Ce nu se mănâncă în Săptămâna Mare a Paştelui. Alimentele de post interzise în Săptămâna Patimilor

.

Creștinii ortodocși intră luni, 10 aprilie, în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare a Paștelui. Ce nu se mănâncă în ultima săptămână a postului Paștelui?

Printre tradițiile specifice în Săptămâna Mare se numără păstrarea liniștii, respectarea strictă a postului, îngrijirea locuințelor, curățenia prin curți, întreruperea provizorie a lucrărilor principale în câmp, confecționarea hainelor noi pentru sărbătoare, împărtășirea la biserică, iertarea reciprocă între oameni, scrie crestinortodox.ro.

Ce nu se mănâncă în Săptămâna Mare a Paștelui

De asemenea, potrivit tradiției, există și produse care nu se consumă în Săptămâna Mare. Se spune că oțetul și urzicile sunt interzise în Săptămâna Patimilor. Motivul? Atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet. Legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oțet: de aici și obiceiul popular care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post, scrie Antena3.ro.

VEZI AICI zeci de rețete de mâncăruri de post delicioase, simple și rapide

Părintele Vasile Ioana: „Scopul postului este să nu te răsfeți prea mult”

Preotul Vasile Ioana recomandă consumul de legume și de fructe care, în opinia sa, „îl ajută pe om să se ilumineze”.

„Dacă toate papilele tale sunt într-un dans, nu mai e post. (…) Scopul e să nu te răsfeți prea mult. (…) Degeaba ții post, dacă nu te împărtășești. Degeaba ții post, dacă urăști oamenii, dacă ții post, dacă ești rău, dacă consumi pornografie.

(…) Consumul măsurat de legume și de fructe îl ajută pe om să se ilumineze. Pentru că ne influențează ce mâncăm. Și atunci, când mănânci porc, ești și tu puțin porc. Într-o măsură mică, dar ești. Când mănânci vită la fel. Adevăratul post înseamnă reducerea cantităților. Pentru că tu dacă mâncai multă carne și acum mănânci multă fasole iar nu e bine”, spunea părintele Vasile Ioana, în februarie, în podcastul lui Adrian Artene.

Vezi aici cum se prepară Pască fără aluat. Cea mai simplă și rapidă rețetă a Iulianei Tudor. „E foarte gustoasă!”

Părintele Vasile Ioana recomandă, pe lângă postul alimentar și spiritual, și postul de la tehnologie.

Preotul Vasile Ioana: „Ar trebui ținut post de tehnologie”

„Pentru suflet mai avem altceva. Astăzi, spre deosebire de alte perioade ale istoriei umanității, omul are acum un consum spiritual de alt tip: de Youtube, TikTok, Facebook și Instagram. Care consumă timpul omului.

Ar trebui ținut post de tehnologie. Să lăsăm deoparte telefonul și să ne unim cu Dumnezeu, prin citirea Psaltirii. Să citim un capitol din Biblie, să citim mai mult din cuvântul lui Dumnezeu și să venim la Denii și la Liturghie.

Haideți să luăm dimineață Agheasmă Mare și să lăsăm un pic deoparte tehnologia, care înseamnă preocuparea pentru viețile altor oameni. Ne vom purifica de tot ce e rău în noi și ne vom schimba viețile în felul acesta, fiind și noi mai ușori un pic mergând pe calea lui Dumnezeu, departe de gălăgia și nebunia lumii. Focusându-ne mai mult pe Cer, pe verticalul de care avem atâta nevoie, și lepădând puțin tehnologia asta, care ne-a acaparat prea mult, și răutatea, ura, supărările zilnice.

Haideți să ne focusăm pe ce este cu adevărat important: iubirea de Dumnezeu, iubirea de Aproapele și neapărat fapta cea bună!” spunea Vasile Ioana, recent, la Antena 3.

Vezi aici cum se prepară pasca fără aluat – cea mai simplă rețetă pentru Paște

Rugăciune pentru Săptămâna Mare a Paștelui

În Săptămâna Mare se spune rugăciunea către Iisus Hristos, potrivit doxologia.ro.

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumne­zeul nostru, Care ai plâns pentru La­zăr și lacrimi de întristare și de mi­lostivire ai vărsat pentru dânsul, pri­mește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sân­gele Tău, curățește sângele meu și a­mes­tecă în trupul meu mireasma tru­pului Tău cel de viață făcător.

Fie­rea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să în­dulcească amărăciunea cu care potriv­nicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de po­trivnici. Preasfintele Tale mâini, piro­nite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pier­zării, precum a făgăduit preasfântă gu­ra Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu păl­muiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fă­ră­delegi. Duhul Tău, pe care l-ai în­cre­dințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin ha­rul Tău.

Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moște­nirea lor. Nu am lacrimi mângâie­toa­re, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfier­bânte cu lacrimile dra­gostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hris­toase, Dumne­ze­ule, Vistie­rul bu­nă­tăților, dă­ruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndu­rerată, ca să pornesc cu tot sufletul în cău­tarea Ta; căci fără de Tine mă voi în­străina de tot binele. Dă-mi, așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închi­­puirea icoanei Tale.

Te-am părăsit, Doam­ne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhov­nicească. Numără-mă între oile turmei Tale prea­alese. Hră­nește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este să­lașul Tău și se vede într-însa strălu­cirea descoperiri­lor Tale. Strălu­cirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în ne­cazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mân­tuitorului nos­tru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin” – este rugăciunea care se rostește în Săptămâna Mare a Paștelui.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton