Evenimente Sfânta Maria Mare și Ziua Marinei. Ce putem face pe 15 august în București și în alte orașe din țară

.

Anual, pe 15 august, sărbătorim Sfânta Maria Mare, cunoscută și ca Adormirea Maicii Domnului, dar și Ziua Marinei Române. Astfel, mai multe evenimente onorifice, organizate de autorități, au loc în această zi cu dublă semnificație pentru români.

Ziua Marinei Române este sărbătorită anual pe 15 august încă din 1902, în corelație cu sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, Fecioara Maria fiind considerată, printre multe altele, și ocrotitoarea marinarilor. Cu o tradiție deja de 121 de ani, Ziua Marinei a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004. A fost declarată sărbătoare națională în 2009, motiv pentru care autoritățile marchează importanța acestei zile prin ample evenimente desfășurate în porturile din țară, dar și în Capitală.

15 august 2023: Evenimente Sfânta Maria Mare și Ziua Marinei

Evenimente care marchează Ziua Marinei Române se desfășoară în orașele Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea, precum și în capitala țării, București.

Evenimente de Ziua Marinei Române în București

Forțele Navale Române prezintă începând din 11 august și până pe 15 august, între orele 17:00 și 22:00, o colecție de pictură cu tematică Marină, semnată de Alexandru Ghinea, dar și o expoziție interactivă de noduri și lucrări de matelotaj, precum și machete de nave, faruri, dar și alte obiecte marinărești. Expozițiile au loc la ARCUB, în Centrul Vechi al Capitalei.

Citește și: Un deputat rus rus vrea să „doboare” brandul Barbie. Cum arată păpușile promovate de Marina Butina

În ziua de 15 august, de la ora 09:00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader.

Evenimente de Ziua Marinei Române la Constanța

În Constanța, evenimentele dedicate Zilei Marinei au început pe 4 august 2023 și se vor încheia cu spectacolul „Forțele Navale Române 2023“. Acesta va începe la ora 10:00, pe data de 15 august. Ziua Recunoștinței de pe 14 august a fost marcată printr-un ceremonial militar și religios, care a avut loc la Monumentul „Crucea Marinarilor” de pe faleză. În cadrul lui au fost depuse coroane de flori în memoria eroilor marinari.

Citește și: O tânără care credea că are pietre la rinichi era, de fapt, însărcinată: „Nu am idee cum am avut un copil de 3 kg în mine”

Evenimente de Ziua Marinei Române în Mangalia

În Mangalia, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită în Portul Turistic Mangalia prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, pe data de 15 august, de la ora 10:00 până la ora 13:00. În aceeași zi, la ora 21:00, marinarii se vor retrage cu un spectacol cu torțe.

Citește și: Sfaturi pentru o viață lungă și sănătoasă de la femeia de 101 ani care încă muncește și conduce / Video

Evenimente de Ziua Marinei Române în Brăila

În Brăila, Ziua Marinei Române va fi marcată între orele 10:00 și 13:00, pe faleza orașului, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, urmând ca, de la ora 20:30, marinarii să se retragă cu torțe, pe traseul Primăria Brăila – Grupul 329 Logistic Brăila.

Citește și: Unei femei i-a fost interzis accesul în avion din cauza ținutei. Cum s-a îmbrăcat aceasta / Foto

Evenimente de Ziua Marinei Române în Galați

Tot pe 15 august, Ziua Marinei Române se va sărbători și pe faleza din Galați, între orele 14:00 și 16:00, cu ajutorul militarilor de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”, care vor prezenta un exercițiu naval.

Citește și: Cât costă o naștere naturală în Statele Unite ale Americii în 2023. „A durut mai tare decât contracțiile”

Evenimente de Ziua Marinei Române în Tulcea

La fel ca în Mangalia și Brăila, și la Tulcea se sărbătorește Ziua Marinei Române între orele 10:00 și 13:00, pe faleza orașului, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești. 

Citește și: Cum arată cea mai mare pisică din lume. Este atât de înaltă încât își poate deschide singură ușa / Video

Alte evenimente de pe 15 august 2023

Ecranizări filme 15 august 2023

În această perioadă a anului, la cinema pot fi vizionate filmele „Barbie”, „Oppenheimer”, „Misiune: Imposibilă – Răfuiala mortală P1”și „Indiana Jones și cadranul destinului”, printre altele. Pentru copii, și nu numai, în cinematografe se regăsesc și animațiile „Elementar”, „Ruby Gillman, adolescenta kraken”, „Țestoasele Ninja: Haosul mutanților”, „Puișorii: Aventură în Africa” și „Piloții de raliu”.

„Cinema în aer liber”, pe Insula Artelor din Parcul Titan, București

În perioada 15 august – 10 septembrie „Cinema în aer liber” se întoarce pe Insula Artelor din Parcul Titan cu 21 dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, care acoperă toată paleta de genuri cinematografice, de la dramă și thriller, la comedie și chiar animație. Acestea vor putea fi urmărite la București, timp de 4 săptămâni, de marți până duminică. Intrarea la proiecții este liberă.

Citește și: Litoralul arde tot mai rău la buzunar. Cu cât se vinde o clătită la mare, în Mamaia

Concerte 15 august 2023

Spectacolul „Ave Maria”, la Constanța

Pe 15 august, două spectacole de focuri de artificii și drone vor avea loc atât pe timpul zilei, în intervalul orar 10:30 – 11:00, cât și pe timpul nopții, între 22:30 și 23:00, în timpul spectacolului „Ave Maria”, susținut de Corul Madrigal și Marius Manole.

Irina Rimes, Jean Gravil și Yuka, în Portul Turistic Mangalia

Cu ocazia Zilei Marinei și Zilelor Mangaliei, cântăreții Irina Rimes, Jean Gravil și Yuka, alături de mai mulți artiști locali, vor susține un spectacol la malul Mării Negre, pe 15 august, în Portul Turistic Mangalia. Intrarea la concert este liberă.

Bella Santiago, concert acustic București

Chiar de Sfânta Maria, Bella Santiago, câștigătoarea X Factor 2018, susține un concert acustic plin de emoție la Berăria H.

Piese de teatru 15 august 2023

Spectacolul „Necăsătoria”, la Teatrul Nou din București

Piesa este o comedie care are în prim-plan dorințele romantice, tradițiile și compromisurile pe care le fac doi oameni atunci când sunt într-o relație.

Sfânta Maria 2023

Sfânta Marie Mare este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Tradiția spune că sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post strict. În seara dinaintea Sfintei Mării, în toate bisericile au loc slujbe precum Vecernia cu Litie și slujba Utreniei. Acestea două sunt urmate de Prohodul Maicii Domnului.

În anumite zone ale țării, data de 15 august este considerată ziua morților. Se organizează pomenirea celor decedați, iar sărbătorirea celor care poartă numele Sfintei Mării se face pe data de 8 septembrie. În alte zone, însă, se organizează procesiuni religioase.

Foto: Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton