Ce faci cu lumânarea de la Înviere. Sfaturile părintelui Vasile Ioana: „Aceasta nu este o lumânare obișnuită” / Video

.

În noaptea de Înviere sau noaptea Paștelui, când creștinii sărbătoresc învierea Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii merg la Biserică pentru a lua lumină. Există o mulțime de tradiții și superstiții cu privire la lumânarea cu care se ia lumină, dar mulți se întreabă ce trebuie să faci, de fapt, cu această lumânare.

În noaptea de Înviere, creștinii care merg la Biserică pleacă acasă cu lumină, atât în suflete, dar și în lumânările aprinse în Casa Domnului. Odată ajunși acasă cu această lumânare, mulți o lasă să ardă până la final, în timp ce alții o păstrează pentru alte ocazii.

Ce faci cu lumânarea de la Înviere

De multe ori, oamenii preferă să lase lumânările aruncate pe stradă, iar alții le folosesc coform unor tradiții și superstinții greșite. Iată ce trebuie să faci, de fapt, cu lumânarea cu care ai luat Lumină, în noaptea de Înviere.

Potrivit Doxologia.ro, această lumânare nu se folosește cu celelalte lumânări la Biserică și nici nu se aruncă. Ci „se folosește într-o rânduială aparte”.

Citește și: Reţete de cocktail pentru Paşte

Această lumânare specială se arde în fiecare zi câte puțin, în toayă săptămâna luminată a Paștelui. Dacă creștinii nu au timp pentru acest lucru, aceasta poate fi aprinsă la mormintele celor dragi.

Citește și: Ce nu se mănâncă în Săptămâna Mare a Paştelui. Alimentele de post interzise în Săptămâna Patimilor

Cu încuviințarea preotului, unii credincioși păstrează lumânarea de la Înviere pentru a o aprinde în momentele de primejdie, de boală sau de încercare.

Parintele Vasile Ioana, despre lumânarea de la Înviere

Părintele Vasile Ioana de la Biseria Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București a explicat ce trebuie să facă creștinii cu lumânarea cu care iau lumină, în noapte de Înviere.

„Fiecare dintre noi venim în noaptea Învierii în faţa Sfintelor Altare având în mână o lumânare. Aceasta se aprinde de la lumânarea pe care preotul o oferă aprinsă, spunând ‘Veniţi de luaţi lumină’. Luăm cu toţii lumină sfântă şi ne bucurăm de lumina lui Hristos, care este viaţa şi bucuria noastră. Ce facem cu lumânarea aceasta? Aceasta rămâne aprinsă, de aceea recomand celor care iau lumânări de la pangarele Bisericilor să ia lumânări care durează mai mult şi care ard înăuntru, pentru a o putea transporta mai uşor în drum spre casă”, a spus părintele Vasile Ioana.

„Când plecăm de la Biserică în noaptea de Înviere, după Sfânta Liturghie, plecăm cu lumânarea aprinsă. E foarte frumos să mergem să populăm străzile oraşelor cu lumânări aprinse, să mergem apoi la cimitir la cei dragi, să aprindem o lumânare, căci lumina lui Hristos luminează şi celor vii, şi celor adormiţi. Această lumânare o avem aprinsă şi la masa de Paşte, în mijlocul mesei. Aceasta tronează acolo, pentru că Iisus Hristos este lumina lumii. Imaginea aceasta a luminii este în mijlocul mesei de Paşte”, a precizat părintele.

„E foarte interesant că noi, cei din urban, avem altă rânduială. Anume, mergem acasă cu lumânările aprinse, dar apoi nu doar că o aprindem la masa de Paşti, ci şi toată săptămâna luminată. Aceasta este o lumânare diferită de alte lumânări. Când îţi e greu, dacă ai o durere de cap, o dispută în familie, aprinde lumânarea aceasta şi roagă-te lui Dumnezeu şi cântă Hristos a Înviat. Aceasta nu este o lumânare obişnuită, ci una care a purtat lumina sfântă de la Ierusalim. În felul acesta, toată ţara s-a umplut de lumina lui Dumnezeu care aduce bucurie oamenilor”, a explicat părintele Vasile Ioana.

Lumânarea de la Înviere, superstiții și tradiții

De-a lungul timpului au apărut mai multe superstiții și tradiții legate de lumânarea de la Înviere. În anumite zone ale țării, fetele care se pregăteau să se mărite, obișnuiau să fure o bucată din lumânare pentru vrăjile de dragoste pe care le făceau de Sânziene.

Citește și: Teo Trandafir: „De Paște nu mănânc niciodată miel”. Ce dietă ține și la ce o ajută fiica ei în bucătărie / Exclusiv

Un alt obicei era ca, în noaptea de Sfântul Vasile, să se picure două picături de ceară din lumânarea de la Înviere într-un bol cu apă neîncepută. Dacă picăturile de uneau, înseamna că bărbatul la care se gândea fata urma să îi devină soț.

Citește și: Pască de Paște. Cele mai bune rețete pentru pască

În Moldova, lumânările de nuntă se aprindeau cu lumânarea de la Înviere pentru norocul și sănătatea mirilor.

Alte tradiții spun că este bine să faci semnul crucii cu fumul de la această lumânare, pe o grindă de lemn, un prag sau la o fereastră, ca semn de protecție împotriva duhurilor necurate.

În alte zone, cu lumina Învierii se afumă vitele.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton