Alexandru Rafila, despre epidemia de COVID-19 din România: „Probabil că circa jumătate de milion de oameni din România au trecut deja prin boală”

.

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că este propabil ca jumătate de milion de români să fi avut deja COVID-19. 

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că în cazul apariției unei infecții virale, cum este și cea cu virusul SARS-CoV-2, „numărul de cazuri diagnosticate este mult mai mic decât numărul real de cazuri, pentru că foarte multe persoane sunt asimptomatice sau fac forme uşoare care nu îi determină să nu se prezinte la medic.”

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

De aceea, profesorul Rafila crede că este posibil ca aproximativ jumătate de milion de oameni din România să fi avut deja COVID-19.

Asta înseamnă undeva în jur de 2,5% și asta înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 și 10, între numărul de cazuri diagnosticate și numărul real de cazuri. Acest lucru a fost dovedit în toate țările care și-au încheiat studiile de seroprevalență. Al nostru este în curs de desfășurare la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2 – 3% seroprevalență, adică persoane care au trecut prin infecție în România”, a explicat acesta pentru Digi24.

Totuși, nu se poate vorbi despre imunizare în masă, nici în țara noastră, nici în alt stat din lume, este de părere Rafila.

„Nicio ţară nu este într-o astfel de situaţie. Chiar regiuni care au trecut printr-un număr mare de infecţii cu coronavirus nu depăşesc 15 – 20%, iar la noi e undeva între 2,5 – 3%. Ca să putem vorbi de imunizare în masă trebuie să ne apropiem de 70% din populaţie trecută prin infecţie, iar lucrul acesta s-ar întâmpla în câţiva ani de zile. Sperăm ca această cifră să fie obţinută prin vaccinare şi nu prin îmbolnăvire. La nivel european, în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus, suntem pe locul trei după Luxemburg şi Spania. Noi ne apropiem de cifra de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele două săptămâni, Spania e la 110, Luxemburg la 120, dar este extrem de mult dacă comparăm cu alte ţări care au trecut printr-un număr mare de infecţii, de exemplu Italia care are 6 – 7 cazuri”, a mai spus medicul.

Citește și: Cum știi că ai COVID-19. Cercetătorii au descoperit în ce ordine apar simptomele

În ceea ce privește creșterea numărului de cazuri zilnice din în România, profesorul Rafila este de părere că nu s-au respectat regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

„Avem foarte multe cazuri, într-adevăr, asta înseamnă că există o transmitere comunitară și că măsurile de sănătate publică nu și-au făcut efectul, fie populația nu este aderentă la recomandările autorităților și cred că mai avem de lucru în planul comunicării și convingerii oamenilor că trebuie să fie parte din acest proiect național de limitare a transmiterii, care trebuie să continue pe o perioada medie.”

Sursă foto: Hepta.ro

 

 

    
Vedete din Romania Vedete internationale