Ce să nu faci când mergi în vizită – reguli de bună purtare

.

Vechile și bunele maniere par uneori demodate, dar cine le cunoaște și le respectă în ziua de azi este apreciat și demonstrează că își respectă gazdele. Iată câteva reguli de bună purtare de care să ții cont când mergi în vizită la cineva!

Îmbracă-te decent când mergi în vizită, ține cont de ora menționată de gazde și nu întârzia. Fie că mergi în vizită la bunici, la frați, la prieteni sau la simple cunoștințe cu care vrei să socializezi, arată respect și bun simț prin comportamentul tău.

Codul bunelor maniere nu a dispărut și este bine să ținem cont și în zilele noastre de vechile reguli pe care le respectau bunicii sau părinții noștri. Iată câteva reguli care te învață ce să faci și ce să NU faci când mergi în vizită la cineva, indiferent cât de apropiat ești de gazdele respective.

Nu te duce în vizită fără să anunți

Vorbește din timp cu persoanele pe care vrei să le vizitezi și anunță vizita. Nu merge niciodată în vizită fără să anunți. Nu este de bun simț să dai buzna, chiar dacă mergi la părinții tăi în vizită. Chiar și în acest caz trebuie să respecți cele mai simple reguli de bune maniere și să dai un telefon înainte sau măcar un mesaj.

Poate gazdele tale au treabă, poate vor să doarmă după amiaza, poate vor să iasă în oraș, iar o vizită neanunțată le dă peste cap toate planurile.

Nu întârzia mai mult de sfertul academic

Respectă întotdeauna ora de vizită stabilită împreună cu gazda. Încearcă să nu întârzii mai mult de 10 – 15 minute. Iar, dacă știi că este traficul foarte aglomerat sau că pot apărea probleme pe parcurs, ține legătura cu gazda și anunță că întârzii.

Nu merge în vizită la orele mesei

Evită să mergi în vizită prea aproape de orele principalelor mese ale zilei. Dacă ești invitată în mod special la masă, atunci trebuie să aduci și tu un preparat care să completeze meniul gazdei, un aperitiv sau ceva dulce la desert.

Dar, dacă nu ești invitat la masă, evită să rămâi în vizită când se apropie orele 12 – 13, pentru masa de prânz, sau orele 18 – 19, pentru masa de seară.

Nu merge în vizită cu persoane străine gazdei

Evită să inviți alte persoane cu tine când mergi în vizită la cineva, fără să anunți. Nu este nici elegant, nici de bun simț să mergi însoțit de o persoană străină, decât dacă vorbești cu gazda în prealabil și aceasta este dornică să o cunoască.

De asemenea, nu se merge în vizită cu animalul de companie, decât dacă anunți din timp sau dacă este așteptat și agreat de gazde. Spre exemplu, nu poți lua câinele cu tine în vizită la cineva care are pisică sau la cineva care nu agreează prezența animalelor în casă din considerente igienice.

Nu merge cu mâna goală

Există acest obicei frumos, încă de pe vremea grecilor antici, să nu mergi în vizită cu mâna goală. Bunele maniere spun că trebuie să le duci gazdelor un mic dar, chiar dacă nu este un eveniment deosebit de genul o aniversare sau o petrecere.

Întotdeauna, când mergi în vizită, este de bun simț să iei ceva frumos sau plăcut sau gustos. Nu trebuie să fie un cadou scump. Este suficient să iei câteva flori, o cutie cu bomboane, o cutie de cafea sau ceai, un kilogram de fructe. Până și la bunicii tăi este bine să mergi cu ceva bun, prăjituri, plăcintă, o sticlă de vin sau ceva preparat chiar de tine acasă, o rețetă delicioasă pe care știi că o apreciază toată lumea.

În funcție de gazdă, de preferințele și de statutul ei alege un mic dar, fie simbolic, fie ceva general, așa cum este ciocolata sau cum sunt florile sau prăjiturile de cofetărie.

Ține minte și aceste sfaturi:

  • Cadourile se oferă într-un ambalaj curat și bine împăturit.
  • Prețurile de pe cadouri se șterg cu grijă sau se înlătură, fără a se rupe complet eticheta. Doar cărțile pot fi oferite cu prețul la vedere.
  • Florile nu se oferă în ambalajul de celofan în care le pune florăreasa. Este mult mai elegantă o simplă fundă care leagă codițele.

Nu te îmbrăca fistichiu sau exagerat

Alege o ținută decentă și evită blugii rupți în genunchi, tricourile franjurate sau culorile prea tari. Nu te duci în vizită să epatezi cu ținutele tale de club sau cu rochiile decoltate. Vizita este un prilej de socializare și dialog. Păstrează ținutele prea elegante pentru evenimente deosebite!

