcatelor, duhovnicul rânduiește canonul (epitimia) pe care cel spovedit trebuie să-l urmeze. Preotul îi va cere celui spovedit să facă rugăciuni și metanii, să vină mai des la slujbă la biserică, să facă fapte de milostenie, să țină posturile și să se abțină de la anumite fapte (mâncăruri, băuturi, distracții etc). Cea mai aspră pedeapsă este oprirea de la Sfânta Împărtășanie pentru un anumit timp, dacă păcatele au fost deosebit de grele.

Taina împărtășaniei sau Sfânta euharistie

Sfânta Euharistie sau Taina împărtășaniei a fost instituită de însuși Mântuitorul Iisus Hristos la Cina cea de Taină, atunci când a luat o bucată de pâine în mâini și le-a vorbit apostolilor Săi:

„Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu…, apoi luând paharul şi mulţumind, a zis: Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al legii celei noi…” (Matei 26, 26-28).

Toți creștinii au respectat cu sfințenie îndemnul Mântuitorului, iar pâinea și vinul au căpătat semnificații sacre, ele reprezentând trupul și sângele, adică toate învățăturile lui Iisus și spiritul lui sacru pe care ni l-a dăruit prin jertfa pe cruce.

Taina împărtășaniei este Taina prin care, sub forma pâinii şi a vinului, creştinul se împărtăşeşte cu însuşi Trupul şi Sângele Domnului, prezente în mod real prin prefacerea elementelor la jertfa euharistică de la Sfânta Liturghie. 

Ce semnificație are împărtășania

Cuminecarea sau împărtășania cu trupul și sângele Mântuitorului sunt esența vieții întru Hristos, fără de care nu ne putem mântui.

Tot Mântuitorul ne-a lăsat drept povață următoarele: “De nu veţi mânca Trupul Fiului Omului şi de nu veţi bea Sângele lui, nu veţi avea viaţa întru voi”(Ioan 6, 51-53).

Sfântul Botez, Spovedania şi Taina împărtăşaniei sunt tainele de bază ale Bisericii Ortodoxe care asigură mântuirea credincioşilor. Botezul este considerat “uşa Tainelor”, iar Spovedania este numită “al doilea Botez”. Iar Sfânta Împărtăşanie este cununa Tainelor, căci ea desăvârşeşte unirea cu Dumnezeu, adică uneşte direct pe om cu Dumnezeu prin Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.

Rânduiala după care se împarte Taina împărtășaniei

Taina împărtășaniei se primește în biserică după un anumit ritual. Înainte ca părintele paroh să împartă pâinea și vinul, toți creștinii prezenți în biserică trebuie să rostească anumite rugăciuni. Aceste rugăciuni reprezintă angajamentul fiecărui creștin față de Hristos, făgăduința lor că vor crede în El, în învățăturile sale și în Sfintele Taine ale Bisericii:

”Cred, Doamne, și mărturisesc că Tu ești cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu, Care ai venit în lume să mântuiești pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu.

De asemenea cred că acesta este Însuși preacurat Trupul Tău și acesta este Însuși scump Sângele Tău. Deci mă rog Ție, miluiește-mă, și-mi iartă greșelile mele cele de voie și cele fără de voie, cele cu fapta, cu cuvântul sau cu gândul, cele cu știință și cu neștiință. Și mă învrednicește ca fără de osândă să mă împărtășesc cu preacuratele Tale Taine, spre iertarea păcatelor și spre viața de veci. Amin.

Cinei Tale celei de Taină, astăzi, Fiul lui Dumnezeu, părtaș mă primește, că nu voi spune vrăjmașilor Tăi taina Ta, nici sărutare Îți voi da ca Iuda; ci ca tâlharul, mărturisindu-mă, strig Ție: „Pomenește-mă, Doamne, întru Împărăția Ta”.

Nu spre judecată sau spre osândă să-mi fie mie împărtășirea cu preacuratele Tale Taine, Doamne, ci spre tămăduirea sufletului și a trupului.

Cine se poate împărtăși și când poate primi Taina Împărtășaniei

Toți credincioșii pregătiți, membri ai Bisericii prin Sfintele Taine ale Botezului și Mirungerii, care au primit dezlegare de la Duhovnic se pot împărtăși. Pruncii și copiii mici, până la 7 ani, se pot împărtăși fără dezlegare de la Duhovnic.

Sfânta Împărtăşanie se sfinţeşte întotdeauna numai în cadrul liturghiilor în biserică, prin prefacerea pâinii şi a vinului în Trupul şi Sângele lui Hristos. De fapt aceasta este şi scopul Sfintei Liturghii, să sfinţească darurile prin Duhul Sfânt şi să le prefacă în Trupul şi Sângele Domnului. Sfânta Împărtăşanie se mai numeşte şi Euharistie, adică mulţumire sau recunoştinţă, pentru că ne învață să fim recunoscători pentru iubirea pe care ne-a arătat-o Iisus și pentru jertfa pe care a îndurat-o pentru noi. Părinții bisericii consideră Taina Împărtăşaniei viaţa noastră, nădejdea mântuirii noastre, cea mai înaltă formă de unire cu Hristos şi de mulţumire față de Dumnezeu.

Cine vine la Sfânta Împărtășanie trebuie să aibă sufletul curat, să se căiască pentru păcatele sale și mai ales să fie spovedit. Numai după ce a primit Taina spovedaniei și canonul rânduit pentru păcatele sale, se poate împărtăși cu trupul și sângele lui Iisus Hristos.

foto: ProfiMedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton