Un fruct iubit de oamenii din întreaga lume ar putea să dispară. Este vroba despre banane, care stau la baza uneia dintre cele mai mari industrii alimentare din lume. Ele sunt în pericol de dispariție din cauza unei boli ce se răspândește rapid.
Fructele, care fac parte din același soi, Cavendish, și sunt crescute în peste 100 de țări, sunt de fapt clone ale unor banane originale. Astfel, ele sunt cu atât mai expuse unei epidemii, față de alte fructe ce au o diversitate genetică mai mare.
Boala Panama sau ofilirea fusarium, reprezintă un pericol major pentru bananele din toată lumea și deja a fost depistată în Australia și Orientul Mijlociu. Acum, ea poate ajunge și în America Latină, care este cel mai mare exportator din lumea, potrivit Global Citizen.
Citește și: O nouă superbacterie rezistentă la antibiotice se răspândește în toată lumea
În prezent, oamenii de știință încearcă să creeze un soi de banană mai rezistent la Panama, dar testele vor dura cel puțin cinci ani înainte de începerea unor discuții privind creșterea și comercializarea noului tip de fructe, modificat genetic.
Nu este pentru prima dată când această boală dă peste cap producția globală a babanelor. Până în anul 1950, majoritatea bananelor făceau parte din soiul Gros Michel. Dar, din cauza unei epidemii, ele au fost înlocuite cu Cavendish.
Acum, nu mai există niciun alt soi ce ar putea să îi ia locul.
Citește și: Un profesor de medicină de la Harvard atrage atenția asupra consumului de ulei de cocos: ”Este otrăvitor”
Mai mulți cercetători din Statele Unite, Marea Britanie și Australia au reușit să modifice genetic soiul Cavendish, iar noile banane ar putea supreaviețuii bolii Panama. Dar aceste noi fructe trebuie să fie testate timp de câțiva ani înainte de a fi consumate de populație.
Sursă foto: 123rf.com