Nu intra încălțat fără să ceri permisiunea

A intra sau nu încălțat când mergi în vizită este o dilemă cu care se confruntă și tinerii, și generațiile mai în vârstă, deoarece lucrurile s-au mai schimbat de pe vremea bunicilor noștri. Până de curând, era de bun simț să te descalți, deoarece româncele țineau foarte mult la covoarele lor de lână. Între timp, covoarele au devenit demodate, acum se poartă parchetul și gresia.

Sunt români care consideră că nu este deloc elegant să pui musafirii să se descalțe și consideră că nu este un efort să pună aspiratorul după ce pleacă invitații. Alții consideră că este mult mai igienic să te descalți chiar și atunci când mergi în vizită de curtoazie.

În cazul în care gazda îți oferă o pereche de papuci (neapărat curați, impecabili, păstrați doar pentru musafiri), înseamnă că este foarte atentă la curățenie și îți sugerează indirect să te descalți. În cazul în care nu știi prea bine ce să faci și observi că gazdele au podele ușor de curățat, poți întreba dacă poți păstra încălțămintea. De cele mai multe ori răspunsul va fi pozitiv!

În mod cert, dacă vii cu încălțămintea udă de ploaie sau murdară de noroi, trebuie totuși să te descalți… așadar, alegerea cea mai bună ține de situație și de comportamentul gazdei.  

Nu monopoliza discuția

Încearcă să menții un dialog echilibrat cât timp ești în vizită. Nu vorbi prea mult, nu vorbi prea tare, nu vorbi numai de tine și de principiile tale. Discuția nu trebuie să se învârtă în jurul tău și al ideilor tale.

Participă activ la dialog, dar nu te impune. Nici să taci prea mult nu este bine, deoarece este semn de plictiseală sau dezinteres.

Nu folosi telefonul mobil

Când mergi în vizită, scopul este să socializezi și să comunici direct cu oamenii. Lasă telefonul în poșetă sau pe hol. Evită să folosești telefonul pentru a da mesaje sau pentru a consulta ultimele postări de pe rețelele de socializare. Folosirea telefonului în mod inutil înseamnă desconsiderare față de atenția gazdelor și față de simpatia cu care ești primit.

Folosește telefonul mobil doar dacă ești sunat sau dacă primești mesaje. Cere-ți scuze gazdelor înainte să răspunzi și nu prelungi discuția la telefon, dacă nu este absolut necesar.

Nu face poze cu telefonul în casa gazdei, cu atât mai puțin animalelor ei de companie, copiilor sau celorlalți musafiri. Dacă se fac poze de grup și este toată lumea de acord, este frumos să participi. Altfel, gestul de a face poze este deplasat și chiar ostil față de gazde.

Nu prelungi vizita inutil

Care este perioada optimă de timp pentru o vizită: o oră, două ore, poate trei ore? Nu există un răspuns general, dar nici nu trebuie să prelungești vizita inutil. În general, după o oră este bine să dai semn de plecare și, numai dacă gazda insistă foarte mult să mai stai, mai poți prelungi vizita cu o jumătate de oră sau chiar cu o oră.

În vizită la bunici sau la frați poți rămâne atâta vreme cât este necesar, dar în vizită la prieteni și cunoștințe încearcă să păstrezi o durată de bun simț în așa fel încât să nu devii obositoare.

Alte reguli de bună purtare când mergi în vizită

Ține cont de faptul că nu este de bun simț să întârzii sau să vii neanunțat. Când intri în casa gazdei, dacă mai sunt și alte persoane pe care nu le cunoști, bunele maniere spun că bărbatul este prezentat femeii, iar cei mai tineri celor în vârstă. Așteaptă întotdeauna ca gazda să facă onorurile și să prezinte persoanele care nu se cunosc.

Cere gazdei permisiunea să mergi la toaletă în primul rând pentru a te spăla pe mâini. Este un obicei foarte sănătos, care s-a impus în timpul pandemiei și pe care trebuie să îl păstrăm oriunde am merge. În orice casă am intra, în primul rând este bine să ne spălăm pe mâini sau măcar să ne igienizăm mâinile cu șervețele antibacteriene.

În ceea ce privește toaleta, nu întreba niciodată unde este ”baia”? Nu folosi termenul ”baie”, ci termenul toaletă.  

Bunele maniere dacă ești invitat la masă

Femeile se așază primele la masă, apoi bărbații, iar când o femeie se ridică, bărbații prezenți trebuie să se ridice și ei în semn de respect.

Nu se țin coatele pe masă și se adoptă o poziție cât mai decentă.

Nu se suflă în ciorbă sau în ceai. Se așteaptă până se răcește mâncarea și se servește.

Nu se vorbește cu mâncare în gură și nu se mestecă mâncarea cu gura deschisă.

Nu se cere o a doua porție, decât dacă te îmbie gazda să mai servești.

foto: Shutterstock

Ultima modificare iunie 14, 2024 10:50 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale