Mai mulți oameni de știință și lideri ai lumii au convenit asupra unui termen limită pentru lansarea vaccinului pentru Covid-19: 18 luni. Însă alți specialiști avertizează că este prea puțin timp.
Potrivit acestora din urmă, vaccinurile au nevoie de ani de zile de testare pentru a putea fi folosite în masă pe oameni.
„12-18 luni e un termen optimist. Poate doar dacă toate planetele se aliniază, dar probabil o să dureze mai mult”, a afirmat medicul Peter Hotez, expert în boli infecțioase și dezvoltări de vaccinuri de la Colegiul Medical Baylor din Statele Unite, pentru CNN.
„Când au anunțat 12-18 luni m-am gândit că e un termen ridicol de optimist. Și sunt convins că și cei care au anunțat au gândit la fel”, a spus și medicul Paul Offit, cel care a găsit vaccinul pentru rotavirus.
Citește și: Ar putea fi închis Bucureștiul? Răspunsul ministrului de Interne
Deși există o presiune imensă pentru a găsi un remediu, oamenii de știință avertizează că mai avem de așteptat.
„Nu cred că s-a mai făcut un vaccin la scară industrială în 18 luni. Dezvoltarea unui vaccin se măsoară în ani, nu luni”, a precizat medicul Amesh Adalja, expert în boli infecțioase de la Universitatea Johns Hopkins.
Conform Mediafax, vaccinurile încep cu testarea pe animale înainte să fie lansate într-un proces din trei faze. Prima fază este testarea pe un grup mic de oameni, care sunt monitorizați apoi pentru a urmări răspunsul sistemului lor imunitar.
În cea de a doua fază este crescut numărul de oameni pe care se testează vaccinul și sunt incluși oameni din grupurile de risc.
Dacă rezultatele sunt promițătoare, se trece la cea de a treia etapă, cu teste pe mii sau zeci de mii de oameni.
Citește și: Țara care a interzis cuvântul „coronavirus”. Cine poartă mască riscă să fie arestat
Experții susțin că testarea unui vaccin durează între opt și 10 ani, iar grăbirea acestui proces înseamnă riscuri mai mari.
„Pentru că suntem în cursa pentru stoparea acestei epidemii trebuie să ne grăbim, dar mai devreme de 18 luni nu se poate face nimic. Dar și în 18 luni înseamnă să grăbim mult lucrurile. Voluntarii trebuie urmăriți un an pentru a observa răspunsul sistemului lor imunitar”, a mărturisit specialistul în boli infecțioase Emily Erbelding.
Sursă foto: 123rf.com