AstraZeneca anunță retragerea de pe piață, la nivel mondial, a vaccinului anti-COVID-19 din cauza existenței unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, notează CNN. Vaccinul a fost folosit și în România.
Vaccinul anti-COVID-19 Vaxzevria, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea din Oxford, a fost unul dintre principalele folosite în campaniile de vaccinare împotriva infectării cu SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19) la nivel mondial, cu peste 3 miliarde de doze furnizate de la prima administrare în Regatul Unit la 4 ianuarie 2021.
Dar vaccinul nu a generat venituri pentru AstraZeneca din aprilie 2023, a spus compania.
„Deoarece au fost dezvoltate mai multe vaccinuri cu variante Covid-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile. Acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricată sau furnizată”, a spus acesta într-o declarație transmisă miercuri, potrivit CNN.
„AstraZeneca a luat, prin urmare, decizia de a iniția retragerea autorizațiilor de introducere pe piață pentru Vaxzevria în Europa”, a adăugat acesta.
Într-o notificare pe site-ul său, Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat deja retragerea, ceea ce înseamnă că Vaxzevria nu mai este autorizată să fie comercializată sau vândută în țările Uniunii Europene.
„Suntem incredibil de mândri de rolul jucat de Vaxzevria… Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume și sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă importantă pentru a pune capăt pandemiei globale”, au mai spus reprezentanții AstraZeneca.
Potrivit presei internațioale, producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior în documentele instanței că vaccinul poate provoaca efecte secundare, cum ar fi apariția cheagurilor de sânge și scăderea numărului de trombocite.
Cererea companiei de retragere a vaccinului a fost făcută pe 5 martie și a intrat în vigoare pe 7 mai.
AstraZeneca a început să se axeze pe vaccinuri împotriva virusul respirator sincițial și pe producerea medicamentelor împotriva obezității.
Vaxzevria este realizat pe baza unui alt virus din familia adenovirusului, modificat pentru a conține gena de fabricare a unei proteine din SARS-CoV-2. Cu toate că, în general, s-a dovedit a fi în sigur și eficient, vaccinul a prezentat riscul apariției de tromboză cu trombocitopenie sau TTS.
Aproximativ două-trei persoane din 100.000 care au fost vaccinate cu Vaxzevria au fost diagnosticate cu acest sindrom rar și grav.