Ce să mănânci în Ajunul Crăciunului ca să ai noroc și sănătate tot anul următor. Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masă

.

Crăciunul se numără printre sărbătorile importante de peste an, care ne leagă de o mulțime de tradiții și obiceiuri menite să aducă bunăstare, belșug, sănătate și bucurie în viețile noastre.

Astăzi vorbim despre Ajunul Crăciunului și o credință legată de seara magică de 24 decembrie despre care se spune din bătrâni că ar trebui să ținem cont dacă vrem să ne meargă bine anul care urmează să vină.

„Au rol de mediere între om şi divinitate”

Știm cu toții că sunt anumite alimente care au funcții magice în perioada sărbătorilor mari din timpul anului. Și dacă le consumăm în anumite intervale de timp, potrivit credinței populare, ne pot aduce sănătate și prosperitate.  

Se spune că dacă mâncăm mere în Ajunul Crăciunului, vom fi norocoși și sănătoși pe parcursul întregului an care stă să înceapă. Mărul capătă în perioada din apropierea nașterii Domnului valențe magice și devine un “magnet” al bunăstării și al binelui. Potrivit etnologilor, mărul are un rol de mediere între om și divinitate.

“Dintre toate speciile vegetale este evident că mărul, alături de brad, apare încărcat cu funcţii magice, menite ‚să rezolve’ ori ‚să ajute’ la depăşirea anumitor stări şi, în general, să promoveze binele. Prin capacitatea sa de regenerare, de reînnoire şi de rodire periodică, mărul ocupă un important loc în economia sacrului.

Citeşte şi: Elisabeta Turcu, povești despre Crăciunul la țară și relația cu soțul ei: „După ce m-am căsătorit am primit primul tort din viața mea” / Exclusiv

Citeşte şi: De ce nu mai gătește Mihaela Tatu de Crăciun și care e cel mai frumos cadou primit: “Uluitor ce pot face neajunsurile cu spiritul oamenilor” / Exclusiv

Citeşte şi: Rețete dietetice de Crăciun. Preparate tradiționale cu un twist

Citeşte şi: Ce se mănâncă în ziua de Crăciun la Buckingham Palace. Un fost bucătar a dezvăluit meniul festiv al regalităților

Poate fi socotit printre arborii care au rol de mediere între om şi divinitate, alături de brad şi stejar, fiind pom sacru şi consacrat, dominând peisajul paradiziac, fiind arbore cosmic, al vieţii şi al recompensei divine” – explică cercetătorul în etnologie Romulus Antonescu în lucrarea “Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești”, citat de cimec.ro.

„Scuturarea merelor de Sântilie este de bun augur pentru belşugul familiei”

Tot despre măr, în tradiția populară se mai spune că poate aduce și necazuri, dar și că poate influența starea vremii:

„Mărul este pomul Sfântului Prooroc Ilie, de aceea mere noi nu se mănâncă până în ziua în care este prăznuit sfântul (20 iulie), nici nu se scutură merele, nu se azvârle cu mere în sus, pentru ca grindina să nu bată merele. Nici nu se bat merele unele de altele, fiindcă se pot stârni furtuni mari, cu tunete, fulgere şi grindină.

Scuturarea merelor în ziua de Sântilie este de bun augur pentru belşugul general al familiei, iar, dacă din unii copaci cad fie şi numai două mere, este bine să fie chemaţi copii şi să le fie oferite ca pomană. Se crede că, pentru a avea noroc, este bine să se înghită în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, câte un sâmbure de măr. 

În ziua de Paşte, fetele trebuie să se spele cu merişor ras şi cu un ban de argint, introduse într-un vas cu apă, pentru ca tenul să fie alb şi rumen peste an” – a mai precizat etnologul.

Nu uitați, așadar, să includeți mere în meniul cinei de Ajun, pentru ca toți mesenii să se poată bucura de prosperitate și sănătate în noul an.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton