Cea mai veche propoziție din lume a fost descoperită, miercuri, de o echipă de arheologi. Inscripția stă scrisă pe un pieptăn de fildeș ce a fost găsit în sudul Israelului.
Inscripția rară folosește alfabetul canaanit, considerat cel mai vechi din lume, și precursorul celui latin, iar analiza marcajelor a confirmat faptul că aceasta este cea mai veche propoziție cunoscută, notează The Guardian.
Care este cea mai veche propoziție din lume
Propoziția, care s-a păstrat atâția mii de ani, spune: „Fie ca această apărare să elimine păduchii părului și ai bărbii”.
Pieptenele are o dimensiune de 3.5 cm pe 2.5 cm și datează din anul 1700 î.Hr. Acesta a fost descoperit la situl arheologic Tel Lachish în anul 2017.
Deși a fost găsit în urmă cu cinci ani, inscripția a putut fi deslușită de abia anul acesta.
În urma analizelor făcute pe marcajele inscripționate pe pieptene s-a ajuns la concluzia că este cea mai veche propoziție cunoscută. Ea a fost scrisă în canaanită, un alfabet ce a fost inventat cu aproximativ 3.800 de ani în urmă.
„Inscripția este foarte umană”, a afirmat profesorul Yosef Garfinkel, arheolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
Yosef Garfinkel a ajutat la conducerea săpăturilor din Tel Lachish.
„În zilele noastre avem toate aceste spray-uri și medicamente și otrăvuri moderne. În trecut, oamenii nu aveau așa ceva”, a explicat profesorul, făcând referire la faptul că inscripția sugerează că oamenii s-au luptat cu păduchii încă din acea vreme.
Cum arată pieptenele găsit la Tel Lachish
Pieptenele pe care a fost descoperită cea mai veche propoziție din lume este din fildeș și și-a pierdut o parte din dinți.
Deși este extrem de uzat, cioturile rămase indică faptul că a avut șase dinți dinstanțați pe o parte, ce erau folosiți pentru descurcarea părului. Pe partea cealaltă avea 14 dinți apropiați, această parte fiind folosită pentru îndepărtarea păduchilor.