Ce să faci cu uleiul folosit la prăjit. Care este cel mai bun ulei și cum poate fi refolosit

.

Tendința oricărei gospodine este aceea de a economisi uleiul folosit la prăjit. Dar cât de sănătos este acest obicei? Află cum poate fi reutilizat în mod corect uleiul și cum trebuie păstrat în condiții sigure uleiul folosit la prăjit.

De câte ori mai poți găti cu uleiul folosit la prăjit? Unele gospodine consideră că îl pot refolosi atâta vreme cât nu miroase urât. Alte femei sunt mult mai prudente și gătesc doar o dată sau cel mult de două ori cu același ulei. Care este cea mai bună soluție și ce poți face cu uleiul folosit la prăjit vei afla parcurgând materialul de mai jos.

Care este cel mai bun ulei pentru prăjit

În bucătăria românească, uleiul de floarea soarelui este cel mai folosit și cel mai accesibil. În ultimii ani, tot mai multe gospodine tinere au început să aprecieze tipurile de ulei rezistente la temperaturi înalte și recomandate în mod deosebit pentru a prăji alimentele. Dintre acestea din urmă, cel mai accesibil este uleiul de palmier care, chiar dacă pare mai scump, poate fi refolosit mai des decât uleiul de floarea soarelui. La fel de bun pentru prăjit este și uleiul de porumb, cu un punct ridicat de ardere. Menționăm cu punctul de ardere al uleiului este punctul din care el începe să fumege și devine toxic pentru organism.  

Dacă vrei să folosești ulei pentru salate, alege uleiul de măsline, uleiul din germeni de porumb sau de susan. Toate aceste tipuri de ulei, precum și unele mai rare (uleiul din sâmburi de struguri sau cel de argan) sunt deosebit de apreciate din punct de vedere dietetic și nutritiv.

Uleiul de floarea soarelui

Uleiul de floarea soarelui trece printr-un proces complex înainte de a ajunge în tigaia ta, limpede și curat. El se extrage din semințele de floarea soarelui la temperaturi ridicate, între 160 și 200 de grade Celsius. Urmează rafinarea care constă în filtrare și albire, apoi eliminarea mirosului greu de ulei încins și reziduuri vegetale. Majoritatea producătorilor folosesc diverși solvenți chimici pentru a obține, în final, un produs curat și bun pentru gătit.

Uleiul de porumb

Dintre toate varietățile de ulei de porumb, cel mai bun și cel mai sănătos este cel extras din germeni de porumb. Are un gust delicat, care nu schimbă gustul celorlalte ingrediente, și arde la temperaturi foarte ridicate, ceea ce îl plasează pe primele locuri printre cele mai sănătoase uleiuri. Poate fi folosit și la prăjit, și la salate, la orice preparat ai dori să gătești.

Uleiul de palmier

Este recunoscut pentru faptul că nu conține colesterol și poate fi folosit la prăjit pentru o perioadă mai lungă decât uleiul de porumb, deoarece arde la temperaturi ridicate. Nu are un gust sau un miros deosebit, astfel că poate fi folosit la orice preparat. Iar, după folosire, poate fi filtrat pentru a fi utilizat dinnou la gătit.

Tipuri de ulei cu proprietăți curative

Aceste tipuri de ulei sunt recomandate pentru consum în stare naturală, în salate sau supe. Nu sunt recomandate pentru prăjit, deoarece au un punct de ardere mult mai scăzut decât uleiul de floarea soarelui.

Uleiul de măsline

Cel mai bun este uleiul de măsline extravirgin, cel care provine de la prima presare a măslinelor, când se extrag cele mai valoroase componente. Aceste ulei este recomandat în special pentru salate și brânzeturi, mai puțin pentru prăjit sau pentru preparatele la cuptor, din cauza punctului scăzut de ardere.

Uleiul de nuci

Este excelent în salate, cu pește sau la preparatele din carne de vită, datorită gustului său ușor amărui. Este unul dintre puținele uleiuri care conțin acidul esențial alpha-linoleic, alături de uleiul de rapiță.

Uleiul de rapiță

Varietatea presată la rece și obținută din culturi organice este cea mai indicată pentru consum. În rest, cea mai mare parte a uleiul de rapiță din magazine provine din rapiță modificată genetic, în urma unui proces complex de rafinare.

Acest ulei are un gust puternic, pe care îl poți combina cu salatele de crudități și sucul de lămâie, dar nu este recomandat pentru prăjit sau gătit la temperaturi înalte. Ține cont și de faptul că uleiul de rapiță râncezește în scurt timp, de aceea este bine să cumperi cantități mici.

Uleiul de susan

Mulți specialiști consideră că este mult mai sănătos și mai bogat în nutrienți esențiali decât uleiul de măsline. Este obținut prin presarea la rece a semințelor de susan, are un parfum aparte și un gust bogat, care poate fi asociat cel mai bine cu salatele proaspete, cu sosurile picante sau cu legumele și carnea gătite la cuptor.

Punctul de ardere pentru diverse tipuri de ulei

  • Uleiul de avocado – 271 grade Celsius
  • Uleiul de orez – 352 grade Celsius
  • Ulei de palmier – 232 grade Celsius
  • Ulei de porumb – 232 grade Celsius, atunci când este rafinat și 160 grade Celsius când este nerafinat
  • Uleiul de arahide – 232 de grade Celsius
  • Uleiul de cocos – 232 grade Celsius atunci când este extravirgin și 177 grade Celsius, atunci când este rafinat
  • Uleiul de floarea-soarelui – 227 grade Celsius atunci când este rafinat si 107 grade Celsius, atunci când este nerafinat
  • Uleiul de măsline – 216 grade Celsius atunci când este virgin și 160 grade Celsius, atunci când este extravirgin
  • Uleiul de rapiță – 204 grade Celsius atunci când este virgin si 107 grade Celsius atunci când este extravirgin.

La ce temperatură se prăjesc alimentele

Carnea, legumele, ciupercile sau preparatele din aluat (cum ar fi gogoșile) se prăjesc de obicei în ulei de floarea soarelui, iar procesul efectiv de prăjire începe din momentul în care uleiul sfârâie în tigaie.

Carnea trebuie prăjită la o temperatură de minimum 65 de grade Celsius (pește) până la 190 de grade Celsius (pui, rață, miel fraged) și 220 de grade Celsius (porc, miel sau curcan).

Legumele se recomandă să fie gătite la cuptor sau la aburi pentru a beneficia de nutrienții valoroși. Dar tuturor ne plac cartofii prăjiți sau legumele în panadă. Temperatura la care se prăjesc legumele este de 190 de grade Celsius, dar timpul de prăjire este mult mai scurt decât la preparatele din carne.

Cum poți refolosi uleiul pentru prăjit

Uleiul folosit la prăjit poate căpăta un miros neplăcut și devine tulbure. Mulți medici nutriționiști ne recomandă să folosim o singură dată uleiul de floarea soarelui la prăjit, pentru că imediat ce depășește temperatura de 190 de grade Celsius, uleiul își pierde proprietățile sănătoase.

Practica multor gospodine arată că uleiul folosit la prăjit este păstrat și refolosit cel puțin încă o dată, ceea ce nu este tocmai recomandat. Cu toate acestea, ar fi bine să eviți să refolosești uleiul și a treia oară. În plus, contează foarte mult ce ai prăjit în uleiul respectiv. Dacă ai prăjit pește, ar fi bine să îl arunci după prima folosire. Dacă ai prăjit legume, îl poți refolosi o dată. Dacă ai prăjit diverse preparate din carne, evită să îl mai refolosești.

Prima soluție: strecoară uleiul și păstrează-l la frigider

Pentru a-l păstra în condiții optime, uleiul folosit la prăjit trebuie strecurat cu o strecurătoare foarte fină, în care ai pus pânză de tifon. Astfel se curăță toate impuritățile și resturile de alimente arse.

Spre exemplu, dacă ai prăjit cartofi, lași uleiul să se răcească, îl strecori și îl pui într-un borcan închis la frigider. Îl mai poți folosi încă o dată, dacă stă la rece și dezvoltarea bacteriilor este încetinită. Miroase uleiul înainte de a-l folosi a doua oară și, dacă mirosul este unul natural, îl poți refolosi.

Dacă ai prăjit carne, nu se recomandă refolosirea uleiului, deoarece va râncezi mai repede și dezvoltă compuși chimici toxici pentru organism. Cu toate acestea, știm deja că în realitate multe gospodine refolosesc uleiul în care au prăjit șnițele sau chiftele. Indicat ar fi să îl refolosească tot pentru carne, și nu pentru legume sau aluaturi.

A doua soluție: combină uleiul folosit o dată cu ulei curat

Perioada de valabilitate a uleiului de floarea soarelui, după deschidere, este de 6 luni, iar bucătarii cu experiență nu recomandă folosirea uleiului la prăjit mai mult de două ori.

Cu toate acestea, uleiul folosit o singură dată pentru legume, de exemplu, dacă este combinat cu ulei proaspăt și curat, mai poate fi folosit încă o dată la prăjit tot legume sau ouă și carne.

Cum se păstrează corect uleiul

Uleiul este un produs perisabil și râncezește în câteva zile, dacă nu este păstrat corespunzător. Chiar dacă îl cumperi în sticle transparente din plastic, acasă este bine să îl transferi în sticlă de culoare închisă, maronie sau verde.

Așa trebuie păstrate de altfel toate uleiurile vegetale, presate la rece sau la cald. Sticla trebuie să se închidă ermetic pentru a nu permite pătrunderea bacteriilor.

Uleiul de floarea soarelui proaspăt cumpărat poate fi păstrat într-o cămară rece, la întuneric. Expunerea la lumină și mai ales la lumina soarelui grăbește râncezirea.

Ce mai poți face cu uleiul folosit la prăjit

Evită să arunci uleiul ars la chiuvetă, la toaletă sau pur și simplu la gunoi. Nu este recomandat să fie folosit nici la compost, dacă stai la curte și vrei să îți pregătești singură compost pentru legume și flori. Uleiul, untura sau orice altă grăsime adăugată la compost dăunează plantelor.

Cea mai bună soluție este să reciclezi în mod corect uleiul folosit la prăjit și anume să îl aduni în sticle de plastic și să îl duci la un centru special pentru reciclarea uleiului uzat.

Ține minte că un singur litru de ulei ars poluează 100 de litri de apă, așadar fă un efort să consumi mai puține alimente prăjite și mai multe alimente gătite la aburi sau la cuptor fără ulei adăugat.  

foto: 123rf.com

Ultima modificare februarie 19, 2024 5:00 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale