Aleksei Navalnîi a murit în închisoare, la vârsta de 47 ani. Mesajul mamei politicianului rus: „Nu vreau să aud condoleanțe”

.

Aleksei Navalnîi a murit vineri, 16 februarie 2024, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Siberia. Opozantul lui Vladimir Putin ispășea o pedeapsă de aproape 30 ani de detenție. Potrivit reprezentanților centrului de detenție, acesta a ieșit la o plimbare, când i s-a făcut rău și și-a pierdut cunoștința.

Navalnîi fusese transferat la acest penitenciar situat la 1.900 kilometri de Moscova, anul trecut. Drumul a durat nu mai puțin de 20 de ore, însă politicianul a mai avut atunci puterea de a face glume cu privire la situația sa.

Aleksei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani

Autoritățile ruse au anunțat, vineri, că Aleksei Navalnîi a încetat din viață în închisoarea în care își ispășea pedeapsa primită pentru trădare. În 2018, Navalny a contestat legalitatea Campionatului Mondial găzduit de Rusia, acuzând grave deturnări de fonduri comise de apropiații lui Putin.

Conform informațiilor din presa rusă, opozantul președintelui rus și-ar fi pierdut cunoștința în timpul unei plimbări, fiind apoi declarat mort. Reprezentanții penitenciarului au precizat că tentativele de resuscitare nu și-au făcut efectul.

„La 16 februarie 2024, în centrul penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A.A. s-a simţit rău după o plimbare şi aproape imediat şi-a pierdut cunoștința. (…) Cauzele morţii sunt în curs de a fi stabilite”, a scris Serviciul penitenciar al regiunii Iamalo-Neneţ, într-un comunicat.

Citește și: Virgil Chirică s-a sinucis la 46 de ani. Milionarul era partener de afaceri cu Cristian Borcea și Dan Șucu

Citește și: O femeie a „înviat” la crematoriu, înainte de a fi incinerată. Soțul: „Am crezut că e moartă”

Citește și: O sculptură Brâncuși, care „nu a fost niciodată văzută”, va fi expusă în premieră la București

Citește și: Un actor din Botoșani a fost împușcat de un coleg în timpul repetițiilor. Cazul amintește de cel al actorului Alec Baldwin

Mesajul mamei politicianului, după decesul fiului ei

Liudmila, mama lui Aleksei Navalnîi a afirmat că și-a vizitat fiul în urmă cu câteva zile, iar acesta se simțea foarte bine. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, femeia, îndurerată, a spus că nu își dorește să primească condoleanțe.

„Nu vreau să aud niciun fel de condoleanțe”, a scris Liudamila pe Facebook.

Aceasta fusese la închisoarea siberiană pe data de 12 februarie și spune că atunci Aleksei Navalnîi „era în viață, sănătos și fericit”.

Potrivit Libertatea, opozantul rus a publicat un ultim mesaj pe rețelele de socializare, în urmă cu două zile, moment în care anunța că a primit 15 zile de pedeapsă, într-o celulă.

„Colonia Yamal a hotărât să doboare recordul de slugărnicie și mulțumire față de Vladimir și autoritățile moscovite. Tocmai mi-au dat 15 zile într-o celulă de pedeapsă. Adică aceasta este a 4-a celulă de pedeapsă în mai puțin de două luni în care am fost cu ei”, a scris atunci Aleksei Navalnîi pe X (Twitter), pe data de 14 februarie.

Conform Libertatea.ro, mama opozantului rus a primit notificarea oficială legată de moartea acestuia, iar autoritățile ruse i-au transmis că acesta a murit de „sindromul morții subite”. Trupul neînsuflețit al lui Navalnîi nu a fost însă predat familiei, iar autoritățile ruse au anunțat că nu vor face acest lucru până când „ancheta nu va fi finalizată”.

Mama lui Aleksei Navalnîi și avocatul acesteia au mers la morga indicată de autorități, însă trupul politicianului nu era acolo.

Sursă foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton