Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie sunt de părere că măsurile de carantinare impuse la nivel global din cauza pandemiei de coronavirus au un efect benefic asupra calității aerului. Se pare că, potrivit estimărilor climatologilor, până la finalul anului 2020, emisiile de gaze vor scădea cu până la 5%, iar acest lucru înseamnă că și nivelul poluării va scădea într-un mod considerabil.
„Impactul major al acestei situații determinate de coronavirus a fost asupra gazelor cu efect de seră și sunt specialiști care sugerează că până la sfârșitul anului am putea avea reduceri de 5% în emisii. Ar fi cea mai mare reducere de la al Doilea Război Mondial. A mai fost o reducere de emisii după criza din 2008, în 2009 au scăzut aceste emisii cam cu 1,4%. În afară de reducerea gazelor, avem și reducerea poluării. Acele substanțe care determină intensificarea efectului de seră sunt și poluanții locali, cei care determină probleme pentru sănătatea publică în orașe”, a spus Roxana Bojariu, climatolog al Administrației Naționale de Meteorologie, potrivit Digi24.
Citeşte şi: Raport OMS: Poluarea ucide anual 7 milioane de oameni
Cu toate acestea, specialistul avertizează că beneficiile sunt de moment, deoarece nu există ajustări structurale prin care economia lumii să funcționeze cu mai puține emisii. Așadar, când pandemia va lua sfârșit și oamenii își vor relua viețile de dinaintea apariției coronavirusului, vom avea parte de o reluare mai rapidă a emisiilor.
sursa foto – 123rf.com
Ultima modificare aprilie 7, 2020 5:47 pm