Ce înseamnă steagurile arborate de Salvamar pe litoral

.

Steagurile arborate de Salvamar îți pot salva viața! Chiar dacă mulți turiști care merg pe litoral le ignoră, culorile steagurilor de la punctele Salvamar îți arată când este prea periculos să intri în mare și când poți înota fără niciun risc.

Majoritatea turiștilor cunoaște destul de bine culorile steagurilor arborate de Salvamar. Culoarea roșie indică întotdeauna pericol și te avertizează să nu intri în mare, așa cum culoarea roșie a semaforului te avertizează să te oprești la intersecție. Cu toate acestea, cei mai mulți turiști ignoră semnalele și steagurile arborate de Salvamar, fără să conștientizeze cât de periculoși pot fi curenții din mare.

Ce înseamnă culorile steagurilor

Federația Internațională de Salvare a Vieții a elaborat o serie de steaguri și culori în funcție de vremea de pe litoral și riscurile la care se expun turiștii care intră în apă. Iată ce înseamnă culorile steagurilor folosite aproape în orice zonă de pe glob, în România, Italia, Spania, Croația, Egipt sau Statele Unite ale Americii.

  • Steag alb: Vreme calmă, înot în siguranță!
  • Steag verde: Pericol scăzut – valuri calme și înot în siguranță
  • Steag galben: Pericol mediu – valuri și/sau curenți moderați, recomandat înotul doar celor cu experiență
  • Un singur steag roșu: Pericol ridicat – valuri mari și/sau curenți puternici; nu se recomandă înotul
  • Steaguri roșii duble: Foarte periculos – intrarea în apă este complet interzisă
  • Steag roșu și galben: Pericol ridicat – salvamarii supraveghează zona și sunt pregătiți să intervină
  • Steag alb-negru în carouri: Zonă exclusivă pentru ambarcațiuni – nu este permis înotul
  • Steag violet: pericol de viețuitoare marine care pot ataca înotătorii
  • Steag portocaliu și banderolă de vânt: Curenți puternici din larg, interzis cu ambarcațiuni gonflabile
  • Steag roșu și alb în carouri: Evacuare de urgență!

Atenție la starea vremii și semnalele salvamarului

Când mergi pe litoral și se anunță cod galben sau cod portocaliu de vânt, este evident că marea va fi foarte agitată, valurile puternice și curenții înșelători. Trebuie să ții cont de prognoza vremii și de condițiile locale. Dacă bate vântul puternic și sunt valuri mari, evită să intri în apă.

Chiar dacă apa îți ajunge doar până la piept, un val puternic te poate răsturna, curenții te poartă în larg și este posibil să intri în panică, oricât de bine ai știi să înoți. De aici, până la tragedie, nu trec mai mult de câteva minute!

De îndată ce începe să bată vântul și se formează curenți puternici către largul mării, salvamarii vor arbora steag portocaliu sau steag roșu. Ține cont de culorile steagurilor de la punctele de Salvamar și nu te aventura în mare! Îndeosebi Marea Neagră este considerată periculoasă de către înotătorii cu experiență pentru că este agitată din cauza curenților puternici.

De ce este atât de periculoasă Marea Neagră

Turiștii care știu cât de cât să înoate sunt convinși că Marea Neagră nu reprezintă niciun pericol pentru ei, dacă rămân în apropiere de țărm, chiar dacă salvamarii au arborat steagul roșu. Cu toate acestea, cei mai mulți temerari inconștienți riscă să își piardă viața!

În fiecare vară, Marea Neagră își cere tributul. Aproape în fiecare an, cel puțin 10 – 20 de turiști își pierd viața la mare, aventurându-se în valuri când bate vântul puternic. Salvamarii își fac datoria, îi avertizează să stea pe mal când sunt curenți foarte puternici, dar sunt mulți turiști care ignoră avertismentele!

Chiar dacă știi să înoți destul de bine, dar ai experiență doar în piscină sau în apele calme din golfurile Greciei, nu înseamnă că poți face față valurilor și curenților puternici din Marea Neagră. Marea noastră este deosebit de furioasă și periculoasă pe timp de furtună, când bate foarte tare vântul și când se formează curenți puternici.

Toți specialiștii și salvamarii avertizează că apele de pe litoralul românesc sunt înșelătoare și periculoase. Nu poți compara valurile și curenții din Marea Neagră cu apele liniștite din Marea Egee. În Marea Neagră se formează curenți de tip rip foarte puternici care îți pun în pericol viața, chiar dacă ești un înotător experimentat.

Ce sunt curenții rip din marea noastră

Acest gen de curenți care se formează în apropiere de litoralul românesc sunt curenți de apă orientați către larg. Așadar, curenții rip curg din zona de plajă spre larg, sunt perpendiculari pe plajă și se caracterizează printr-o scurgere orizontală a apei.

Turiștii care se aventurează în mare, la câțiva metri buni de litoral, și sunt prinși de acești curenți în zilele cu valuri agitate au foarte puține șanse să scape nevătămați. Trebuie să fie înotători experimentați și rezistenți pentru a face față curenților și pentru a se întoarce singuri la mal. Cei mai mulți au nevoie de ajutorul salvamarilor, iar unii dintre ei cad victime mării, din nefericire.

Înătotării care sunt prinși de curenții rip sunt nevoiți să înoate împotriva acestora pentru a se întoarce la mal. Este ca și cum ar înota împotriva unui râu de munte foarte puternic și iute în amonte. Puțini sunt cei care reușesc să înainteze singuri către mal și să se salveze.

Când ești prins de cureții de tip rip, aceștia te trag spre larg și te îndepărtezi cu o viteză mult mai mare decât se vede de pe țărm. Singura șansă este să te lași purtat de curenți, să îți conservi forțele și să încerci să plutești. Tot ce poți face, dacă nu te descurci singur, este să ridici un braț pentru a fi observat de pe țărm, de unde salvamarii vor interveni rapid cu bărcile și colacii de salvare. În cel mai bun caz, trebuie să înoți paralel cu țărmul și, când simți că au slăbit curenții și nu te mai trag în larg, să încerci să ceri ajutor sau să te întorci către mal.

Cele mai periculoase zone de pe litoralul românesc

Așa cum este firesc să ne gândim, cele mai periculoase zone de pe litoral sunt zonele protejate de stabilopozi. Acolo se formează cei mai puternici curenți care te pot trage spre larg și este bine să eviți să înoți în aceste zone când valurile sunt foarte mari și agitate. De asemenea, periculoase sunt și zonele de țărm unde intrarea în mare este bruscă și destul de adâncă. Aici este bine să eviți să faci baie, dacă marea este foarte agitată.  

Trebuie să mai știi că cele mai periculoase zone de pe litoralul românesc sunt în stațiunile Eforie Nord, Costinești, 2 Mai, Jupiter, Venus și Saturn.

Pe toate plajele de la marea noastră sunt amplasate posturi de Salvamar, nu doar pe cele mai periculoase. De aceea, este foarte important să ții cont de steagurile arborate de salvamari și să eviți să intri în mare când bate vântul foarte puternic.

Luna august, luna tragediilor la mare

Marea Neagră provoacă multe tragedii în fiecare an, dar luna august este perioada cea mai periculoasă pe litoralul nostru, spre deosebire de alte țări cu ieșire la Mare. Îndeosebi perioada de după 10 – 15 august este periculoasă pentru turiști, nu doar pentru că oamenii vin cu miile pe litoral, ci pentru că este perioada în care vântul bate mult mai puternic.

Salvamarii sunt în alertă când bate vântul puternic pe litoral, iar valurile mării sunt foarte agitate. Iar perioada intensă din punct de vedere al curenților începe la jumătatea lunii august. Aceasta este și perioada în care, din nefericire, vedem la știri cele mai multe cazuri de înecați și dispăruți în apele mării. Iar turiștii trebuie să fie conștienți că steagurile arborate de salvamari le salvează viața și trebuie să țină cont de avertismentele acestora.

Salvamarii îi sfătuiesc pe turiști să evite să intre în apă când bate vântul puternic, când sunt valuri agitate și când se apropie furtuna, chiar dacă au impresia că sunt în afara oricărui pericol pentru că înoată lângă mal. În orice moment, curenții se pot intensifica și te pot îndepărta de litoral.

Ce reguli trebuie să respecți pe litoral pentru siguranța ta și a familiei

Evită să intri în mare când este arborat steagul galben sau steagul roșu. Când este steag roșu la punctul Salvamar, nici salvamarii nu au voie să intre în mare. Ei vor interveni doar pentru a salva turiștii cu ajutorul ambarcațiunilor în măsura în care le permit condițiile de pe mare.

Cea mai mare greșeală pe care o fac mulți turiști este aceea de a se certa cu salvamarii și de a intra în mare pentru că văd alți ”temerari” care nesocotesc avertismentele salvamarilor. O altă greșeală pe care o fac mulți turiști este să se arunce în apă pentru a salva pe cineva care strigă după ajutor, deși nu au experiența și tehnica necesară. Nu de puține ori, persoana aflată în pericol a fost salvată, dar cei care s-au aruncat după ea și-au pierdut viața pentru că nu au mai avut puterea să revină la mal.

Iată un set de reguli pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență îl transmite turiștilor de la mare:

  • Frecventați doar locurile special amenajate pentru înot!
  • Respectați întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement, mai ales semnificația steagurilor arborate la foișoarele salvamarilor!
  • Evitați actele de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii!
  • Nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare!
  • Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici!
  • În cazul în care semnalați persoane care au nevoie de ajutor ori situații în care viața este pusă în pericol, alertați salvamarii sau sunați imediat la numărul unic de urgență 112!

sursa foto: arhiva personală/Wikipedia

Ultima modificare august 24, 2023 2:57 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale