„Am avut dureri puternice de la 13 ani, dar medicii ziceau că dramatizez”. De ce boală gravă suferă tânăra

.

Emma, în vârstă de 24 de ani, se confruntă de dureri abdominale de la vârsta de 13 ani. Deși a mers la mai mulți medici, nimeni nu a reușit să identifice problema. Mai mult, unele cadre medicale spuneau că este vorba doar de dureri menstruale și că tânăra dramatizează.

Emma Maxwell din Portland are o afecțiune inflamatorie cunoscută sub numele de endometrioză, dar medicii au început să o facă să creadă că este „nebună” după ce i-au zis în repetate rânduri că nu este nimic în neregulă cu ea, în pofida durerii insuportabile.

O tânără a suferit 10 ani dureri insuportabile, fără ca medicii să identifice problema

Tânăra, care a trăit cu dureri cronice de când avea 13 ani, a spus că a rămas nedumerită după ce medicul ei i-a spus că are dureri „normale” lunare, cauzate de menstruație.

Dar Emma se confrunta de fapt cu o afecțiune inflamatorie în care celulele asemănătoare mucoasei uterului cresc în exterior, în alte părți ale corpului. Cunoscută sub numele de entometrioză, această condiție provoacă dureri chinuitoare. De atunci, Emma a suferit mai multe operații și chiar i-a fost indusă medical o menopauză temporară pentru a încerca să rezolve problema.

Emma a povestit cum, în doar trei ani, i-au fost administrate zece pastile anticoncepționale diferite, ce nu au reușit să împiedice deteriorarea stării ei. Înainte de a fi diagnosticată corect a călcat pragul a zeci de medici și a trebuit să audă doctorii care îi spuneau că este doar „melodramatică”.

„Am continuat să merg luni la rând (n.r. la medic) cu dureri puternice, iar ei mi-au schimbat pastilele, spunând că mă vor vindeca, dar asta nu s-a întâmplat niciodată. De la 13 la 15 ani, durerea era localizată pe mesntruație, dar de la 16 ani încolo a progresat până la momente în care nu puteam să mănânc sau să beau fără a avea dureri chinuitoare – chiar și atunci când nu eram la menstruație”, a povestit Emma Maxwell, citată de Mirror.co.uk.

Citește și: Ce a pățit o femeie care a renunțat la folosirea cremelor ei zilnice. „Durerea era chinuitoare!”

Citește și: „De ce să vă riscați viața pentru nimic?” Neymar și Gabriel Medina, reacție dură după moartea influenceriței Luana Andrade

Medicii nu au reușit să o diagnosticheze corect

„Simțeam cum corpul începe să îmi cedeze și nimeni nu părea să știe ce se întâmplă cu mine. Rezultatele mele erau „normale”, lucru care începuse să mă facă să cred că sunt nebună”, a mai spus tânăra.

După o intervenție chirurgicală de ablație în 2019 și o a doua operație în ianuarie 2023, chirurgii au reușit să îndepărteze o parte din țesutul care îi provoacă durerile. Emma încă se confruntă cu dureri, însă acestea vin în diferite grade de severitate.

„Sunt zile în care nu mă pot ridica din pat, dar sunt multe alte momente când ies și mă distrez cu prietenii. Încă mă pot bucura de viață, dar sunt restricționată de condiția mea medicală. Nu știu niciodată când durerea va lovi. Oamenii cu endometrioză ar trebui să știe că nu sunt singuri. I-aș sfătui pe toți cei care trec prin asta să ceară o a doua sau o a 10-a opinie în legătură cu afecțiunea lor”, a mai spus Emma Maxwell.

Citește și: O adolescentă a murit după ce medicii i-au spus că durerile ei de cap sunt din cauza unei răceli

Citește și: O tânără care a dat 1.300 de dolari la coafor pentru extensii s-a ales cu arsuri chimice și părul distrus

Ce este endometrioza

Endometrioza este o boală cronică ce afectează fertilitatea. Aceasta afectează femeile aflate la vârsta reproductivă și se caracterizează prin prezența unui țesut asemănător endometrului în afara cavității uterine, cu preponderență în cavitatea abdominală, la nivelul ovarelor și al peritoneului, precum și pe peretele uterin sau pe cel amdominal.

Potricvit doc.ro, există patru tipuri de entometrioză:

1. Endometrioza peritoneală superficială – în cazul acestui tip de boală, țesutul endometrial ectopic se implantează pe peritoneu, acea membrană foarte subțire care căptușește peretele cavității abdominale precum și majoritatea organelor intraabdominale; aceasta este forma cea mai puțin severă de endometrioză.

2. Chisturi ovariene endometriozice –  sunt chisturi care au un conținut ciocolatiu, vâscos, sunt unice sau multiple și se află dispuse la nivelul unui singur ovar sau al amândurora. Dimensiunile lor pot să ajungă și la 10-15 cm.  

3. Endometrioza care se infiltrează profund – în cazul acestui tip de boală, țesutul endometriozic invadează organele atinse de boală, afectându-le inițial structura și ulterior și funcționalitatea. Forma aceasta a bolii poate să afecteze rectul, vezica urinară, ureterul și intestinele. Procesele inflamatorii și evoluția în sine a bolii pot să producă aderențe majore ale organelor în cauză, ajungându-se în faze severe la așa numitul „pelvis înghețat”, situație  găsită la doar 1-5% dintre pacientele cu endometrioză.

4. Endometrioza care afectează peretele abdominal – În unele cazuri, țesutul ectopic endometrial poate să se dezvolte în peretele abdominal, cel mai frecvent această situație apărând la o oarecare distanță în timp după o cezariană,  în zona cicatricei postoperatorii.

Vezi în Galeria FOTO de mai sus mai multe imagini cu Emma Maxwell

Sursă foto: Instagram

Ultima modificare noiembrie 15, 2023 4:18 pm

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale