Căţelul tău: Paraziţii interni, un risc inevitabil

Deparazitarea regulată va avea grijă de sănătatea animalului tău şi te va feri de surprize neplăcute. Urmează cu stricteţe schema de deparazitare recomandată de veterinar, pentru ca să aibă parte de cea mai bună îngrijire.
Infestarea cu viermi intestinali este frecventă, mai ales pentru câinii obişnuiţi să alerge liber prin parcuri şi să se joace cu alte animale. Oricât de curată ar fi casa, odată ce iese afară, câinele tău e supus unor riscuri. Limbricii, tenia sau viermii sunt inamici redutabili. De aceea, fereşte-ţi câinele să bea apă din lacuri sau să miroasă excrementele altor câini. Se poate îmbolnăvi uşor şi dacă mănâncă alimente infestate cu larve sau dacă se joacă cu animale fără stăpân. Şi pisicile se pot infesta uşor, dacă intră în contact cu animale bolnave, chiar dacă îşi petrec majoritatea timpului în casă.

Prevenire şi tratament

Deparazitarea este cea mai bună metodă de prevenire. În general, câinii şi pisicile trebuie deparazitate intern odată la şase luni sau chiar mai devreme, în funcţie de sfatul veterinarului. De asemenea, tratamentele trebuie făcute în funcţie de recomandările medicului. Pastilele date „după ureche”, doar pentru că au avut efect la alţi câini, îi pot face mai mult rău. Fiecare câine sau pisică trebuie tratat în funcţie de rasă, de toleranţa la medicamente şi de afecţiunile pe care le-a mai avut. Pe de altă parte, trebuie să ţii cont de faptul că paraziţii intestinali ai animalului tău se pot transmite foarte uşor la copii şi la oricare alt membru al familiei care intră în contact cu el. Când faci curat, ar fi bine să foloseşti mănuşi de protecţie şi să dezinfectezi jucăriile, aşternutul şi vasele din care îi dai de mâncare.
Căţei & pisici: Cum le faci baie în sezonul rece

SEMNELE INFESTĂRII:

►stare de slăbiciune şi de somnolenţă;
►anemie;
►scăderea bruscă în greutate;
►diaree frecventă, uneori cu sânge;
►stări de vomă;
►fecale acoperite cu mucus.

    
Vedete din Romania Vedete internationale