Care sunt cauzele absenței secreției mamare

.
Absența secreției mamare (lipsa laptelui matern), numită și agalactie (lipsa lactației) sau hipogalactie (lactație scăzută), este o afecțiune medicală în cazul căreia lactația este insuficientă sau inexistentă. Absența secreției mamare se datorează cel mai adesea fie producției insuficiente a unui hormon din organismul femeii numit prolactină, fie insuficientei dezvoltării a țesutului glandular.

Încă din primele luni de sarcină, glandele care produc lapte încep să se pregătească pentru sosirea bebelușului și, chiar din luna a șasea de sarcină, sânii sunt gata să producă lapte. Imediat după nașterea copilului, placenta este eliminată. Aceasta determină un hormon din organismul femeii (prolactina) să activeze glandele care produc lapte. Între a treia și a cincea zi, sânii femeii se umplu cu lapte.

Apoi, prin suptul bebelușului este stimulată producția continuă de lapte matern. Suptul bebelușului stimulează terminațiile nervoase din mameloane care transmit semnale glandei pituitare să producă oxitocină, un hormon care determină glandele mamare să livreze lapte bebelușului. Alăptarea frecventă duce la stimularea producției de lapte matern. Există cazuri în care reflexul de ejecție a laptelui ca urmare a suptului poate să nu funcționeze corespunzător, ceea ce conduce la absența secreției mamare (lipsa laptelui matern).

 Absența secreției mamare (lipsa laptelui matern). Cauze

Citește mai departe în Dicționarul medical.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton