Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce avantaje și dezavantaje au alimentele congelate

.

Păstrează alimentele la congelator și te vei bucura de legume, fructe sau preparate sănătoase o perioadă lungă de timp. Află care este temperatura și perioada optimă pentru a conserva alimentele la congelator și respectă câteva sfaturi esențiale pentru congelarea lor în condiții igienice.

Una dintre cele mai bune și sănătoase metode de conservare este aceea de a păstra alimentele la congelator timp de câteva săptămâni sau luni. În condiții optime, unele alimente pot fi stocate la congelator până la doi ani.

Congelatorul este nelipsit de casele noastre, iar multe gospodine au acasă lăzi frigorifice de mari dimensiuni unde păstrează legume, fructe, brânzeturi sau carne aproape un an de zile. Fie că pui tu singură alimentele la congelator pentru a le consuma mai târziu, fie că folosești alimente congelate din comerț, valoarea lor nutritivă este aceeași.

Congelarea alimentelor are multe beneficii pentru sănătate, dar și pentru bugetul casei, iar o parte dintre aceste beneficii sunt mai puțin cunoscute și te vor surprinde.

Ce beneficii are congelarea alimentelor

Se reduce risipa de mâncare

Păstrează la congelator ultimele 2 – 3 porții de paste, pizza, friptură sau ciorbă. Folosește caserole adecvate pentru fiecare preparat și păstrează-le la congelator câteva săptămâni. Multe mâncăruri făcute în casă pot fi congelate pentru a fi consumate mai târziu. Astfel, vei face economie și de bani, și de efortul de a găti mai des.

Se păstrează mai bine proprietățile alimentelor

Unele alimente nu se pot congela, dar legumele și fructele destinate congelării se culeg în momentul optim de coacere. Ele se spală, se decojesc, se taie și se congelează rapid la nivel industrial, astfel încât nu se pierde aproape nimic din valorile lor nutritive. Legumele și fructele congelate sunt la fel de hrănitoare și sănătoase precum cele proaspete, fie că le cumperi din comerț, fie că le congelezi tu acasă.

Se elimină zahărul și sarea

Încearcă să consumi mai des legume sau fructe congelate, decât legume conservate în saramură sau fructe din compot. Alimentele la congelator nu conțin adaosuri de sare și zahăr, astfel că ele reprezintă o soluție mult mai sănătoasă decât murăturile, compoturile și dulcețurile.

Se elimină aditivii alimentari, coloranții și E-urile

Legumele și fructele congelate nu conțin niciun fel de aditivi, nu conțin conservanți, coloranți sau arome artificiale. Mai bine cumperi o pungă de fasole verde congelată, decât fasole verde conservată la borcan cu sare și diverși conservanți care îi păstrează culoarea și gustul.

Se păstrează mai bine culoarea naturală

Multe alimente, pornind de la fructele cele mai delicate, cum sunt murele sau căpșunele, până la carnea roșie de vită sau carnea fragedă de pește își păstrează mai bine culoarea naturală și nutrienții prin congelare.

Se păstrează mai bine vitaminele

Legumele și fructele trebuie congelate în momentul în care sunt perfect coapte, iar procentul de vitamine și nutrienți este la valoarea maximă. Iar vitaminele solubile în apă precum vitamina C se păstrează mult mai bine prin congelare, decât dacă aceste alimente sunt fierte și apoi conservate în saramură sau compot.

Se digeră mai ușor

Puțină lume știe că alimentele la congelator sunt mai sănătoase și mai ușoare pentru digestie decât alimentele conservate în saramură. Prin congelare, fibrele din legume sau din carne se înmoaie și devin mai ușor de digerat.

Spre exemplu, fasolea verde va fierbe mai repede și va fi mai ușor de tolerat, dacă este congelată, decât dacă este conservată în saramură. La fel, carnea de vită va deveni mai fragedă și se va găti mai repede, dacă este în prealabil congelată.

Ce dezavantaje au alimentele congelate

Alimentele congelate prezintă o mulțime de avantaje și, de multe ori, sunt mai sănătoase, decât alimentele care au stat o vreme pe rafturile magazinelor sau în frigiderul tău și pe care le consumi aproape de termenul de expirare. Cu toate acestea, alimentele congelate au și câteva dezavantaje pe care trebuie să le cunoști.

Se pierde mirosul natural și gustul

În mod cert, congelarea afectează parfumul sau mirosul natural al unor alimente, dar și gustul. După decongelare, căpșunele nu vor mai fi la fel de parfumate sau brânza nu va mai fi la fel de apetisantă. Cu toate acestea, conținutul lor nutritiv nu are de suferit și pot fi consumate în siguranță.

Se pierd anumite vitamine și acizi benefici

Congelarea afectează în mică măsură valorile nutritive ale alimentelor, dar totuși afectează. Unele vitamine se depreciază după decongelare, precum și unii acizi benefici cu efect antioxidant. Cu toate acestea, este de preferat să consumi legume și fructe congelate de tine, din surse sigure, decât fructe și legume din import stropite cu pesticide și tratate cu conservanți.

Se pierde gustul natural după un an sau doi

Se recomandă să păstrezi alimentele la congelator timp de 6 – 8 luni sau cel mult 12 luni. Dar ele pot fi consumate în siguranță și după 2 ani, cu toate acestea gustul nu va mai fi deloc cel natural. Carnea devine fadă, peștele se fărâmă ușor, legumele sau fructele își pierd consistența după decongelare, dacă au fost ținute mai mult de un an în congelator. Ele pot fi păstrate ani de zile într-un congelator bun, fără riscul de a fi contaminate cu bacterii, dar gustul lor nu va mai fi cel natural. De aceea, este bine să știi la fiecare grupă de alimente care este timpul optim pentru a păstra alimentele la congelator.

Temperatura optimă din congelator

În general, congelatorul trebuie setat între -18 și -25 de grade Celsius. Legumele, fructele și brânzeturile se păstrează bine între -18 și -20 de grade Celsius, iar carnea se păstrează mai bine între -20 și -24 de grade Celsius.  

Pe timpul verii, când deschizi mai des ușa congelatorului pentru a scoate înghețata sau cuburile de gheață, este bine să setezi o temperatură între -18 și -22 de grade Celsius.

Cum trebuie congelate corect alimentele

Fiecare grupă de alimente are cerințele ei înainte de a fi congelată. Dacă vrei să păstrezi mai mult timp la congelator carnea sau legumele, trebuie să pregătești pungi alimentare sau caserole din plastic sau din aluminiu. Nu toate preparatele, legumele sau fructele pot fi congelate, dar cele care pot fi păstrate la congelator trebuie să fie bine coapte, bine spălate și igienizate.

Iată câteva sfaturi utile pentru a depozita în condiții cât mai curate și sigure alimentele la congelator.

  • Fructele se spală bine cu apă rece în care adaugi zeamă de lămâie sau bicarbonat de sodiu, se clătesc în două rânduri de apă rece și se lasă la scurs. Se așază în straturi în caserole de plastic. Straturile de fructe delicate precum căpșunele, zmeura sau afinele se separă cu foaie de copt, să nu se lipească între ele. Se pun la congelator în sertarul special de fructe.
  • Legumele se spală bine, se clătesc în apă cu lămâie, bicarbonat sau oțet pentru a elimina bacteriile, și se lasă la scurs. Cele mai mari se pot tăia în bucăți potrivite, se curăță de codițe și cotoare și se așază în caserole sau în pungi alimentare. Unele se curăță de coajă (cartofii, dovleceii, vinetele proaspete). Se pun în congelator în sertarul de mijloc sau în sertarul special pentru fructe și legume.
  • Carnea se spală bine cu apă și oțet, se clătește în apă rece, se taie în bucăți potrivite și se pune în pungi alimentare. Se congelează în sertarele din mijloc.
  • Carnea tocată se lasă la scurs, se pune în pungi de plastic sau în folie de aluminiu și se congelează în sertarul de mijloc.
  • Peștele se spală bine în apă rece cu gheață și lămâie, se pune în caserole sau pungi alimentare și se congelează în sertarul din mijloc sau în sertarul de sus.
  • Preparatele gătite se congelează în caserole de plastic sau din aluminiu, în sertarul de sus sau în cel de mijloc.

Cât timp se păstrează alimentele la congelator

Carnea

Carnea tocată

Fie că este de porc, de vită sau de curcan, carnea tocată se poate congela câteva luni de zile, dar se recomandă să se consume după 4 luni, pentru a avea același gust.

Carnea de pui

Pieptul de pui și chiar puiul întreg pot fi congelate în pungi de plastic speciale pentru congelator timp de 9 luni. În acest timp, carnea își păstrează gustul specific și textura naturală.

Carnea de vită și de oaie

Se poate păstra între 8 și 12 luni la congelator.

Carnea de porc

Se recomandă să fie păstrată între 6 și 8 luni.

Carnea de pește

Peștele gras poate fi păstrat între 2 și 3 luni, iar carnea de pește slab poate fi păstrată până la 6 luni.

Șunca și bacon

Se poate păstra până la 2 luni pentru a-și menține gustul bun.

Mezelurile

Se pot păstra între 6 și 12 luni la congelator, în funcție de procentul de grăsime. Cu cât sunt mai grase, cu atât trebuie consumate mai repede.

Pâinea și produsele de panificație

Pâinea, colacii sau chiflele se păstrează la congelator între 3 și 6 luni, dar este recomandat să fie consumate mai devreme.

Este bine să știi însă că numai pâinea de calitate, pâinea pe vatră, densă și făcută cu maia poate fi congelată fără să își modifice textura și gustul. Franzelele pufoase devin gumate după decongelare, și nu mai sunt la fel de gustoase.

Produsele de patiserie fără umplutură pot fi păstrate între 1 și 3 luni.

Prăjiturile uscate, fără creme, pot fi păstrate între 1 și 2 luni.

Legumele

Majoritatea legumelor pot fi congelate, fie proaspete, fie după ce au fost coapte pe grătar (vinetele, ardeii) și curățate de coajă. Legumele pot fi păstrate cel mult 8 luni în congelator, dar se recomandă consumul mai repede.

Fructele

Fructele zemoase pot fi păstrate până la 6 luni, iar cele solide pot fi păstrate până la 8 luni fără să își piardă aroma naturală.

Brânzeturile

Brânzeturile dense și tari, precum și untul, se congelează cel mai bine și pot fi păstrate între 6 și 12 luni.

Laptele

Poate fi păstrat la congelator până la 6 luni, după ce a fost fiert sau pasteurizat.

Albușurile de ouă

Pot fi păstrate în mici borcane de sticlă sau în caserole de plastic până la 12 luni în congelator.

Mâncarea gătită

  • Supa și ciorba: 2 – 3 luni
  • Pizza: 1 – 2 luni
  • Friptura: 1 – 2 luni
  • Mâncărurile pe bază de orez: 2 – 3 luni
  • Mâncărurile pe bază de sosuri de roșii: 1 – 2 luni
  • Garniturile de legume: 1 lună
  • Mâncărurile pe bază de cartofi: 1 – 2 luni.

foto: Profimedia Images

Ultima modificare ianuarie 15, 2024 2:17 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale