Ce este pilonul III de pensie. Ce avantaje are pentru contribuabili

.

Pilonul III de pensie sau pensia facultativă privată te ajută să aduni mai mulți bani pentru perioada în care te vei retrage din activitate. Cine contribuie din timp la pilonul III de pensie se va bucura de o sumă mai consistentă la pensie, începând cu vârsta de 60 de ani.

Românii sunt îndemnați să contribuie la pilonul III de pensie pentru a-și spori veniturile la bătrânețe. Orice român care lucrează ca angajat, pe cont propriu sau are o afacere poate contribui la pilonul III de pensie, cu o sumă minimă de 45 de lei pe lună și de la orice vârstă. Cu cât începi mai devreme să plătești contribuția la pensia privată, cu atât se adună mai mulți bani până la vârsta de 60 de ani, când poți solicita plata unui cuantum lunar din contul tău de pensie.  

Cele trei sisteme de pensii din România

Sistemul de pensii din România a trecut printr-o reformă vastă la începutul anilor 2000 și au fost stabilite trei tipuri de sisteme care colectează fonduri pentru pensie:

Pilonul I reprezintă sistemul public de pensii la care contribuie angajatorul, atât din sistemul de stat, cât și din sistemul privat.  

Pilonul II este sistemul pensiilor administrate privat. Acestea sunt pensii private obligatorii și sunt administrate de societăţi pe acțiuni. Sistemul se bazează pe aderarea obligatorie pentru persoanele cu vârsta până în 35 de ani și opțional pentru persoanele cu vârsta între 35 și 45 de ani, iar contribuţiile sunt definite și conturile sunt individuale.

Pilonul III este sistemul de pensii facultative, administrate de societăţi pe acțiuni, sistem bazat pe aderare facultativă şi conturi individuale pentru fiecare contribuabil.

Ce condiții impune pilonul III de pensie

Legile după care funcționează pensia privată în România au fost adoptate în perioada 2004 – 2006 și anume Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat şi Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative.

Pilonul III de pensie vizează sistemul de pensii facultative, fondurile de pensii facultative fiind administrate de societăți pe acțiuni, iar sistemul este bazat pe aderare facultativă şi conturi individuale. Pensia facultativă Pilon III nu condiționează participarea în funcţie de vârstă, oricine având posibilitatea să contribuie la un fond de pensii facultative cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar.

Începând cu luna iunie 2007, în sistemul pensiilor facultative Pilon III poate deveni participant orice persoană care câştigă venituri dintr-o activitate profesională impozitată, cum ar fi salariaţii, persoanele care lucrează pe cont propriu sau care obţin venituri din alte activități.

Angajatorii pot oferi o sumă lunară angajaților destinată pensiei private. Astfel, contribuția la Pilonul III poate fi o formă de motivare și fidelizare a salariaților, iar angajatorii care oferă acest beneficiu vor profita la rândul lor de anumite deduceri fiscale.

Care este contribuția lunară la pilonul III

Ce este pilonul III de pensie. Ce avantaje are pentru contribuabili

Contribuţia la un fond de pensii facultative poate fi de până la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderă la un fond de pensii facultative.

Spre exemplu, dacă ai un venit brut de 5.000 de lei, poți plăti o contribuție de până la 750 de lei pe lună pentru pensia ta privată.

O parte din această sumă poate fi plătită de angajator sub forma unui beneficiu în plus la salariu.

Contribuţia poate fi împărţită între angajat şi angajator potrivit prevederilor stabilite prin contractul colectiv de muncă sau, în lipsa acestuia, pe baza unui protocol încheiat cu reprezentanţii angajaţilor.

Deși legea spune că procentul este de 15%, trebuie să reții faptul beneficiezi de scutire de impozit pe suma pe care o plătești la pensia privată numai dacă aceasta nu depășește 400 de euro pe an, adică aproximativ 165 de lei pe lună.

Ține cont de ceea ce se menționează în lege și anume că suma reprezentând contribuţiile la fondurile de pensii facultative este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, în limita unei sume totale reprezentând echivalentul în lei a 400 euro, într-un an fiscal.

Ce avantaje are pilonul III de pensie pentru contribuabili

Cel mai mare avantaj pe care îl ai contribuind la pilonul III de pensii este o sumă mai mare de bani pentru traiul zilnic, atunci când te retragi din activitate. Vei primi pensie din pilonul I, adică de la stat, vei primi o sumă lunară din pilonul II la care contribui în mod obligatoriu cu un procent de 3%, dar vei mai primi și o pensie privată.

Un alt avantaj important este că poți începe să plătești pensia privată chiar din primul an în care ai un salariu sau venituri din alte activități. Cu cât începi să plătești mai devreme, de la 25 sau de la 30 de ani, cu atât vei beneficia de o pensie mai mare la 60 de ani.

Dacă te hotărăști să plătești pentru pensia privată din timpul activității, trebuie să știi că nu vei mai plăti impozit pentru contribuţie, dacă aceasta este mai mică decât echivalentul sumei de 400 de euro pe an pentru fiecare contribuabil, fie el angajator sau angajat. Așadar, suma cu care poți contribui la pilonul III astfel încât să nu mai fie impozitată de stat, poate fi de cel mult 33 de euro pe lună, aproximativ 165 de lei. Suma cu care contribui la pilonul III se deduce din impozitul pe venit (în condițiile de deductibilitate precizate mai sus).

Un alt avantaj al pensiei private este acela că poți alege singur cel mai bun fond de pensii private, societatea care îți oferă cea mai mare siguranță și stabilitate. Administratorul fondului de pensii poate fi o societate de pensii, o societate de administrare a investiţiilor, o societate de asigurări, autorizate de ASF pentru a administra fonduri de pensii facultative şi, opţional, pentru a furniza pensii private.

Este important să reții că tu ești singurul proprietare al activului (banilor adunați) din contul său. Activul personal nu poate fi gajat sau cesionat, nu poate fi folosit pentru acordarea de credite sau pentru a garanta credite luate de la bănci.

Când poți beneficia de pensia privată și în ce condiții

Orice contribuabil la pilonul III de pensie va beneficia de pensia lui privată începând cu vârsta de 60 de ani. În luna următoare datei la care împlinești 60 de ani poți solicita plata unui cuantum din suma care s-a adunat în contul tău de pensie.

În cazul în care ajungi în situația de invaliditate permanentă la o vârstă mai tânără și nu mai poți lucra, poți solicita de asemenea plata pensiei private.

În caz de deces, moștenitorii vor beneficia de banii care se adună în contul tău, adică soția și copiii sau alți moștenitori desemnați din timpul vieții.

Cum poți înceta contribuția la pilonul III de pensie

Contribuția la pensia privată este facultativă și ține de posibilitățile fiecărui contribuabil. Dacă treci printr-o perioadă dificilă și nu mai poți plăti contribuția, o poți suspenda, cu respectarea nivelului minim prevăzut în actul individual de aderare şi a nivelului maxim prevăzut de legislația aplicabilă.

Dacă un participant încetează plata contribuţiei, acesta îşi păstrează drepturile, conform regulilor schemei de pensii facultative, cu excepţia cazului în care a solicitat un transfer de lichidităţi băneşti către alt fond de pensii facultative.

Dacă un participant devine incapabil de a presta o muncă, ca urmare a invalidităţii, acesta va avea dreptul să folosească activul personal în conformitate cu normele adoptate de ASF.

Dacă un participant decedează înainte de pensionare, activele personale, evaluate la acea dată, se distribuie beneficiarilor conform actului de succesiune şi normelor în vigoare.

De reținut că participanţii pot, în orice moment, să modifice, să suspende sau să înceteze contribuţiile la un fond de pensii facultative. În cazul încetării plăţii, aceştia îşi păstrează calitatea de participant urmând a beneficia, la vârsta de pensionare, de toate drepturile cuvenite.

Ce se întâmplă dacă lucrezi în străinătate

Participantul la un fond de pensii facultative din România, care a fost detaşat într-o altă ţară, are dreptul la continuarea plăţii contribuţiilor la acel fond pe durata detaşării sale.

În cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau a reşedinţei în altă ţară, stat membru al Uniunii Europene ori aparţinând Spaţiului Economic European, participantul şi beneficiarul își mențin dreptul la pensia facultativă câştigat în cadrul schemelor de pensii facultative din România, urmând ca aceasta să se plătească în acel stat, în cuantumul rămas, după scăderea tuturor taxelor şi cheltuielilor aferente plăţii.

Toţi participanţii şi beneficiarii la un fond de pensii facultative au aceleaşi drepturi şi obligaţii şi li se aplică un tratament nediscriminatoriu. Participanţii şi beneficiarii la un fond de pensii facultative au dreptul la egalitate de tratament şi în cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau reşedinţei într-o altă ţară, stat membru al Uniunii Europene ori aparţinând Spaţiului Economic European.

În cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau reşedinţei într-o altă ţară, participanţii optează între a plăti în continuare contribuţiile la un fond de pensii facultative din România sau a plăti contribuţii la un alt fond de pensii. Nicio persoană care doreşte să devină participant nu poate fi supusă unui tratament discriminatoriu şi nu i se poate refuza calitatea de participant, dacă aceasta este eligibilă.

foto: Pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton