Care sunt capitalele culturale europene în 2024

.

Supraviețuire, lumină și… sare sunt conceptele care vor uni cele trei capitale culturale europene în 2024. Artiști, cântăreți și mari personalități din Austria, Estonia și Norvegia vor arăta lumii cele mai frumoase zone și orașe cu care se mândresc cele trei țări.

Faimoasa regiune Salzkammergut din Austria, cu stațiunea Bad Ischl, orașul Tartu din Estonia și orașul Bodo din Norvegia au fost desemnate capitale culturale europene în 2024. Fiecare dintre cele trei orașe au pregătit o serie de evenimente culturale și manifestări artistice care respectă o temă principală.

Pentru Bad Ischl și toate celelalte 20 de localități din Salzkammergut, tema din acest an este ”cultura este noua sare”, iar subiectul aduce aminte de una dintre cele mai mari bogății ale zonei și anume zăcămintele de sare și apele saline care au dus faima acestei regiuni în întreaga lume încă din secolul al XIX-lea.

Orașul Tartu din Estonia a ales drept temă principală pentru evenimentele culturale din 2024 ”arta supraviețuirii”. Iar orașul Bodo din Norvegia are drept temă cheie pentru manifestările artistice și culturale ale anului 2024 ”lumina”.

Bad Ischl – stațiunea cu aer imperial

Austria participă la programul Capitale Europene ale Culturii în 2024 cu regiunea Salzkammergut și în mod special cu cea mai cunoscută localitate din această regiune și anume stațiunea Bad Ischl. Localitate mică, de numai 14.000 de locuitori, protejată de vârfuri montane puternice și bogată în ape sărate și lacuri de o frumusețe rară, Bad Ischl a fost preferata familiei imperiale și în mod deosebit a împărătesei Sisi. Datorită ei, care a ales această localitate drept loc de refugiu, relaxare și tratamente balneare, Bad Ischl a atras numeroase familii nobile, s-a îmbogățit cu adevărare palate imperiale și vile de lux, cu hoteluri și centre spa tot mai sofisticate.

Vara, Bad Ischl atrage turiștii cu băi sărate, un aer ozonat excelent, cu peisaje montane care îți taie respirația și trasee pe munte de o frumusețe rară. Iarna, renumita stațiune oferă hoteluri de lux, o gastronomie delicioasă și pârtii de ski perfecte pentru amatorii sporturilor pe zăpadă.

Bad Ischl nu reprezintă singur Austria în programul Capitale culturale europene în 2024. Alături de renumita stațiune se află întreaga regiune Salzkammergut, renumită pentru localitățile ei pitorești, pentru râul Traun și lacurile alpine cristaline și pentru satul Hallstatt, atât de cunoscut după clădirile lui pitorești care se oglindesc în apa lacului Obersee.

Orașul preferat al împărătesei Sisi

Povestea de dragoste dintre tânărul împărat Franz Joseph, care avea pe atunci 23 de ani, și frumoasa Elisabeta de numai 15 ani a început în Bad Ischl. Aici s-au cunoscut cei doi în anul 1853 și tot aici s-au logodit. Deși avea să fie încoronată împărăteasă și să trăiască cea mai mare parte a vieții la Viena, Sissi a păstrat Bad Ischl în inima ei. Aici se refugia să se odihnească, să picteze, să scrie poezii și să trăiască liberă în natură, departe de rigorile curții imperiale. Și tot aici, Sissi a fost ultima dată alături de împăratul Franz Joseph înainte de asasinarea ei în anul 1898.

Timp de cel puțin 50 de ani, stațiunea a fost reședința familiei imperiale în timpul vacanței de vară și a atras numeroase familii nobile din imperiu, dar și din străinătate. Bad Ischl a fost vizitat de capete înalte din familia regală britanică, de conți italieni și nobili germani, de numeroși artiști și scriitori celebri.

Ce poți vizita în Bad Ischl și împrejurimi

Întreaga stațiune îți oferă locuri de o frumusețe rară, palatele și vilele de lux sunt presărate pe străzile din centrul vechi, iar peisajele montane sunt fabuloase. Dacă ajungi în Bad Ischl cu ocazia programului cultural 2024, poți vizita celebra Kaiservilla, palatul folosit de familia imperială, înconjurat de un parc grandios, apoi Muzeul Fofografiei aflat în apropiere. După o plimbare pe străzile stațiunii, poți lua telegondola care spre păşunile alpine Katrin la 1415 metri altitudine și oferă o vedere panoramică minunată asupra munţilor din regiunea Salzkammergut. In apropiere se găsesc și ruinele Castelului Wildenstein, care a ars în anul 1715.

Bad Ischl a fost în trecut un important centru industrial de prelucrare și comercializare a sării, prima mină a fost deschisă în anul 1563, iar următoarea în 1571. Datorită trecutului său în care sarea a jucat un rol important pentru localnici, în anul 2024, Bad Ischl a ales tema ”cultura este noua sare” pentru manifestările culturale din cadrul programului Capitale culturale europene.

Când începe anul cultural european în Salzkammergut

Ceremonia de deschidere va avea loc în Bad Ischl, pe data de 20 ianuarie 2024, în Kurpark sau parcul central al stațiunii. Localnicii și turiștii deopotrivă se vor bucura de un spectacol inedit, vor avea ocazia să asculte un concert de yodel-ere, cântat pe 1000 de voci, o vor revedea pe Conchita Wurst, care a câștigat Eurovision 2014, vor asculta muzica fanfarelor din mai multe localități ale regiunii și vor asista la un spectacol de dansuri tradiționale. În anumite zone cheie ale orașului vor fi instalate 23 de figurine din lumini create de artista Isa Stein și va fi prezentat proiectul de artă ”Flood” al artiștilor Ruth Schnell și Martin Kusch.

Tartu – sufletul și inima Estoniei

 Al doilea oraș ca mărime al Estoniei, după capitala Talin, și vechi centru universitar, Tartu este considerat de localnici ”centrul științei, educației și culturii din Estonia”.  Tartu este totodată principalul centru universitar al Estoniei, iar studenții reprezintă o cincime din numărul total al populației. Această infuzie de tinerețe și spirit pătrunde în toate colțurile orașului încărcat de istorie, tradiții și artă.

Datorită programului Capitale culturale europene în 2024, numeroși turiști vor avea ocazia să descopere Tartu, un oraș cosmopolit, cu un aer din secolul al XIX-lea, retușat cu accente moderne, în care se vorbește limba engleză la tot pasul și în care vei descoperi parcuri și grădini uimitoare, inclusiv o Grădină Botanică cu peste 200 de specii de trandafiri.  

Ce poți vizita în Tartu

Clădirile din centrul istoric au o frumusețe aparte și îmbină linii arhitecturale împrumutate deopotrivă din Rusia, Germania sau Suedia. Aici vei găsi muzee inedite, parcuri frumos îngrijite, localuri unde se mănâncă excelent și o viață de noapte vibrantă. Este un oraș istoric, care pulsează datorită tineretului și adună în fiecare an numeroase evenimente culturale și artistice.

Una dintre cele mai tari atracții din Tartu este cartierul Supilinn sau cartierul ciorbelor, un fel de mahala cu clădiri vechi din lemn, în care fiecare stradă poartă nume de legume precum Strada Cartofilor sau Strada Fasolei.

Celebru este și un local de noapte, considerat clubul cu cel mai înalt tavan din lume, găzduit în sediul cramelor Gunpowder din Tartu. În jur, s-au deschis foarte multe baruri, terase, cafenele și cantine studențești unde te poți bucura de o cafea și de muzică bună.

Tartu este și orașul celor mai interesante muzee din Estonia. Muzeul Național al Estoniei evocă cultura și istoria estonienilor și Muzeul KGB, găzduit chiar în fostul sediu al KGB Estonia, pe durata comunismului, iar expozițiile vorbesc despre tehnicile de tortură și condițiile inumane în care erau întemnițați prizonierii. Nu trebuie ratat nici Muzeul de Artă din Tartu, situat în centrul istoric al orașului, care adăpostește colecții valoroase de pictură și grafică.

Se poate vizita și castelul Casa Ecaterinei, un palat înălțat în secolul al XVIII-lea și pe seama căruia a fost inventată o poveste falsă – cum că înăuntru ar fi locuit, la un moment dat, împărăteasa Ecaterina a II-a Rusiei.

Când începe anul cultural european în Tartu

Cine este curios să viziteze Estonia și mai ales orașul universitar Tartu, trebuie să își rezerve un sejur aici în ultima decadă a lunii ianuarie. Programul Capitale Culturale Europene în 2024 începe în Tartu pe data de 26 ianuarie, cu un spectacul grandios pe malul râului Emajõgi, cu tema „Orașul sângelui tânăr!”. La acest eveniment spectaculos vor urca pe scenă artiști, actori și dansatori îndrăgiți care vor aduce un tribut Universității și vieții de student.

Un alt eveniment interesant care va avea loc în cursul primăverii se va intitula ”Sărutând Tartu” și îi va invita pe localnici și turiști să împartă îmbrățisări și săruturi pe stradă. Iar în luna august va fi organizată o paradă care va celebra căsătoriile de același sex, permise prin lege din luna ianuarie 2024 în Estonia.

Bodo – lumină, natură, sustenabilitate

Capitala regiunii Nordland și cel mai frumos oraș de unde poți admira Luminile Nordului, Bodo este al treilea oraș al Norvegiei care devine capitală culturală europeană, după Bergen – anul 2000 și Stavanger – anul 2008. Dar Bodo este prima capitală culturală europeană din Antarctica și tocmai poziția lui atât de aproape de Polul Nord l-a ajutat să primească invitația de a face parte din programul Capitale culturale europene în 2024.

Regiunea Nordland se întinde pe 800 de km, iar oamenii trăiesc aici de peste 10.000 de ani în coeziune cu natura și ritmul ancestral al mării. Dimensiunea arctică se reflectă și în abordarea autorităților din Bodo față de cultură și în programul conceput pentru marele eveniment din acest an.

Ce poți vizita în Bodo

Bodo este situat la nord de Cercul Polar și este un loc special pentru cei care doresc să vadă Luminile Nordului. Inconjurată de natură, localitatea Bodo este situată la intrarea fiordului Salt. La numai 30 km depărtare se găseste o altă atracție a Norvegei, Saltstraumen cel mai puternic curent de maree din lume pe care îl poți simți călătorind cu vasele de croazieră pe Marea Nordului. Mulți călători cunosc orașul Bodo drept una dintre obiectivele principale de pe coasta Hurtigruten sau drept popas înainte de a ajunge pe insulele Lofoten.

Turismul a crescut masiv în ultimii ani, natura fiind atracția principală. Orașul este amplasat între munți și ocean, oferind trasee de drumeție, locații pentru observarea păsărilor, dar și locații excelente pentru observarea Aurorei Boreale.

Orașul este supranumit Sea Eagle Capital datorită populației de vulturi codalb care este cea mai mare din lume.

Aici mai poți vizita un interesant muzeu al aviație, cu o colecție impresionantă de avioane și elicoptere, și Muzeul Nordland cu expoziții care cuprind perioada vikingilor și cultura Sami. În interiorul muzeului poți vizita o colibă Sami pe care o puteți admira împreună cu toba cu puteri magice folosită de șamanii tribului.

Când începe anul cultural european în Bodo

Programul Capitale culturale europene în 2024 se va deschide în Bodo pe data de 3 februarie 2024 cu un spectacol inedit, care va avea loc pe o scenă plutitoare în golful orașului.

Odată cu acest program, care se desfășoară sub tematica luminii, localnicii și turiștii vor descoperi o nouă bibliotecă și un centru cultural dedicat culturii Sami, alături de multe alte proiecte culturale planificate pentru acest an. Un alt eveniment dedicat luminii va avea loc pe data de 22 iunie, când turiștii vor putea admira Soarele de la miezul nopții. El va fi urmat de spectacole și evenimente dedicate Luminilor Nordului în lunile noiembrie – decembrie.

foto: 123rf.com

Ultima modificare ianuarie 14, 2024 3:19 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale