Ce să nu mănânci pe stomacul gol. Alimente, băuturi sau medicamente care nu se iau pe stomacul gol

.

Mulți iubitori de cafea își încep ziua cu o porție zdravănă de cofeină pe stomacul gol. Dar cafeaua este în topul listei cu băuturi și alimente pe care nu trebuie să le consumi pe stomacul gol. Află de ce și care sunt consecințele consumului de alimente sau băuturi care dăunează pe stomacul gol!

Bei o cafea tare, sari peste micul dejun și pleci la muncă! Te regăsești în această descriere? Mulți dintre noi abia avem timp să luăm masa dimineața devreme și bem o cafea pe stomacul gol sau, în cel mai bun caz, mâncăm ceva dulce care ne ține de foame până la prânz. Dar cât de sănătos este acest obicei? Evident, el nu este deloc încurajat de medicii nutriționiști sau de gastroenterologi.

Multe alimente, băuturi sau medicamente nu se iau pe stomacul gol, pentru că pot genera consecințe destul de serioase în timp. Sunt persoane care au un stomac mai rezistent, cum se spune în mod popular, și nu se plâng de dureri abdominale sau de reflux gastric, dacă beau cafea pe stomacul gol sau mănâncă prăjituri ori covrigi în loc de micul dejun. Cu toate acestea, chiar și cele mai rezistente persoane vor avea de suferit în timp. Multe probleme gastrice se instalează treptat, iar pe lângă ele se acumulează colesterol pe vasele de sânge, apar carențe de vitamine și minerale, iar sănătatea ta va fi grav afectată.

La ce oră este bine să iei micul dejun

Ce să nu mănânci pe stomacul gol. Alimente, băuturi sau medicamente care nu se iau pe stomacul gol

Ține minte faptul că stomacul digeră în mod diferit alimentele, în funcție de ora la care măncâm, iar nutrienții pe care îi consumăm la micul dejun aduc cel mai mare beneficiu organismului. Nu degeaba se spune că masa de dimineață este cea mai importantă. Grăsimile și proteinele de la micul dejun sunt transformate mai ușor în energie și nu se mai depun pe artere sau în țesuturi. Iar vitaminele, sărurile mineralele și acizii benefici sunt mai rapid distribuiți către organele esențiale, fiind folosiți la diverse procese majore așa cum este producția de hormoni sau producția de globule roșii.

Așadar, nu sări peste micul dejun! Dacă obișnuiești să mănânci abia pe la ora 11 sau la miezul zilei, cu timpul vei avea probleme digestive și carențe nutritive. Micul dejun trebuie consumat între orele 7 și 9 dimineața, iar alimentele trebuie să fie sățioase și ușor de digerat.

La fel de important este să nu stai pe stomacul gol ore întregi după amiaza sau să iei cina foarte târziu, după orele 21 sau 22 ale serii. Gustarea de după amiază îți reface stocul de energie, iar o cină ușoară și sănătoasă, luată între orele 18 și 19, te ajută să menții o greutate corporală optimă.  

Câte mese sunt recomandate pe zi

O dietă sănătoasă se bazează pe alimente sănătoase, cu puține grăsimi, cu un procent scăzut de zahăr, cu multe salate sau fructe. Dar orice dietă sănătoasă presupune și respectarea orelor de masă.

Medicii nutriționiști recomandă trei mese pe zi și o gustare după amiaza, în jurul orei 15. Poți lua micul dejun între orele 7 și 9, apoi prânzul în jurul orei 12, o gustare în jurul orei 15 și cina în jurul orelor 18 – 19. Cu un orar de masă echilibrat, nu vei fi niciodată pe stomacul gol și vei menține o digestie sănătoasă. Bineînțeles, cu preparate și alimente adecvate, simple, hrănitoare și sănătoase.  

Ce alimente să eviți pe stomacul gol

Indiferent că iei micul dejun târziu sau o cină foarte târzie, după ce stai ore întregi pe stomacul gol, încearcă să eviți următoarele grupe de alimente:

Preparatele iuți, puternic condimentate

Condimentele foarte iuți, paprika, piperul și sarea în concentrație mare irită mucoasa gastrică, provoacă inflamații, dureri abdominale, flatulență neplăcută și cu timpul favorizează apariția gastritei și a ulcerului. Așadar, evită cârnații iuți pe stomacul gol sau sosurile foarte picante.

Prăjelile și preparatele de tip fast food

Știm că aripioarele crocante de pui sau burgerii sunt foarte apetisanți și par o alegere ușoară pentru un mic dejun târziu. Dar crusta prăjită, îmbibată de ulei și sare, face ravagii în stomac. Grăsimile din aceste preparate irită stomacul, produc inflamații și dureri abdominale și se depun foarte ușor. Ori de câte ori mănânci ceva gras pe stomacul gol, adu-ți aminte că grăsimile nocive se transformă în depozite de colesterol pe artere și în celulită.

Dulciurile concentrate

Evită să mănânci prăjituri pline de cremă, ciocolată, bomboane sau cozonaci după ore întregi în care nu ai mâncat nimic. Sunt bombe calorice, iar cremele grele și grase afectează profund nu doar digestia, ci întregul organism. Zahărul concentrat și grăsimile din prăjituri se depun pe vasele de sânge și favorizează în timp apariția bolilor de inimă, a pietrelor la rinichi și a bolilor digestive.

Ciocolata și produsele cu cacao

Acizii din ciocolată și cacao afectează stomacul și provoacă iritații sau reflux gastric. Este bine să eviți orice preparat pe bază de cacao înainte de masă. Este bine să consumi ciocolata sau produsele cu cacao la desert sau la o gustare împreună cu nuci, alune, biscuiți sau produse de patiserie.

Fructele

Este bine să consumi fructe de două – trei ori pe zi, dar întotdeauna la 30 de minute după masă. Evită să mănânci fructe înainte de masă, pe stomacul gol. Acizii din fructe și celuloza inflamează stomacul, produc balonare puternică, flatulență și crampe. Multe persoane nu tolerează, spre exemplu, merele pe stomacul gol, prunele, strugurii sau pepenii. Conținutul ridicat de celuloză și fructoză te face să te simți balonată toată ziua și încetinește digestia celorlalte alimente.

În mod special citricele precum portocalele, mandarinele, kiwi, grepfruit sau pomelo declanșează reacții dureroase dacă sunt consumate înainte de masă. Ele sporesc aciditatea din stomac și multe persoane se plâng de disconfort, balonare și reflux gastric. În plus, membrana albă care acoperă feliile de portocale sau mandarine este foarte greu de digerat. Pentru a fi mai ușor de evacuat din stomac, este bine să consumi citricele după ce ai mâncat un sandviș sau un preparat sănătos și sățios. Trebuie să mai știi și că vitamina C și vitamina A din citrice sunt mai bine absorbite de organism, dacă sunt dizolvate în grăsimi sănătoase precum grăsimile din nuci sau uleiul de măsline.

Legumele acide

Roșii, ardeii, vinetele, castraveții pot provoca balonare, dacă sunt consumate ca atare sau sub formă de salată dimineața devreme. Pentru a preveni flatulența și durerile digestive este bine să combini legumele acide cu brânzeturi ușoare, cu pâine, cu paste sau cu orez. Astfel, vei obține o masă sățioasă, bogată în nutrienți, iar digestia va fi facilitată de fibrele din legume.

Guma de mestecat

Evită să mesteci gumă după ore întregi în care nu ai mâncat nimic. Guma favorizează producția de salivă și de acid gastric, iar stomacul ”merge în gol”, cum se spune în popor. Acest lucru nu este deloc sănătos pentru că favorizează gastrita și refluxul gastroesofagian.

Guma de mestecat poate ajuta la digestia alimentelor dacă este consumată la 20 – 30 de minute după masă.

Ce băuturi să eviți înainte de masă

Ce să nu mănânci pe stomacul gol. Alimente, băuturi sau medicamente care nu se iau pe stomacul gol

Sucurile acidulate sau sucurile naturale din fructe

Fie că ești tentată de un suc de tip cola sau de un suc natural de portocale, amândouă pot face la fel de rău, dacă le consumi înainte să mănânci ceva. Sucurile acidulate și sucurile naturale sunt concentrate în zahăr, fructoză și nutrienți acizi care stimulează sucul gastric și provoacă iritații. Dimineața sau seara, pe stomacul gol, este bine să bei doar apă sau cel mult lapte dulce, sana, iaurt sau ceaiuri îndulcite cu miere.

Cafeaua și ciocolata caldă

Cofeina și acizii din cafea și din ciocolata caldă irită puternic mucoasa gastrică. Ele pot declanșa dureri abdominale, balonare și diaree, dacă sunt consumate prea devreme, înainte de masă. Cafeaua este mult mai benefică pentru digestie, dacă este consumată la 15 – 30 de minute după micul dejun.

Băuturile alcoolice

În mod evident, toată lumea știe că nu este bine să bei alcool, vin, bere sau tărie pe stomacul gol. Alcoolul intră imediat în sânge, te îmbeți mult mai ușor și cu timpul dezvolți afecțiuni grave de stomac, rinichi sau inimă. În plus, zahărul din alcool crește senzația de foame, te face să mănânci mai mult și să iei în greutate.

Ce medicamente nu se iau niciodată înainte de masă

Se poate spune că medicamentele care se iau înainte de masă, pentru o mai bună absorbție, sunt foarte puține. Dacă ai astfel de medicamente incluse în tratament, medicul îți recomandă să le iei înainte de masă.

Majoritatea medicamentelor se ia după masă sau după o gustare sănătoasă. Mai ales medicamentele care se iau fără rețetă, așa cum sunt analgezicele care calmează durerea sau cele care calmează febra și simptomele gripelor. Întotdeauna medicamentele trebuie luate după ce mănânci ceva ușor și sănătos, măcar un pahar de iaurt cu pâine prăjită, un biscuite cu o banană sau o salată cu brânză și ouă fierte.

De obicei, se recomandă să iei medicamentele cu ceai sau cu apă simplă la 30 sau chiar 60 de minute după masă. Înainte de antibiotice, care se iau la ore fixe, la interval de 4 sau 6 ore, trebuie să mănânci ceva sănătos și sățios.

Multe medicamente luate pe stomacul gol provoacă iritații puternice, senzație de greață și vomă, astfel că organismul respinge tratamentul și nu reușești să te vindeci.

foto: ProfiMedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton