Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că programul prelungit de lucru crește riscul de deces. Persoanele care lucrează peste 55 de ore pe săptămână sunt mai predispuse la accidente vasculare cerebrale şi boli cardiace.
Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO) care a analizat situația din 94 de țări, arată că munca în exces ucide anual sute de mii de oameni.
Între 2000 şi 2016, numărul deceselor cauzate de boli de inimă a crescut cu 42%, iar cel al deceselor din cauza atacurilor cerebrale, cu 19%. Perioada nu cuprinde și pandemia de COVID-19, dar experții sunt de părere că această perioadă, în care mulți oameni au lucrat de acasă, ar fi putut agrava și mai mult situația.
„Pandemia accelerează evoluțiile care ar putea alimenta tendința de creștere a timpului de lucru”, a spus OMS, estimând că cel puțin 9% dintre oameni din întreaga lume lucrează mai multe ore.
Cei mai afectați sunt bărbații, arată studiul OMS
Munca de peste 55 de ore sau mai mult pe săptămână este asociată cu un risc cu 35% mai mare de accident vascular cerebral și cu un risc cu 17% mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă, decât dacă s-ar munci 35-40 de ore săptămână, mai spune experții.
„Munca de 55 de ore sau mai mult pe săptămână este un pericol grav pentru sănătate. Vrem să promovăm mai multe acțiuni, să asigurăm mai multă protecție a lucrătorilor”, a spus Maria Neira, directorul Departamentului OMS al Mediului, Schimbărilor Climatice și Sănătății.
„Este timpul ca toată lumea – guverne, angajatori și lucrători – să recunoască în cele din urmă că orele lungi de lucru pot duce la moarte prematură”, a adăugat ea, potrivit hotnews.ro.
Studiul a mai arătat că majoritatea victimelor (72%) erau bărbați, de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.