50 de ani de la imortalizarea fotografiei „Fata Napalm”. Ce s-a întâmplat cu fetița din imagine

.

8 iunie 2022 marchează 50 de ani de la imortalizarea fotografiei „Teroarea Războiului”, câștigătoare a premiului Pulitzer în 1973. Imaginea cunoscută drept „Fata Napalm” a fost surprinsă de fotograful Nick Ut.

Imaginea a captat teroarea, durerea și confuzia mai multor copii din satul Trảng Bàng din sudul Vietnamului, arși cu napalm de forțele armate din sud, în încercarea învingerii forțelor comuniste din nord.

50 de ani de la imortalizarea fotografiei „Fata Napalm”. Ce s-a întâmplat cu fetița din imagine

Deși în fotografie apar mai mulți copii și soldați, Kim Phuc Phan Thi, atunci în vârstă de 9 ani, a fost cea care a transmis cea mai multă emoție. Copila arsă alerga goală plângând. Acum în vârstă de 59 de ani, Kim este stabilită în Toronto, Canada.

Adăpostită alături de mai multe familii într-un templu budist, Kim și restul sătenilor au fost confundați cu inamicii comuniști.

„N-am să uit niciodată acel moment. M-am întors și am văzut patru bombe aterizând din avioane. Apoi, deodată, era foc peste tot. Hainele mele au fost arse. Nu mai vedeam pe nimeni în jur, doar flăcări. Îmi amintesc ce-am gândit. «Am fost arsă, voi fi urâtă, oamenii mă vor privi altfel.» Am fost terifiată”, a declarat Kim recent, potrivit CNN.

A renunțat la restul hainelor în timp ce fugea pe stradă țipând: „Prea fierbinte! Prea fierbinte!”. Fotograful vietnamez Nick Ut, atunci în vârstă de doar 21 de ani, a imortalizat imaginea și abia apoi a observat rănile copilei.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Imagini de coșmar într-un parc din București. Ce s-a găsit lângă locurile de joacă pentru copii

Crimă cu sânge rece la Vaslui: o femeie de 21 de ani și-a ucis soțul, apoi i-a înscenat sinuciderea

Medicii au găsit în stomacul unui bărbat din Suceava piuneze, cuie, agrafe, o brățară, o balama și un termometru cu mercur

A luat toți copiii în mașina proprie și i-a dus la cel mai apropiat spital. Acolo, personalul medical a refuzat inițial să le acorde ajutorul, spunând că nu mai au spațiu. La insistențele fotoreporterului, toți copiii pe care i-a adus au fost tratați. „Dacă unul dintre ei moare veți fi în mare încurcătură”, le-ar fi spus tânărul medicilor.

De la spital, Ut a plecat la sediul Associated Press, unde a developat imaginile pe care ulterior le-a publicat. Războiul s-a încheiat în 1975 cu victoria forțelor comuniste. După 14 luni petrecute în spitale, Kim a fost externată și mai târziu folosită în propagandă comunistă.

„În copilărie mi-a fost rușine, sincer. Nu mi-a plăcut deloc imaginea. De ce m-a fotografiat? Nu voiam să o văd”, a mai declarat Kim.

Deși și-a dorit să devină medic, autoritățile nu i-au permis. „Mi-a afectat viața privată. Uneori voiam să dispar. Nu puteam merge la școală. Nu-mi puteam îndeplini visurile. Deci am urât totul.”

În 1992, Canada i-a oferit azil politic. A scris o carte despre experiențele sale și a pus bazele Fundației Internaționale Kim, menită să sprijine copiii din țările aflate în război.

„Acum, după 50 de ani, sunt atât de recunoscătoare că nu mai sunt o victimă a războiului. Sunt o supraviețuitoare și am oportunitatea de a munci pentru pace”, a mai declarat Kim recent.

Foto: Profimediaimages.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton