Boboteaza 2024. Cea mai frumoasă rugăciune de Bobotează, tradiții și obiceiuri

.

Boboteaza 2024 este una dintre cele mai frumoase și semnificative sărbători creștine. Alături de praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, Boboteaza 2024 care se ține pe data de 6 ianuarie, încheie seria marilor sărbători începute de Crăciun, cu Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Boboteaza 2024 păstrează mult mai puține tradiții și obiceiuri, decât în vechime, dar creștinii continuă să vină în număr mare la biserică pentru a fi binecuvântați cu apă sfințită și pentru a lua acasă agheasma mare. Boboteaza este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, prin care se purifică simbolic sufletul tuturor credincioșilor, dar și apele, natura, animalele și gospodăriile oamenilor.

Cu agheasma pe care o primesc de la biserică, oamenii stropesc apoi frunțile copiilor lor, icoanele de acasă, masa cu bucate, animalele din ogradă și pomii din livadă. Apa sfințită are puteri miraculoase și nu de puține ori ea a dat sănătate și a ajutat credincioșii cu suflet bun să se întremeze și să capete puteri după o boală grea. Până și în zilele noastre, în care nu mai credem în superstiții, agheasma sau apa sfințită la Bobotează este considerată o apă miraculoasă, cu puteri tămăduitoare, care poate alunga nu numai bolile, dar și necazurile grele, grijile, pizma și vrăjile.

Botezul Domnului în apele Iordanului

Boboteaza sau Botezul Domnului Iisus Hristos este unul dintre cele mai importante evenimente din viața Mântuitorului și a fost descris în Biblie de toți evangheliștii. Boboteaza are o semnificație deosebită pentru creștini, fiind una dintre cele mai mari sărbători după Nașterea Domnului. De Bobotează, Iisus s-a arătat oamenilor drept Fiul lui Dumnezeu, iar cel care L-a recunoscut a fost Ioan Botezătorul, unul dintre propovăduitorii acelor timpuri, care le vorbea cu multă credință oamenilor despre venirea lui Mesia.

Când Iisus se arată lumii drept trimisul lui Dumnezeu, el vine pe malul Iordanului, acolo unde Ioan Botezătorul era înconjurat de oamenii care așteaptau să fie botezați și izbăviți de păcate. Iar Iisus s-a arătat oamenilor tocmai pentru a le întări credința în Dumnezeu. Prin Botezul Domnului se sfințește întreaga creație, se curăță apele, natura, oamenii și sufletele lor, iar creștinii se simt mai aproape de Dumnezeu.

Tânărul Ioan l-a recunoscut de îndată pe Iisus când acesta s-a apropiat de malul Iordanului.

„Eu am trebuință să fiu botezat de tine, iar tu vii la mine”, stă scris în Evanghelia după Matei (Matei 3, 14). Acestea au fost cuvintele Sfântului Ioan când i s-a arătat Iisus. Și tot atunci, Sfântul Duh s-a coborât asupra lui Iisus sub forma unui porumbel alb, iar Dumnezeu Tatăl l-a arătat oamenilor pe Fiul său. 

Slujba de Bobotează și sfințirea apelor

Sărbătoarea din data de 6 ianuarie poartă multe nume în calendarul ortodox și este la fel de veche precum Crăciunul și Paștele. Boboteaza se mai numește Arătarea Domnului, Epifania, Teofania, Descoperirea Cuvântului Întrupat sau Iordanul.

Multă vreme, în primele secole de creștinism, Boboteaza era atât de importantă pentru credincioși, încât Nașterea Domnului se sărbătorea odată cu Botezul, pe data de 6 ianuarie. De aceea, în țările creștine de rit vechi, Crăciunul se sărbătorește și azi la începutul lunii ianuarie, pe data de 7 ianuarie, imediat după Bobotează.

Toți preoții ortodocși pregătesc o slujbă deosebită de Bobotează și le aduc aminte enoriașilor de semnificația acestei sărbători. După slujba din biserică, preoții însoțiți de credincioși merg în curtea bisericii sau pe malul unei ape unde este sfințită agheasma.

Dacă apele sunt înghețate, se sculptează cruci din gheață și se așază pe mal. Dacă nu este gheață pe apă, preotul sfințește râul sau lacul și aruncă o cruce de lemn în apă. Cine este suficient de iute să înoate după cruce se consideră un om norocos și binecuvântat pe viață. Tradiția mai spune că temerarul care prinde crucea nu va mai fi atins niciodată de boală, iar familia lui va fi mereu ocrotită de binecuvântarea lui Dumnezeu.

Cum se folosește agheasma primită de Bobotează

Și în zilele noastre, de Boboteaza 2024, preoții vizitează casele enoriașilor și merg cu Botezul Domnului. Ei binecuvântează familia și mai ales copii, stropesc cu apă sfințită casele și icoanele credincioșilor și aduc alinare celor bolnavi.  

De-a lungul anului, agheasma care se sfințește la Boboteaza 2024 este folosită de preoți pentru botezul copiilor, pentru sfințirea caselor sau pentru împărtășirea celor bolnavi. Această apă atinsă de harul dumnezeesc se păstrează tot anul în agheasmatar și se folosește la marile sărbători cu cruce roșie, dar mai ales la Paște.

Creștinii care iau acasă agheasma mare trebuie să o păstreze în sticle curate, cu o ramură de busuioc sfințit. Agheasma se pune la icoana Maicii Domnului sau a sfântului Ioan Botezătorul și rămâne la fel de bună și proaspătă la gust ca în prima zi, pentru că este atinsă de Duhul Sfânt.

Fiecare credincios, când aduce acasă agheasma mare acasă, își binecuvântează familia și animalele din casă, întreaga locuință și icoanele, stropind cu busuioc înmuiat în apa sfințită. Această apă binecuvântată se folosește pentru copii, când este ziua lor de naștere sau când sunt bolnavi, pentru că vor trece mai ușor prin boală și vor fi ocrotiți de Dumnezeu.

De asemenea, când treci printr-o perioadă mai grea și te rogi la Dumnezeu, bea câte o gură de agheasmă mare dimineața, înainte să mănânci. Ea are proprietatea de a curăța trupul și sufletul și de a întări rugăciunile.

Folosește agheasma mare când ești pusă în fața unei încercări grele și când ai mare nevoie de liniște sufletească pentru a lua cea mai bună decizie. Se spune că, dacă îți ungi fruntea cu apă sfințită, se limpezesc gândurile și emoțiile, iar ajutorul de care ai nevoie vine mai curând. 

Credințe vechi și superstiții de Bobotează

Creștinii cinstesc în mod deosebit Botezul Domnului și țin post în ajun. Ba chiar se spune că cine reușește să țină post negru pe data de 5 ianuarie, va fi cu adevărat binecuvântat de Boboteaza 2024, va avea parte tot anul de sănătate și putere.

După slujba de Bobotează, românii obișnuiau să vină acasă și să întindă mese bogate ca la Crăciun. Când vine preotul cu botezul pe masă trebuie să fie tot felul de bucate alese, sarmale și borșuri acre, fripturi, cozonaci și alte bunătăți tradiționale care sunt și ele sfințite. Dar cea mai importantă pe masă este coliva, care nu lipsește de Bobotează. După ce este sfințită de preot, coliva se împarte tuturor celor din familie, dar se dau câteva bucățele și animalelor din gospodărie să fie sănătoase și mănoase.

În ziua de Bobotează, se mai crede că toate apele sunt sfinte, de aceea femeile nu spală rufele în ziua respectivă, dar nici în următoarele șapte zile. Cine spală rufe de Bobotează sau cine are rufe la uscat pe data de 6 ianuarie va fi urmărit de boli și ghinioane.

Cu agheasma se stropește și portofelul în care este bine să pui trei bancnote noi. Astfel vei avea parte de bani și prosperitate tot anul.  

De la biserică, femeile și fetele iau și azi busuioc sfințit. Acesta se foloseau pe vremuri la diverse farmece de dragoste. Se spune că, în ziua de Bobotează, fetele trebuie să mănânce o turtă sărată și apoi să doarmă cu busuioc sub pernă. Cel care vine în visul lor să le dea apă, acela este ursitul și cu acela le este scris să se mărite, mai spun superstițiile din bătrâni.

Se mai spune că fetele care cădeau pe zăpadă de Bobotează erau sigure că se vor mărita în anul respectiv, căzătura fiind simbolică pentru trecerea abruptă de la viața de fecioară la viața grea de femeie măritată.

Bărbații tineri care cad pe gheață de Bobotează au parte de noroc în dragoste și sănătate, pentru că vor fi puternici și rezistenți tot anul.

Obiceiuri de Boboteaza 2024. Iordănitul femeilor și Udatul Ionilor

În seara de Bobotează, prin unele sate din nordul țării se ține Iordănitul femeilor, o petrecere la care se adună numai femei și fete și la care se cântă și se dansează, dar se mai fac și diverse farmece de iubit.  

Bărbații cu numele de Ion aveau și ei petrecerea lor numită Udatul Ionilor. Ei își agățau brazi împodobiți la poartă și așteptau neamurile și prietenii să îi cinstească de Sfântul Ioan. În Bucovina sau în Transilvania, la porțile Ionilor se venea cu lăutarii, atât de importante erau aceste sărbători pentru întreaga comunitate.

De Bobotează, tinerele femei proaspăt căsătorite erau integrate în comunitatea femeilor printr-un ritual simplu, dar vesel fiind stropite cu apă din fântână sau de la râu, și niciuna nu avea voie să se supere sau să se ascundă.

Cum se ”citește” vremea de Bobotează

Românii au fost dintotdeauna atenți la semnele vremii la marile sărbători. De Bobotează poți afla cum va fi vremea tot anul, cum va fi iarna și primăvara sau vremea de cules.

În popor se spunea că Boboteaza este dricul iernii, pentru că întotdeauna venea ger năpraznic, dar apoi se înmuia frigul, creștea lumina zilei și iarna se pregătea de plecare.

Dacă este ger sau viscol cu zăpadă bogată, oamenii spuneau că va fi un an bun și rodnic. Dacă plouă de Bobotează, iarna va fi lungă, dar vara va fi rodnică. Dacă pomii vor fi îmbrăcați de promoroacă în ziua de 6 ianuarie, atunci ei vor rodi mai bogat decât în anul anterior. Iar dacă va fi timp frumos, va veni primăvara mai devreme și vor începe muncile câmpului.

Cea mai populară rugăciune de Bobotează

În dimineața zilei de 6 ianuarie, când se sfințesc apele, toți creștinii trebuie să meargă la biserică și să participe la slujbă, apoi să ceară agheasma binecuvântată. Iar acasă, când aduc agheasma mare la icoane, este bine să rostească una dintre cele mai cunoscute rugăciuni de Bobotează.

”Doamne Iisuse Hristoase, Fiu al lui Dumnezeu,

Unule născut din Tatăl mai înainte de toți vecii,

Lumină din Lumină, care luminezi toate,

care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria

și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră.

Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul şi pentru aceasta, în luminată zi a Dumnezeieștii Tale Arătări, ai venit la Iordan la păcătoși și la vameși ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlineşti toată dreptatea şi să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta şi să ne mântuieşti cu Cinstit Sângele Tău. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.

Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai împlinit voia Lui şi ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit: ”Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăsi să-L primesc” şi, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre.

Pentru aceasta toate puterile cereşti se bucură și toată făptura se veseleşte, așteptând slobozire din stricăciune zicând: ”A venit luminarea, s-a aratat harul si izbăvirea, lumea se luminează si oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul si pământul si toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile si mările să dăntuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfinţit firea lor.

Să se bucure astăzi şi adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi si toti să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniti cu mintea la Iordan să vedem privelişte mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită şi o găseşte şi o duce în rai”.

Această taină Dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învredniceste-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău, să venim la Tine, Izvorul cel pururea dătător de viaţă, să scoatem apa harului Tău şi iertarea păcatelor şi să trăim în veacul de acum în curătie si feciorie, în dreptate si cucernicie, aşteptând nădejdea cea fericită si arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu şi Mântuitorului nostru, pentru că nu ne mântuieşti numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire si cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nasterii din nou, ca îndreptaţi cu harul Tău să fim moştenitori ai vieţii veşnice în împărătia Ta, unde ne învredniceste să slăvim, împreună cu toţi sfinţii, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de Început şi cu Preasfântul şi Bunul si de Viată Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

foto: Profimedia Images

Ultima modificare decembrie 28, 2023 11:44 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale