Aluniţe (nevi)

.

Alunițe sau nevi pigmentari. Acestea sunt mici excrescențe pigmentate la nivelul pielii. Practic orice persoană adultă are câteva alunițe. Adulții care au pielea deschisă la culoare au mai multe alunițe. Pot avea între 10 și 40 de alunițe pe piele. Alunițele nu ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare, dar trebuie acordată atenție acestora, deoarece există un tip de cancer al pielii numit melanom care apare la nivelul unei alunițe sau în apropierea acesteia.

Depistat la timp, melanomul este vindecabil. Primul semn al melanomului constă adesea într-o modificare a unei alunițe sau în apariția unei noi alunițe pe piele. Prin controlul regulat al oricăror potențiale modificări a alunițelor de pe piele, melanomul poate fi descoperit în timp util. Medicul dermatolog îți poate arăta cum să-ți examinezi pielea și cât de des.

Alunițele la copii nu sunt de obicei periculoase. Este normal să apară noi alunițe în timpul copilăriei și adolescenței. Alunițele cresc o dată cu dezvoltarea fizică a copilului. Unele alunițe se închid la culoare, iar altele se deschid. Aceste schimbări sunt de obicei normale și nu ar trebui să constituie un semnal de alarmă.

Tipuri de alunițe

Aluniță tipică (nev tipic)

  • are o singură culoare, de obicei cafenie, dar poate fi și crem, neagră, roșie, roz, albăstruie sau de culoarea pielii.
  • are formă rotundă
  • nu este ieșită în relief sau e foarte puțin reliefată
  • nu se modifică de la lună la lună

Citește mai departe în Dicționarul medical.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton