Alege diverse jocuri și activități pentru Ziua Copilului pe care le poți face în aer liber pentru copiii tăi și pentru întreaga familie. O mulțime de distracții și activități pentru Ziua Copilului vor încuraja copiii să petreacă după pofta inimii și să petreacă un timp de calitate cu părinții.
Cuprins
- 1 Distracția în aer liber, beneficii pentru corp și minte
- 2 Activități pentru Ziua Copilului. Jocuri distractive pentru cei mai mici
- 3 Activități în aer liber pentru copii mai mari
- 3.1 Concursuri cu trotinete sau cu coarda
- 3.2 Înălțați zmee
- 3.3 Jucați elasticul
- 3.4 Jucați ”Țările”
- 3.5 Organizează un picnic
- 3.6 Plimbarea pe role
- 3.7 Jocuri cu mingea
- 3.8 Tiroliana
Ieșiți la joacă în aer liber și alegeți diverse activități pentru Ziua Copilului, dacă este vremea frumoasă! Copiii abia așteaptă o nouă sărbătoare să se distreze, să petreacă, să se amuze în parc cu părinții și să inventeze jocuri noi cu prietenii lor.
De la cei mai mici, la cei mai mari, Ziua Copilului este un bun prilej să redescoperi bucuria copilăriei, glumele nevinovate și imaginația debordantă a celor mici. Toți copiii adoră să se joace în aer liber vara, dar de cele mai multe ori au nevoie de îndrumare și de implicarea părinților pentru a descoperi jocuri și activități în familie în aer liber.
De 1 Iunie, fii și tu copil alături de ei! Joacă-te, amuză-te, inventează personaje sau descoperă jocuri pe care nici nu le știai la vremea ta.
Cuprins
Distracția în aer liber, beneficii pentru corp și minte
Joaca în aer liber, în parcuri, în grădina casei, la o fermă de animale, pe o pajiște de munte sau la plajă are o mulțime de beneficii pentru copii, dar și pentru părinți.
Mișcarea în aer liber, distracția, râsetele sincere, îmbrățișările părinților fac minuni pentru cei mici. Copiii și părinții deopotrivă vor câștiga un tonus mai bun și vor căpăta mai multă energie.
Joaca în aer liber are multe avantaje:
- sintetizează vitamina D la soare,
- întărește musculatura
- întărește articulațiile
- fortifică inima
- plămânii respiră mai bine
- creierul este mai bine oxigenat
- dezvoltă diverse abilități senzoriale
- dezvoltă simțul orientării și al echilibrului
Activități pentru Ziua Copilului. Jocuri distractive pentru cei mai mici
De când încep să alerge singuri, copiii abia așteaptă să se joace în parcuri, în curtea casei sau oriunde în spațiu liber. Iată câteva idei de activități pentru cei mai mici, pentru copiii preșcolari care vor descoperi încântați jocuri simple, dar importante pentru educația și dezvoltarea lor.
Distracția cu baloane
Pregătește soluție de săpun și învață-i pe cei mici să sufle și să facă singuri baloane. Toți copiii sunt încântați de acest joc, pe cât de simplu, pe atât de amuzant. Ei vor învăța că baloanele zboară purtate de vânt, dar se și sparg ușor!
După baloanele de săpun, treceți la baloanele din cauciuc. Învață-i pe copii să le umfle singuri cu aer și să alerge prin iarbă după ele. Distracția va fi maximă mai ales pentru cei mici care nu au mai mult de 3 – 4 ani!
Jocul cu baloane și spumă
Dacă tot ați umflat baloane, poți pune spumă de ras pe ele sau frișcă. Copiii trebuie să ”bărbierească baloanele” fără să le spargă. Cu cât sunt mai atenți, cu atât vor reuși să câștige mai mulți. Iar dacă se sparg baloanele plină de spumă, distrația este garantată!
Ține cont doar de faptul că este un joc potrivit pentru copiii de peste 5 – 6 ani, care nu se mai sperie când se sparg baloanele și care știu că spuma de ras nu trebuie gustată.
Vânătoarea de insecte
Copiii mici adoră insectele. Părinților s-ar putea să nu le mai placă greierii, furnicile sau buburuzele, dar pentru copiii mici ele sunt ființe curioase și jucării atractive. Lasă-i pe copii să descopere insectele și fii alături de ei să le explici care sunt inofensive și de care trebuie să se ferească.
Dacă ieșiți în parc la vânătoare de insecte, luați cu voi o lupă să le urmăriți îndeaproape și căutați pe internet denumirile fiecăreia. Copiii le vor învăța mult mai repede decât părinții!
Bowling cu jucării
Căutați jucării mai înalte, care pot fi dărâmate ușor cu mingea. Trasați o pistă mai largă, așezați jucăriile la capătul ei și încurajați copiii să arunce mingea ca la bowling. Cine dărâmă cele mai multe jucării, trebuie să câștige ceva. Stabiliți premii pentru toți copiii care participă la joc și toți vor fi încântați să participe!
Întrecerea cu spatele
Aliniază mai mulți copiii pe o pajiște să alerge spre tine cu spatele. Va fi o distracție pe cinste! Cine trișează trebuie să o ia de la capăt. Iar cine reușește să treacă linia de sosire cu spatele, trebuie premiat.
Jocul poate fi și mai grozav, dacă cei mici stau în patru labe. În cele din urmă, toți copiii trebuie răsplătiți. Pentru fiecare dintre ei trebuie să ai o vorbă bună, o bomboană, un balon, un ecuson colorat sau o îmbrățisare.
Activități în aer liber pentru copii mai mari
Trotinele, bicicletele sau sporturile cu mingea se numără printre preferatele copiilor mai mari, care aleargă toată ziua și sunt plini de energie. Iată câteva activități în aer liber de Ziua Copilului pe care le poți face cu un grup mai mare de copii, pentru distracție garantată.
Concursuri cu trotinete sau cu coarda
Copiilor le plac foarte mult întrecerile! Provoacă-i să alerge, să se fugărească pe trotinete sau să le arate tuturor cât de bine sar coarda. Ar fi indicat să se implice și părinții, deoarece copiii vor fi încântați să îi vadă pe adulți jucându-se cot la cot cu ei. Stabiliți un traseu pentru trotinete sau un număr de sărituri cu coarda și vedeți cine rezistă mai mult!
Înălțați zmee
Pregătiți de acasă zmee din hârtie colorată, panglici și sfoară, apoi mergeți într-un parc sau pe deal, la bunici, să înălțați zmee. Zborul acestor jucării din hârtie este fascinant pentru copii. Odată cu acest joc, le puteți povesti câte ceva despre avioane, despre zbor și despre curenții de aer.
Jucați elasticul
Cine își mai amintește de săriturile complicate pe care le făceam cu elasticul? Pentru acest joc este nevoie de 3 copii și de o bucată de elastic foarte lungă, de 3 – 4 metri. Doi copii trebuie să țină la capete elasticul cu picioarele ușor depărtate, iar copilul aflat în centru trebuie să sară peste elastic astfel încât să nu se încurce. Este un joc preferat de fetițe, dar și băieții sunt provocați uneori să joace elasticul.
Jucați ”Țările”
Se desenează un cerc cât mai mare pe asfalt, în funcție de numărul de copii, și se trasează linii radiale din centru. Fiecare felie de cerc este botezată cu un nume de țară, între care România, apoi copiii își aleg numele preferat.
Cine alege numele României, aruncă primul mingea în sus și strigă ”Să iasă, să iasă la atac… Italia!” Copilul care a ales Italia trebuie să prindă mingea și să atingă alt copil. Dar toți copiii trebuie să stea în cerc, pe feliile pe care le-au ales. Cei care sunt atinși cu mingea, trebuie să cedeze câte o bucățică din felia lor și câștigă astfel copiii care cuceresc mai multe teritorii.
Organizează un picnic
Pregătește împreună cu cei mici, de acasă, lădița de picnic cu de toate. Alegeți tacâmurile, farfuriile și pahare de unică folosință, de preferat reciclabile. Luați cu voi diverse gustări, biscuiți, napolitane și ciocolată, dar și fructe, sucuri sau floricele de porumb.
Copiii vor învăța cum să pregătească o masă, cum să organizeze bagajele pentru un picnic cu familia și prietenii, își vor organiza singuri jucăriile pentru activitățile în aer liber.
Luați cu voi mingii, rachete de badminton sau de tenis, cărți de joc sau rummy, coarda, elasticul, cretă colorată dacă în locul respectiv aveți și alei asfaltate.
Plimbarea pe role
Copiii sunt încântați de role și cu atât mai mult le place să practice acest spor, dacă ies la plimbare și părinții pe role. Învață alături de ei să te bucuri de acest sport și să faceți mișcare cât mai des.
Mai ales de Ziua Copilului este bine să alegi activități pe care le poți face împreună cu ei. Așadar, plimbarea pe role poate fi alegere excelentă, cu atât mai mult dacă întreaga familie merge pe role.
Jocuri cu mingea
Fetițe sau băieți, toți copiii sunt încântați de jocurile cu mingea. Pe o pajiște la munte, pe plajă la mare sau în parcuri, luați cu voi mingii ușoare de fotbal, de volei sau mingii mari gonflabile. Antrenați copiii să alerge după minge, învățați regulile fiecărui joc sau pur și simplu pasați mingea de la un copil la altul și apoi către părinți.
Nu stați pe iarbă să vă uitați la copii cum se joacă. Încercați și voi, părinții, să vă implicați în jocul lor și va fi mult mai distractiv. Dar lăsați-i pe copii să câștige pentru că vor fi cei mai fericiți.
Tiroliana
Copiii adoră sporturile și activitățile inedite, care par mai dificile sau un pic periculoase. Caută parcuri tematice unde pot avea acces la un traseu cu tiroliene. Există tiroliene simple, la mică înălțime pentru copiii mici, dar și tiroliene amenajate la înălțime, în copaci, pentru copiii temerari.
Cu cât sunt mai mari copiii, cu atât vor fi tentați de trasee mai complicate și de tiroliene lungi, care trec peste un pârâu sau peste o vale îngustă. Tiroliana ajută copiii să își învingă anumite temeri, să fie mai curajoși și să încerce experiențe inedite. Este una dintre cele mai interesante actitivități de Ziua Copilului și o distracție pe cinste pe care copiii nu o vor uita.
Ultima modificare mai 25, 2023 10:30 am