Bacteria E-coli în Marea Neagră. Care sunt stațiunile de pe litoralul românesc contaminate, după analiza independentă realizată de Press One și Info Sud-Est

.

Direcția de Sănătate Publică din Constanța a anunțat că turiștii pot face din nou baie în mare la Corbu și Vadu, deoarece probele de apă prelevate din Marea Neagră au arătat cantități în limitele admise de E-coli și enterococi, potrivit News.ro. Cu doar o săptămână în urmă, DSP recomanda evitarea îmbăierii în stațiunile anterior menționate. Anunțul venea după ce publicațiile PressOne și Info Sud-Est au testat indepedent calitatea apei din patru stațiuni de pe litoralul românesc, Corbu, Mamaia Enigma, Eforie Belona și Venus Silva. Descoperă în continuarea articolului care sunt valorile de E-coli și enterococi descoperite de jurnaliști.

Îmbăierea în mare la Corbu și Vadu, permisă din nou, anunță DSP Constanța

DSP Constanța a anunțat luni, 5 august, că, în urma repetării, pe 1 august, a analizelor pentru parametrii E. coli și enterococi din probele de apă de mare luate din zona plajelor neamenajate Vadu și Corbu din județul Constanța, s-a constatat încadrarea acestora în valori corespunzătoare. Așadar, apa este sigură și nu sunt riscuri pentru cei care vor să intre în mare, spune DSP.

„Ca urmare a repetării în data de 01.08.2024 a analizelor pentru parametrii Escherichia coli și enterococi din probele de apă de mare prelevate în zona plajelor neamenajate Vadu și Corbu din județul Constanța, s-a constatat încadrarea acestora în valori corespunzătoare. Având în vedere aceste rezultate, îmbăierea este permisă. Reamintim că aceste zone de îmbăiere sunt neamenajate”, arată un comunicat al DSP Constanța, citat de Digi24.

Potrivit Gândul.ro, turiștii aflați în vacanță, cu rulotele și corturile pe plajele de la Corbu și Vadu, au spus că nu prea au ținut cont de sfaturile medicilor. Cei mai mulți dintre ei au făcut baie în mare în toate aceste zile și au sperat să nu se îmbolnăvească.

Citește și: Insula pe care turiștii nu au voie cu telefonul mobil. De ce a fost luată această decizie

Care sunt stațiunile cu valori de E.coli mai mari decât cele raportate de DSP

Săptămâna trecută, reprezentanții DSP Constanța au anunțat valori ridicate pentru Escherichia coli în apa de mare din Corbu și Vadu, motiv pentru care nu recomandau îmbăierea.

„În zona plajelor neamenajate din localitățile Vadu și Corbu din județul Constanța, probele de apă de mare sunt neconforme, conținând o cantitate peste limitele admise de bacterii coliforme (Escherichia Coli). Având în vedere această situație, recomandăm evitarea îmbăierii în zonele de plajă din dreptul celor două localități, până la normalizarea situației”, a anunțat DSP Constanța.

Anunțul venea la scurt timp după ce jurnaliștii de la PressOne și Info Sud-Est au testat indepedent calitatea apei din patru stațiuni de pe litoralul românesc, Corbu, Mamaia Enigma, Eforie Belona și Venus Silva, și au descoperit valori mai mari decât cele prevăzute de lege.

Citește și: Cea mai exclusivistă carne din lume. E pusă la „hibernare” timp de 15 ani și se vinde cu un preț exorbitant

PressOne și Info Sud-Est, analiză independentă pentru parametrii E-coli și enterococi

Pentru E-coli, valorile obținute din analiza independentă au fost și de aproape trei ori mai mari decât cele prevăzute de lege (în cazul plajei din Venus, zona Silva), iar valorile pentru enterococi au ieșit și de 270 de ori mai mari decât valorile maxime prevăzute în lege. 

Pentru data de 17 iulie 2024, când Press One și Info Sud-Est au recoltat probele, DSP raporta următoarele valori: 

Bacteria E-coli în Marea Neagră. Care sunt stațiunile de pe litoralul românesc contaminate, după analiza independentă realizată de Press One și Info Sud-Est

Valorile obținute de Press One și Info Sud-Est au fost după cum urmează:

Bacteria E-coli în Marea Neagră. Care sunt stațiunile de pe litoralul românesc contaminate, după analiza independentă realizată de Press One și Info Sud-Est

Buletinele de analiză ale apei din cele patru stațiuni pot fi consultate online.

Foto: Libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton