Care sunt țările cu cea mai mare speranță de viață

.

Țările cu cea mai mare speranță de viață se înmulțesc, iar vârsta medie a locuitorilor este și ea în creștere. Inclusiv în Africa speranța de viață a crescut simțitor în ultimii 20 de ani. Iar în statele dezvoltate se pune deja accentul pe un nou concept: speranța de viață sănătoasă.

Vrem să trăim mai mult, dar vrem să trăim sănătos! Locuitorii din țările cu cea mai mare speranță de viață se bucură de un trai longeviv și totodată sănătos, au acces la servicii medicale de calitate și înțeleg mai bine riscurile de sănătate datorită unei educații solide.  

Potrivit Națiunilor Unite, speranța de viață globală pentru anul 2023 este de 70,8 ani pentru bărbați și 76 de ani pentru femei, cu o medie de 73,4 ani pentru ambele sexe.

În pofida pandemiilor tot mai virulente, a poluării și a conflictelor armate, în pofida răspândirii drogurilor și a înmulțirii cazurilor de cancer, speranța de viață pe tot globul este în creștere. Conform celor mai noi statistici, între anii 2000 și 2016, speranța medie de viață a crescut cu 5,5 ani la nivel global.

Țările cu cea mai mică speranță de viață din lume continuă să fie cele din  Africa. Cu toate acestea, în statele africane în care se fac anual campanii împotriva HIV și a malariei, șansele de a trăi mai mult au crescut, înregistrând o creștere cu 10,3 ani între anii 2000 și 2016.

Cum este influențată speranța de viață

Acest concept reprezintă numărul mediu de ani pe care o persoană se poate aștepta să îi trăiască. Longevitatea este influențată de o serie de factori sociali și strict personali:

  • moștenirea genetică,
  • sexul (femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații în orice parte a lumii)
  • stilul de viață: igiena, grija pentru sănătate, dieta, exercițiile fizice,
  • alegerile personale (fumatul, opioidele și drogurile de mare risc, meseriile cu un anume grad de risc pentru boli profesionale)
  • accesul la educație,
  • accesul la serviciile medicale de calitate,
  • rata criminalității.

Ce este speranța de viață sănătoasă

Acest nou concept reprezintă numărul mediu de ani în care o persoană poate considera că este sănătoasă, că nu suferă de boli cronice sau incurabile și că nu are nevoie de îngrijiri medicale și tratament pe termen lung.

Așa cum ne așteptam, speranța de viață sănătoasă este mai scurtă decât speranța de viață. De obicei, la vârsta a treia fiecare dintre noi începem să avem anumite probleme medicale, astfel că speranța de viață sănătoasă poate fi cu 10 sau chiar 20 de ani mai scurtă decât speranța de viață.

În 2020, speranța medie de viață sănătoasă la naștere în UE a fost de 64,5 ani la femei și 63,5 ani la bărbați. Această medie a crescut cu 2,6 ani între 2011 și 2020, urcând de la 61,4 la 64 de ani.

Suedia este pe primul la acest capitol – aici femeile trăiesc, în medie, 72,7 ani sănătoși, iar bărbații – 72,8. Urmează Italia și Malta. Femeile din România au o speranță de viață sănătoasă de numai 60,5 ani, iar bărbații – 59,3 ani.

Topul țărilor cu cea mai mare speranță de viață – 2023

Conform datelor Organizației Națiunilor Unite, iată un top 10 al statelor unde populația trăiește mai mult și mai bine. Informațiile au fost adunate în cursul anului 2023.

1. Monaco

Cu toată că este a doua cea mai mică țară din lume, Monaco are cea mai lungă speranță de viață, estimată de ONU la o medie de 87 de ani. Bărbații din Monaco trăiesc în medie 85,17 ani, iar femeile trăiesc și mai mult – 88,99 de ani.

Specialiștii consideră că veniturile mari ale populației, dieta lor sănătoasă bazată pe fructe, legume și pește, dar și serviciile medicale de top constituie principalii factori care au făcut ca speranța de viață să crească atât de mult în Monaco.

2. Hong Kong

Această metropolă considerată a patra putere financiară a lumii, a doua în top în ceea ce privește numărul de miliardari și una dintre cele mai dezvoltate zone de pe glob, are o speranță medie de viață de 88,66 de ani pentru femei și 83 de ani pentru bărbați.

Hong Kong are cea mai scăzută rată a mortalității infantile din lume și programe de îngrijire a sănătății copiilor de înaltă calitate. Locuitorii din această regiune au unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai, dar și aici există discrepanțe uriașe între cei cu posibilități materiale și oamenii care abia își permit o pâine.

3. Macao

Macao, a doua regiune administrativă specială a Chinei după Hong Kong, are a treia cea mai mare speranță de viață din 2023, cu o medie de 85,51 de ani. Bărbații născuți în Macao se pot aștepta să trăiască aproximativ 82,88 de ani, iar femeile se pot aștepta la aproximativ 88,11de ani. Speranța mare de viață din Macao este atribuită unor factori precum mediul și aerul curat, educația excelentă, accesul facil la îngrijirea sănătății și economia puternică.

4. Japonia

În Japonia, speranța de viață în 2023 a ajuns la aproximativ 87,97 de ani pentru femei și 81,91 de ani pentru bărbați, cu o durată medie mixtă de viață de 84,95 de ani. Calitatea bună a vieții în Japonia este influențată de alimentația specifică popoarelor insulare, cu mult pește, fructe de mare și legume, dar și de faptul că japonezii rămân activi și lucrează până la vârste înaintate. În plus, cei mai mulți japonezi trecuți de 40 – 45 de ani continuă să urmeze diverse sporturi în aer liber.

5. Liechtenstein

O altă țară de mici dimensiuni, Liechtenstein se laudă cu o speranță medie de viață de 84,95 ani – 83,16 ani pentru bărbați și 86,23 pentru femei. Pe lângă veniturile mari ale locuitorilor, contează foarte mult accesul la servicii medicale gratuite de cea mai bună calitate și un grad de poluare scăzut, față de alte state învecinate.

6. Elveția

Speranța medie de viață a Elveției este de 84,38 de ani. Se așteaptă ca femeile să trăiască aproximativ 86,05 ani, iar bărbații, aproximativ 82,63 ani. Speranța de viață în Elveția este aproape dublă față de cea de la începutul secolului al XX-lea. Bunăstarea și gradul de satisfacție al locuitorilor sunt printre cele mai ridicate din Europa, iar dieta elvețienilor este foarte sănătoasă, cu multe legume și brânzeturi. În plus, autoritățile din domeniul medical pun accentul pe medicina de prevenție și îmbătrânirea sănătoasă, iar poluarea este mult mai redusă decât în statele vecine.

7. Singapore

Singapore a urcat pe locul 7 între țările cu cea mai mare speranță de viață din lume începând cu anul 2023. Aici, bărbații au o durată medie de viață de 82,13 ani, iar femeile de 86,42 ani. Singapore are o rată scăzută în ceea ce privește mortalitatea infantilă, mortalitatea în trafic și decesele cauzate de poluarea aerului. În plus, Singapore a redus foarte mult factorii de risc precum bolile cardiovasculare sau respiratorii cronice și afecțiunile legate de igiena precară și apa infestată.

8. Italia

Durata medie de viață în Italia a scăzut ușor în ultimii 10 ani din cauza sărăciei și a poluării. În anul 2023, Italia a ajuns doar pe locul 8 între țările cu cea mai mare speranță de viață din lume. Italienii trăiesc în medie 84,20 de ani, mai exact 86,13 ani pentru femei și 82,15 ani pentru bărbați. Speranța de viață din Italia a înregistrat o scădere și din cauza zonelor din sud care sunt foarte sărace și nu oferă servicii medicale și de prevenție la standardele Uniunii Europene.

9. Vatican

Cea mai mică țară din Europa și din lume, Vaticanul are o particularitate deosebită. Populația Vaticanului este în întregime alcătuită din clerici, cu un stil de viață aproximativ sedentar. Cu toate acestea, bărbații din Vatican au o speranță de viață medie de 82,17 ani prognozată pentru anul 2023.

10. Coreea de Sud

O surpriză în topul celor mai logevive popoare o reprezintă Coreea de Sud, unde nivelul de trai și serviciile medicale s-au dezvoltat rapid în ultimii 20 de ani. Bărbații trăiesc în medie 80,83 ani, iar femeile pot trăi în medie 87,23 ani, cu o speranță de viață combinată de 84,14 ani.

Accesul la servicii medicale foarte bune, campaniile de prevenție și asistența socială a permis coreenilor să facă progrese mari. Specialiștii se așteaptă ca această țară să urce în primele locuri din top până în anul 2030.

Durata de viață, tot mai lungă în Asia

Așa cum se poate observa în topul realizat de ONU pentru anul 2023, țările asiatice încep să domine în ceea ce privește speranța de viață. În Coreea de Sud și Japonia se pare că trăiesc cei mai mulți centenari, iar dieta bazată pe legume și pește nu este singurul factor.

Mulți asiatici duc o viață de familie echilibrată și fac mișcare în aer liber, îndeosebi yoga, exerciții de concentrare, meditație și respirație pe care le repetă cu religiozitate. În Japonia, spre exemplu, se pune accentul pe activități și grupări destinate seniorilor care rămân mult mai activi și optimiști. În Coreea de Sud contează foarte mult serviciile medicale de foarte bună calitate, dar și dieta cu multe alimente fermentate care contribuie la scăderea colesterolului. În Spania și Italia, țări unde media de viață depășește de asemenea 80 de ani, un factor important pare să fie uleiul de măsline, secondat de vinul roșu de bună calitate consumat cu măsură.

Longevitatea a fost în creștere în Uniunea Europeană și în zonele dezvoltate ale Asiei, iar speranța de viață a crescut cu 2 – 3 ani la fiecare deceniu. Specialiștii se așteaptă ca mai multe regiuni din Asia să intre în top, datorită nivelului de trai tot mai ridicat.

Speranța de viață în România

Țara noastră este încă departe de țările cu cea mai mare speranță de viață. Noi continuăm să ne situăm pe ultimele locuri în topurile realizate în Uniunea Europeană. Bulgaria și România se pare că ocupă intotdeauna ultimele locuri. Țara cu cea mai mică speranță de viață este Bulgaria (71,4 ani), dar aici trăiește cel mai mare număr de fumători din Europa. Urmează România, cu o speranță medie de viață de 72,8 ani.

Creșterea speranței de viață la noi în țară a fost modestă, doar cu 1,6 ani în ultimele două decenii, aproximativ egală cu cea a Greciei. Din nefericire, mortalitatea infantilă este ridicată în România, de asemenea mortalitatea în urma accidentelor rutiere și a accidentelor de muncă, iar serviciile medicale nu se ridică la standardele unor state dezvoltate din Uniunea Europeană.

foto: Pexels.com

Ultima modificare februarie 19, 2024 4:59 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale