Buna Vestire este cea mai veche sărbătoarea a Maicii Domnului, păstrată de credincioșii ortodocși de câteva secole la data de 25 martie. Buna Vestire sau Blagoveștenia este o sărbătoare a bucuriei și a veștilor bune, care amintesc de Nașterea Domnului Iisus Hristos.
Cuprins
- 1 Când a fost stabilită sărbătoarea Bunei Vestiri
- 2 Buna Vestire în Scripturi
- 3 Încrederea deplină în cuvântul Domnului
- 4 Cum se sărbătorește Buna Vestire
- 5 Blagoveștenia în tradițiile românilor
- 6 Buna Vestire sau Ziua Cucului
Buna Vestire este una dintre cele mai vechi sărbători creștine închinată Fecioarei Maria. Ea a început să fie tot mai des sărbătorită în comunitățile creștine din Imperiul Roman, după ce s-a stabilit ziua de 25 decembrie ca zi a Nașterii lui Isus.
Buna Vestire ne amintește de ziua în care Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu pe pământ și i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Fiul Domnului.
Cuprins
Când a fost stabilită sărbătoarea Bunei Vestiri
Conform documentelor, Buna Vestire este prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, menționată în izvoarele scrise ale bisericii creștine. La începuturi, sărbătoarea era ținută la date diferite, în funcție de tradiția comunităților creștine și era doar o sărbătoare locală.
În unele regiuni din Imperiul Roman era cunoscută drept Așteptarea Nașterii Domnului. Unele biserici o sărbătoreau în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, alte comunități creștine precum cele din Spania sau Galia, o sărbătoreau pe 18 decembrie.
Din anul 680, Papa Leon a introdus această sărbătoare la Roma, apoi ea s-a generalizat în lumea creștină și din secolul al XI-lea a început să fie cunoscută și sărbătorită de toți creștinii.
Românii sărbătoresc, probabil, Buna Vestire încă din secolul al V-lea, când Biserica de la Răsărit a stabilit data de 25 martie, cu nouă luni mai devreme de 25 decembrie, când sărbătorim Crăciunul și Nașterea lui Iisus.
Buna Vestire în Scripturi
„Iar în a șasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.
Și intrând îngerul la ea, a zis:
Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată ești tu între femei!
Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta?
Și îngerul i-a zis:
Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Și iată vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema, și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Și va împărăți peste casa lui Iacov în veci și împărăția Lui nu va avea sfârșit.
Și a zis Maria către înger:
Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?
Și răspunzând, îngerul i-a zis:
Duhul Sfânt Se va pogori peste tine și puterea Celui Preaânalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Și iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit și ea fiu la bătrânețea ei și aceasta este a șasea lună pentru ea, cea numită stearpă. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputință.
Și a zis Maria:
Iată roaba Domnului! Fie mie după cuvântul tău!
Si îngerul a plecat de la ea”. (Luca I, 26-38).
Încrederea deplină în cuvântul Domnului
Fecioara Maria a fost aleasă pentru cucernicia ei și pentru sufletul ei bun, fiind cunoscută în comunitatea locală drept una dintre cele mai înțelepte și harnice fiice. Școlită la templu, după cum afirmă unele izvoare creștine, tânăra Maria era credincioasă și respecta întocmai puterea lui Dumnezeu și tradiția vechilor evrei.
Maria nu a pus nicio clipă la îndoială cuvintele Arhanghelului Gabriel. Iar când arhanghelul a înștiințat-o că Duhul Sfânt se va coborâ asupra ei și astfel ea îl va purta în pântece pe Fiul Domnului, Maria și-a acceptat destinul cu bucurie și curaj.
Cum se sărbătorește Buna Vestire
Sărbătorită în ziua de 25 martie, Buna Vestire cade întotdeauna în Postul Paștelui, dar biserica are dezlegare la pește în această zi de sărbătoare. Credincioșii pot pregăti acum pește și icre alături de bucatele de post obișnuite.
Dacă este o zi obișnuită din timpul săptămânii, slujba de Buna Vestire se ține seara, în timpul Vecerniei. Cu atât mai frumoasă este această zi dacă pică duminica, deoarece oamenii merg la slujba de dimineață.
Mulți credincioși aleg să meargă la slujbă la bisericile apropiate care poartă hramul Bunei Vestiri sau care sunt închinate Maicii Domnului. Credincioșii aduc flori și lumânări și asistă la slujba deosebit de frumoasă de Buna Vestire.
Blagoveștenia în tradițiile românilor
Sărbătoarea Bunei Vestiri este veche la români și se sărbătorește în fiecare an la data de 25 martie, aproximativ cu o lună înainte de Florii și de Paște.
Sărbătoarea închinată celei mai frumoase vești pe care a primit-o Maica Domnului trebuie să fie întâmpinată cu pace și cu iubire în familie.
Credincioșii cred că vor primi vești bune în ziua de Buna Vestire și se feresc să dea vreo veste proastă cuiva. De asemenea, se feresc să se certe în această zi, ca să nu rămână certați tot anul.
În dimineața zilei de Blagoveștenie trebuie să mănânci bine, să nu ieși din casă cu stomacul gol. Dacă auzi cucul cântând, după un mic dejun sănătos, nu ai de ce să te temi de cântecul lui care poate prezice moartea.
În unele zone ale țării, urmând o tradiție veche, femeile pun pâine proaspătă în pragul casei pentru îngeri, amintind de vestea bună pe care Arhanghelul Gabriel a adus-o omenirii, coborând în casa Fecioarei Maria. Se spune că asta protejează căminul respectiv.
Buna Vestire sau Ziua Cucului
Buna Vestire sau Blagoveștenia reprezintă una dintre cele mai frumoase sărbători de primăvară, care coincide cu sosirea păsărilor călătoare. În popor i se mai spunea și Ziua Cucului, pentru că de Buna Vestire trebuie să cânte cucul și să aducă vestea cea mare a Nașterii Domnului.
Tradiția spune că, dacă auzi cucul cântând în spatele tău, este semn rău. ”Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”
Dacă auzi cucul cântând în fața ta, trebuie să numeri de câte ori spune cu-cu. Așa afli câți ani mai ai de trăit, spun unele superstiții. Cucul are aici o reprezentare negativă, de pasăre care vestește moartea din cauza faptului că este o pasăre solitară, care nu își crește singură puii și nu își face propriul cuib.
Cu toate acestea, alte tradiții românești din Ziua Cucului spun că această pasăre poate să prevadă când se căsătoresc tinerii. Flăcăii și fetele de măritat erau foarte atenți să audă cântecul cucului de Buna Vestire.
”Cucule, voinicule!/ Câți ani îmi vei da/ până m-oi însura (mărita)?”
De câte ori cânta cucul după ce i se adresa această întrebare, atâția ani mai aveau de așteptat tinerii însurăței. Iar dacă pasărea tăcea cuc, atunci însurătoarea avea să fie grabnică, în același an.
foto: Buna Vestire, icoana pictată de Nicolae Grigorescu în biserica din Băicoi
Ultima modificare martie 25, 2024 9:46 am