Când se trece la ora de vară în 2024. Ce impact are asupra sănătății schimbarea orei

.

Ora de vară în 2024 va intra în vigoare, conform tradiției, la sfârșitul lunii martie. România va trece la ora de vară în 2024 în ultimul weekend din luna martie și vom beneficia de mai multe ore de lumină în timpul zilei în tot sezonul cald.

Țara noastră menține tradiția de a schimba ora de două ori pe an, iar ora de vară în 2024 va intra în vigoare în noaptea de 30 spre 31 martie 2024. Conform regulamentelor internaționale, România va trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie, la numai zece zile după echinocțiul de primăvară.

Așa cum știm, la echinocțiul de primăvară, care va fi pe data de 20 martie 2024, ziua va fi egală cu noaptea, iar lumina zilei va crește treptat și nopțile vor fi tot mai scurte până la solstițiul de vară 2024 care va fi pe data de 20 iunie.

O oră în plus de lumină

Ne vom bucura de mai multă lumină pe timpul zilei, la echinocțiul de primăvară, când soarele va răsări la ora 6 și 18 minute și va apune la ora 18 și 29 de minute (ora României). La 10 zile după ce începe să crească lumina zilei vom beneficia și de trecerea la ora de vară în 2024, în noaptea de 30 spre 31 martie.

Datorită acestei schimbări, vom avea parte de o oră de lumină în plus pe data de 31 martie. În mod normal, soarele ar apune pe data de 31 martie la ora 19 și 11 minute, conforme orarului de iarnă. Dar, având în vedere că vom trece la ora de vară, apusul se va amâna cu o oră, astfel că soarele va apune pe data de 31 martie 2024 la ora 20 și 11 minute.

Cum se calculează ora de vară în 2024

Duminică, 31 martie 2024, este ziua în care trebuie să ne dăm ceasurile cu o oră înainte. Conform convențiilor internaționale, ora 3 în dimineața zilei de duminică, 31 martie, va deveni ora 4. Vom pierde o oră din programul nostru, dar vom câștiga o oră de lumină, deoarece soarele va apune după ora 20.

Așadar, pe data de 31 martie, când se trece la ora de vară în 2024, soarele va răsări la ora 6 și 58 de minute și va apune la ora 20 și 11 minute.

Apoi zilele vor crește până la solstițiul de vară din data de 20 iunie, când va fi cea mai lungă zi din an, iar soarele va apune la ora 21 și 40 de minute.

În data de 31 martie 2024, ziua va avea 23 de ore, iar noi vom dormi cu o oră mai puțin duminică. Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, 27 octombrie 2024, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Datorită schimbării la ora de vară, vom beneficia în sezonul cald de mai multe ore de lumină pe timpul zilei. Dacă România ar renunța la ora de vară, atunci soarele ar apune mai devreme cu o oră în zilele de vară, iar la mijlocul verii, în luna iulie, ar fi deja întuneric la ora 21.00.

Ce țări trec la ora de vară pe data de 10 martie 2024

România, mare parte din statele Uniunii Europene, Vaticanul, Serbia, Muntenegru sau Republica Moldova vor trece la ora de vară în 2024 pe data de 31 martie. Cu toate acestea, câteva zone din lume, între care Statele Unite ale Americii, vor trece la ora de vară pe data de 10 martie 2024. De menționat că, atât în UK, cât și în SUA au fost discutate în parlament renunțarea la schimbarea orei.

Ora de vară în 2024 – 10 martie 2024

  • Majoritatea regiunilor din Canada
  • Insulele Bermude
  • Cuba
  • Haiti
  • Unele regiuni din Mexic, precum Baja California
  • Bahamas
  • Statele Unite ale Americii cu excepția Hawai și Arizona

De când a adoptat România ora de vară

Trecerea la ora de vară este încetățenită în România din perioada celui de al doilea război mondial, după ce această măsură și-a dovedit eficiența economică în Germania și în Marea Britanie.

Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state ale lumii şi afectează peste un miliard de oameni anual. Uniunea Europeană a adoptat ora de vară folosită în Anglia – și anume, din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie.

În țara noastră, ca și în alte state vecine, din rațiuni economice impuse de realitatea războiului, a fost adoptată ora de vară în anul 1939 și a fost menținută câțiva ani. Ulterior, din anul 1943, ora de vară a fost abandonată, dar s-a revenit la ea în perioada comunistă, începând din anul 1979, astfel încât să profităm de mai multă lumină naturală seara și să facem economie la curentul electric.  

Cât de eficientă mai este azi ora de vară

Tot mai multe voci cer renunțarea la ora de vară, multe persoane fiind afectate de pierderea unei ore de somn dimineața în ziua de duminică, în care odihna este importantă.

De asemenea, un studiu realizat la nivel european arată că trecerea la ora de vară în 2024 nu are niciun beneficiu real asupra economiei. Din contră, apar efecte nedorite asupra sănătății, asupra agriculturii și asupra siguranței în traficul rutier.

În anul 2018, un grup de parlamentari români a solicitat renunțarea la ora de vară are generează perturbări ale traficului aerian și feroviar și are consecințe asupra sănătății umane. De asemenea, ei au prezentat un studiu care demonstra că ora de vară nu mai produce avantaje economice în ceea ce privește folosirea eficientă a curentului electric.

Lumea s-a schimbat radical față de secolul trecut. Orașele sunt luminate noaptea aproape la fel ca ziua, iar lucrătorii au programe atât de variate de lucru, încât nimeni nu mai depinde de lumina zilei până seara târziu. Mai nou, folosim tot mai mult becurile economice, iar în fiecare gospodărie au apărut aparate noi care au crescut consumul de curent electric pe timpul verii, așa cum sunt aparatele de aer condiționat, lăzile frigorifice sau ventilatoarele.

Schimbarea orei și impactul asupra sănătății

De ani de zile, ne-am obișnuit deja că, în ultima duminică din luna martie avem o zi mai scurtă cu o oră și dormim mai puțin. Cu toate acestea, mulți dintre noi sunt profund afectați de faptul că pierd o oră de somn. Multe persoane se plâng că sunt mai obosite și ușor dezorientate a doua zi, luni, când trebuie să meargă la muncă.

De asemenea, sunt foarte multe persoane care nu se pot adapta rapid la schimbarea orei. Ele resimt stări de anxietate, depresie si nervozitate sau oboseală care se pot manifesta timp de câteva zile după schimbarea orei.

Pentru o perioadă scurtă de timp pot interveni schimbări hormonale dictate de melatonină. Acest hormon este produs pe timpul nopții, când noi trebuie să ne odihnim, și îi dictează creierului când se apropie ora de somn și de odihnă. Faptul că trecerea la ora de vară din 2024 amână apusul soarelui cu o oră, acest lucru poate perturba secreția de melatonină și ne poate perturba programul obișnuit de odihnă. În miezul verii, aproape toată luna iulie, se întunecă abia la ora 22, iar mulți dintre noi avem obiceiul să stăm treji până mai târziu, spre miezul nopții.

Dacă nu am trece la ora de vară, în sezonul cald s-ar întuneca mai devreme cu o oră. Cel mai târziu soarele ar apune în luna iulie la ora 20 și 41 de minute și s-ar face întuneric în jurul orei 21, astfel că melatonina ne-ar ajuta să ne culcăm mai devreme și, poate, să ne odihnim mai mult.

Datorită acestor considerente, multe voci solicită la renunțarea acestui obicei de a implementa ora de vară începând cu luna martie. Au fost mai multe inițiative în Parlamentul României și în Parlamentul European, dar nu s-a luat până în prezent nicio decizie definitivă cu privire la toate statele membre. Probabil vor mai trece ani buni până când se va renunța la ora de vară.

Ora de vară 2025 – 2030

Weekendul 29 – 30 martie 2025

Weekendul 28 – 29 martie 2026

Weekendul 27 – 28 martie 2027

Weekendul 25 – 26 martie 2028 (an bisect)

Weekendul 24 – 25 martie 2029

Weekendul 23 – 24 martie 2030

Ce țări au renunțat deja la schimbarea orei

Parlamentul European a votat încă din luna martie 2019 renunțarea la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. A fost organizată și o consultare publică la care au răspuns individual 4,5 milioane de cetățeni europeni, iar 84% dintre ei s-au pronunțat în favoarea întreruperii modificării orei.

Ultima schimbare de oră pentru ţările din Uniunea Europeană trebuia să aibă loc în anul 2021, dar nu toate țările au luat decizie finală. Nici România nu a decis concret ce oră oficială păstrează, fie ea ora standard sau ora de iarnă, ori pe cea de vară.

O parte dintre țările care au aderat la acest sistem au decis, pe parcurs, să renunțe la ora de iarnă.

În total sunt 74 de țări care schimbă ora, 175 de state care nu au schimbat ora niciodată și 68 de țări care au decis să renunțe la schimbarea orei.

Spre exemplu, Argentina a renunțat să mai schimbe ora în anul 2010, Rusia în 2011, iar Turcia în 2017. Egiptul a trecut la schimbarea vară/iarnă în 2014, dar în 2015 a și renunțat, pentru că nu-i oferea deloc beneficiile pe care le aștepta.

Între timp, la nivelul Parlamentului European planul a fost abandonat, poate și din cauza faptului că este necesar un timp mai lung pentru a corela orarul transporturilor, trenuri și avioane, în funcție de sistemul pe care îl adoptă fiecare stat european.

foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton