Cât costă cele mai scumpe ciuperci din lume. Nu oricine își permite să le cumpere

.

Ciupercile japoneze Matsutake sunt cele mai scumpe ciuperci din lume. Acestea sunt considerate unele dintre cele mai valoroase ingrediente din bucătăria japoneză și sunt apreciate pentru aroma lor puternică, textura cărnoasă și gustul lor unic.

Cât costă cele mai scumpe ciuperci din lume

Matsutake, sau ciupercile mattake cresc în Peninsula Coreeană, în China și chiar în Statele Unite, dar numai cele recoltate în Japonia, în special în zona Kyoto, primesc premii cu adevărat uimitoare. În timp ce Matsutake importat poate costa în jur de 50 dolari pe 500 de grame sau mai puțin, ciupercile japoneze pot costa de până la de zece ori mai mult.

Pentru a ajuta cumpărătorii japonezi să discearnă între Matsutake importat și cel cultivat în țară, Japonia are o lege care cere ca ciupercile importate să fie spălate de murdărie înainte de comercializare, în timp ce soiul autohton are un aspect aspru, murdar, potrivit Odditycentral.

Acest tip de ciuperci costă în jur de 500 dolari per 500 de grame, astfel că prețul lor pe kilogram este de aproximativ 1.000 de dolari.

Citește și: Tânără concediată după ce șefii au aflat că are relații intime cu peste 300 de bărbați pe an: „Oamenii mă judecă”

Citește și: Un preot de 63 de ani s-a însurat cu o fetiță de 12 ani. A ales-o de soție în urmă cu 6 ani

Prețul ciupercilor Matsutake japoneze este influențat de o varietate de factori. În primul rând, există deficitul. În ultimii 70 de ani, recolta anuală a scăzut cu 95%, făcându-l o delicatesă rară. Mai mult, aceste ciuperci sunt recoltate doar o dată pe an, în septembrie sau octombrie și de multe ori sunt amenințate de un vierme invaziv care distruge habitatul ciupercii.

Unde se găsesc ciupercile Matsutake

Mai puțin de 1.000 de tone de Matsutake se găsesc în fiecare an. Acestea cresc pe copacii de pini roșii și trebuie să fie căutați manual în sălbăticie de către oameni care știu să le găsească. Datorită culorii lor maronii, ciupercile Matsutake tind să se amestece foarte bine în frunzișul de toamnă, așa că dacă nu știi exact unde să le cauți, poți trece pe lângă ele și să nu le observi deloc.

Cultivarea artificială a Matsutake-ului s-a dovedit până acum neviabilă, deoarece au o relație cu adevărat simbiotică cu pinii roșii. De asemenea, sunt extrem de sensibile la schimbările meteorologice.

Citește și: Cum a ajuns inima să fie reprezentată aşa cum o ştim azi. Cum a ajuns simbolul iubirii

Citește și: A încercat să-și otrăvească colega însărcinată ca să o împiedice să își ia concediu de maternitate. Cum se apără femeia

Dacă este prea cald, infestările cu insecte vor afecta recolta și dacă este prea rece, vor fi prea uscate sau pur și simplu nu vor crește.

Acest lucru face ca piața ciupercilor Matsutake să fie foarte volatilă, prețurile ajungând până la 500 dolari pentru 500 de grame.

Un alt factor de care depinde prețul piperat al acestor ciuperci este calitatea lor. Matsutake japonez este servit în restaurante rafinate din toată Japonia, în supe, cu orez sau pur și simplu la grătar pe cărbune și servit cu sare.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton