Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a introdus joi, 24 februarie, Legea Marțială în țară, ca urmare a atacurilor militare ale Rusiei. În Ucraina, legea marțială a mai fost introdusă o singură dată de-a lungul istoriei, după cel de-al Doilea Război Mondial, în 2018, de fostul președinte Petro Poroșenko.
Astăzi (n.r. – joi, 24 februarie), preşedintele Putin a anunţat o operaţiune militară specială în Donbas. Rusia a lansat atacuri asupra infrastructurii noastre militare şi asupra punctelor de frontieră. Au fost auzite explozii în mai multe oraşe din Ucraina. Impunem legea marţială pe întregul teritoriu al Ucrainei. Acum un minut, am avut o conversaţie cu preşedintele Biden. Statele Unite au început deja să mobilizeze susţinere internaţională.
Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să-și păstreze calmul. Stați acasă dacă puteți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează. Fără panică. Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina – a declarat Volodimir Zelenski, după invazia treupelor militare rusești, potrivit observatornews.ro.
Legea Marțială reprezintă un sistem legal folosit când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. Legea se aplică în cazul invaziei, a catastrofelor majore sau a ocupării unui teritoriu. Practic, prin aplicarea ei, se impune controlul militar direct asupra funcțiilor civile normale ale guvernului.
Legea Marțială suprimă anumite drepturi individuale ale cetățenilor, limitează durata unui proces și prevede pedepse mai dure decât cele decise în mod obișnuit.
Conform legislației Ucrainei, notează HotNews, Legea Marțială prevede și:
Folosirea resurselor de muncă ale firmelor- private sau de stat- pentru nevoile de apărare, inclusiv schimbarea fluxurilor de fabricație, efectuarea de modificări în activitățile de producție și în condițiile de muncă în conformitate cu legislația muncii;
Preluarea în folosință temporară a bunurillor ministerelor, ale altor organe executive centrale și locale, ale instituțiilor și organizațiilor de orice formă de proprietate și ale cetățenilor, necesare nevoilor de apărare și să elibereze documentele care să ateste acest lucru;
Instituirea unui regim strict de circulație a cetățenilor, străinilor și apatrizilor, precum și circulația vehiculelor;
Instituirea recrutării apartamentelor și a caselor în cazul nevoii de cazare a militarilor sau amplasării unităților militare;
Introducerea raționalizării, dacă este cazul, a produselor alimentare de bază și a celor nealimentare, destinate populației.