Ce este sindromul de oboseală cronică, afecțiunea din cauza căreia o tânără de 28 de ani a cerut să fie eutanasiată

.

O tânără care și-a făcut publică lupta cu encefalomielita mialgică (afecțiune cunoscută și sun numele de ‘sindromul de oboseală cronică’) a distribuit o ultimă postare în mediul online, înainte de a fi eutanasiată.

Lauren Hoeve, în vârstă de 28 de ani, locuia în Țările de Jos, și a fost diagnosticată cu encefalomielită mialgică în 2019, o afecțiune gravă, asociată cu o serie de simptome, inclusiv epuizare extremă. Ea a devenit cunoscută în comunitate din mediul online pentru postările ei emoționale și sincere despre tragedia prin care a trecut.

„Mă voi întoarce la cum era înainte de a mă naște!”

Tânăra a făcut o cerere de eutanasiere în 2022, povestind modul în care a afectat-o conviețuirea cu boala.

Lauren a anunțat pe blogul ei, Brain Fog, pe 24 ianuarie, că ultima ei zi de viață va fi sâmbătă, 27 ianuarie. Tot atunci, ea le-a mulțumit oamenilor pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor, notează Mirror.

„Am ales să fac publice data și ora [morții mele] pentru că ați fost alături de mine. Știu din experiență cât înseamnă susținerea celorlalți și cât de important e, când se întâmplă astfel de lucruri, să poți reflecta asupra lor pentru o perioadă, să aprinzi o lumânare dacă vrei.” –  a transmis Lauren.

Apoi, tânăra le-a cerut internauților să aștepte până sâmbătă, după ora 14:30, înainte de a posta orice „fotografie comemorativă” sau omagiu – oră la care era programată sinuciderea asistată.

Lauren a continuat: „Și vă rog să nu-mi urați să am o călătorie bună, mi-aș dori să plec într-o excursie (o vacanță la plajă ar fi plăcută) dar cred că mă voi întoarce la cum era înainte de a mă naște: fără existență, fără conștiință. Pace supremă. (Aceasta trebuia să fie partea amuzantă și uşoară a postării, dar, din păcate, e foarte dureroasă, îmi pare rău).

„M-ați făcut să mă simt mai puțin singură”

Aș dori să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine în timpul bolii mele – și mai ales în perioada înainte de a-mi anunța dorința de eutanasie. Fie că a fost printr-o conversație plăcută cu mine pe rețelele de socializare, întrebând ocazional cum merg lucrurile, purtând conversații profunde despre suferință și moarte. Sau trimițând videoclipuri drăguțe cu animale, când nu îți găsești cuvintele. M-ați făcut să mă simt mai puțin singură și sunt foarte recunoscătoare pentru asta.”

După această postare, familia ei a făcut o actualizare în mediul online, în care a anunțat decesul tinerei. „Lauren s-a stins din viață liniștită la ora 13.55 în prezența părinților ei Leonie și Peter și a celui mai bun prieten al ei, Lau. Dorim să vă mulțumim pentru compasiune și sprijin, Leonie , Peter și Lau.”

Citeşte şi: Justin Bieber, pareză facială din cauza sindromului Ramsay Hunt

Citeşte şi: Cristina Bălan și soțul ei, Gabriel, trag din greu pentru terapiile copiilor cu sindrom Down. „Financiar vorbind, lucrurile nu sunt tocmai roz”

Citeşte şi: Ce este Sindromul Extrapiramidal, boala cu care s-a luptat regretatul actor Valentin Uritescu timp de 48 de ani

Citeşte şi: Celine Dion, prima apariție publică după ce a fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide

Deși moartea asistată este legală în Țările de Jos din 2002, Lauren a trebuit să se confrunte cu o serie de obstacole cu cererea ei de eutanasie. După ce și-a informat pentru prima dată medicul de familie despre dorințele ei de eutanasie voluntară, lui Lauren, care a trăit cu autism, anxietate și ADHD, i s-a spus că nu va putea să o facă singură, deoarece cazul ei era mai complicat datorită condiției ei psihologice.

Ce este Sindromul de oboseală cronică și cum se manifestă

Sindromul de oboseală cronică (SOC) este o afecțiune complexă, ce se caracterizată prin oboseală severă, tulburări cognitive, probleme de somn, stări de epuizare după efort fizic. În termini medicali se mai numește encefalomielita mialgica, sau boala de intoleranta la efort sistemic. SOC nu poate fi explicat printr-o afecțiune anume, durează cel puțin șase luni, este greu de diagnosticat și nu se ameliorează prin odihnă, notează site-urile de specialitate. Cauza acestui sindrom nu este cunoscută, dar se crede că unele persoane se nasc cu o predispoziție pentru această tulburare, iar declanșarea se face ulterior, din cauza mai multor factori – infecții virale, probleme ale sistemului imunitar, dezechilibre hormonale, trauma fizice/emoționale.

Simptomele Sindromului de oboseală cronică

Manifestările sindromului de oboseală cronică diferă de la o persoană la alta, dar există unele simptome întâlnite la majoritatea pacienților:

  • Capacitatea redusă de a face sarcini  zilnice, obișnuite
  • Stări de amețeală, dificultate în gândire, oboseală excesivă după efort
  • Tulburări severe de somn, incapacitatea de odihnă
  • Probleme cu memoria și gândirea
  • Stări de amețeală la ridicarea în picioare.

De asemenea, afecțiunea mai este asociată și cu alte simptome precum:  dureri musculare; dureri articulare; inflamație; sensibilitate a ganglionilor limfatici (gât, axile); simptome gastro-intestinale; frisoane; transpirații nocturne; slăbiciune musculară; dificultate respiratorie; bătăi neregulate ale inimii; iritabilitate; modificări de dispoziție; anxietate/atacuri de panică/depresie; amorțeală; febră; tulburări de vedere; lipsa apetitului sexual; căderea parului; niveluri ridicate de stres; fluctuații ale greutății corporale; dezorientare spațială; dificultate de a vorbi; dificultate de a merge.

Foto – Twitter

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton